Assyriskan Seham Youssef Hawsho har nyligen kommit ut med sin andra bok om sitt älskade fosterland Syrien. Den heter på arabiska Bahr al-demu’, Ard al-shemu’ (Ett hav av tårar, ett land av ljus). Som tolk har hon tagit del av otaliga tragiska berättelser av flyktingar från Syrien och assyrier från Nineve som har flytt till Sverige. En del av dessa berättelser har nu blivit den nya boken. Flyktingar som drunknat i Medelhavet på väg till Europa har skapat ett hav av tårar och assyriernas maktlöshet manifesteras av tända ljus som bildar ett land av ljus, säger hon om valet av boktitel. Boken har liksom debutboken från november 2015 (se intervju i Assyria TV här) trycks i Syrien och alla intäkter går oavkortat till föräldralösa barn i Syrien oberoende av ursprung eller religion. Seham brukar lämna pengarna direkt till behövande som hon känner utan att blanda in mellanhänder. Boken är tänkt att översättas till svenska eftersom många av berättelserna bärs av flyktingar i Sverige, säger hon. Den nya boken kan beställas direkt från henne på tel: +46(0)70-7529696
I detta program finns inslag av patriark Afrem II, Syriens stormufti Hassun, president Bashar al-Assads politiska rådgivare Buthayna Sha’ban samt biskop Maurice Amsih som berömmer Sehams kärlek för sitt fosterland och hennes litterära insatser i detta avseende. Hassun föreslår dessutom att Sehams förra bok ”Twins – My Mother and Syria” ska bli läromedel i skolorna för dess budskap om kärleken till fosterlandet.
Seham har ett tredje bokprojekt på gång som har arbetstiteln ”Assyrierna – hur länge ska de fly?”. Hon skriver på arabiska som är hennes första språk.
I slutet av intervjun går vi in på den aktuella politiska situationen i Syrien, i synnerhet kurdernas övergrepp mot assyrier och andra folkgrupper i Gozarto. Seham motsätter sig starkt kurdisk dominans och deras tvångsmetoder eller att Syrien skulle delas. Kurderna utgör ingen majoritet i Gozarto och ska därför inte tvinga på befolkningen egna separatistiska projekt, säger hon. Detsamma sade patriark Afrem II nyligen i en konferens i Budapest. När det gäller Dawronoye-gruppens oreserverade delaktighet i det kurdiska styret, är Seham mycket besviken på dem. Det var tack vare hennes kontakter inom syriska regeringen som Dawronoye kunde få tillstånd att öppna en kulturförening i Kameshli 2007, att de fick fira Akitu där syrisk statstelevision sände live, att SuroyoTV fick etableras i Syrien osv. Men i augusti 2012 angrep Dawronoye Syriens ambassad i Stockholm för att skaffa sig en biljett till oppositionen (vilket misslyckades). Då gick de ihop med PYD-kurderna. Sedan dess har Seham varit kritisk till deras agerande och opålitlighet som gör att de kan byta sida hur lätt som helst, avslutar hon.