En bil exploderade på söndagen i Kameshli. Föraren och tre andra passagerare dödades. Han hade köpt bilen i Azaz och kört hem den till Kameshli. Den var preparerad med sprängämnen som exploderade väl framme i stadsdelen Gharbiye. Inget tyder på att det rör sig om ett terrorattentat. De omkomna är inte assyrier.
Syrisk-ortodoxa patriarkatet invigde i helgen sin nya radiostation Kifo med en intervju med patriark Afrem II, där han kommenterade aktuella händelser, bl a kritiken mot att president Assad hade besökt kyrkans ungdomskonferens. ”Dessa kritiker är främmande för verkligheten”, sade han. Radiostationen betecknas som den första kristna i Syrien i sitt slag. Den har en app som är skapad av Beth Kanu.
Förhandlingar pågår mellan regeringen och YPG för att miliser knutna till armén ska överta säkerheten i Afrin. Regimens krav är att avväpna YPG, till att börja med på tunga vapen. Turkiet varnar för konfrontation ifall regimen skulle försöka skydda YPG. USA:s dubbla budskap och ambivalenta ställning skapar fortsatt oro i den syriska konflikten. Ryssland anklagar öppet USA för att vilja dela Syrien genom sitt stöd till miliser som SDF/YPG och kräver att amerikanerna drar sig tillbaka. Det verkar som det är olika viljor som styr USA:s närvaro i Syrien. Israels oro för hotet från Iran vid dess gränser kan också vara en anledning till att USA inte avslutar sitt engagemang i Syrien, så som Donald Trump hade lovat inför presidentvalet.
I Idlib och östra Ghouta pågår hårda strider mellan armén och jihadister i regeringens försök att återta de sista fästen som kontrolleras av rebeller.
Det amerikanska anfallet mot pro-syriska arabiska milisen den 7/2 krävde också ryska offer bland de hundra dödade. Ryssland förnekade detta till en början men när uppgifter läckte på hemma plan, medger nu ryssarna att fem ryska legosoldater har dödats i attacken i Deir-ez-Zor.
De närmaste dagarna kommer förhandlingarna i Astana att fortsätta och ett toppmöte mellan presidenterna för Ryssland, Iran och Turkiet planeras i april i Istanbul, klassat som Sochi II.
Irak:
Ett nytt sjukhus invigdes den 9/2 i Baghdede på Nineveslätten. Det har 200 sängplatser och byggt med bistånd från USA och UNDP.
Valet fortsätter att dominera den politiska agendan i landet, medan assyriska partier upplever avhopp och splittringar för att positionera sig inför parlamentsvalet i maj. Förre miljöministern Sargon Lazar, systerson till Yonadam Kanna, har t ex skrivit in sig i Nuri al-Malikis lista.
Givarkonferensen i Kuwait har inte lyckats samla in mer än 30 milharder dollar av planerade 88 miljarder.
Nechirvan Barzani har träffat en amerikansk delegation och återigen sagt sig vara beredd på dialog med Bagdad.
Tillfångatagna IS-krigare i hundratals finns hos kurdiska och andra styrkor i Irak och Syrien, men västländerna verkar inte pigga på att ta hem dem. En konferens om detta hölls i Rom mellan 12 av länderna som utgör koalitionen mot IS, men utan något konkret resultat.
IS har velat visa att de fortfarande verkar i Irak, trots premiärministerns tidigare meddelande om motsatsen. Nyligen angrep dem södra Kirkuk och dödade 27 milismän av Hashd al-Sha’bi.
Turkiet:
Rex Tillersons besök i Ankara bröt den diplomatiska traditionen när han accepterade att träffa prrsident Erdogan enskilt utan medarbetare eller protokoll. Uyrikesminister Mevlud Cavusoglu var tolk på sin knaggliga engelska. Vad som sades och inte sades kan därför bli föremål för tvist, säger kritiker. Tillfrågad om och när USA kommer att återkalla vapnen till YPG, svarade Tillerson att kurderna aldrig fått några tunga vapen av USA. Därför finns det inget att återkalla, sade Tillerson till journalisterna.
Deniz Yücel, journalist vid Die Welt, släpptes ur häktet och återvände till Tyskland där han är medborgare. Han greps för ca ett år sedan anklagad för spioneri och förräderi. Erdogan sade då att Yücel aldrig skulle bli fri så länge som han satt vid makten. Likväl är han nu frisläppt efter tyrska påtryckningar och förhandlingar, men han fick ett papper i handen som säger att han alltjämt är anhållen.
Pro-Erdogan journalist uppger att opinionsmätningar visar att Erdogan åtnjuter 55% av väljarnas sympati för operationen i Afrin. Men några detaljer om undersökningen presenteras inte.