Update smittade ca 2 miljoner och döda ca 150 000 i världen. I Sverige drygt 1000 döda. Somalier och assyrier i Storstockholm är särskilt drabbade grupper. Assyrierna i Tyskland och andra EU-länder har liknande traditioner med stora samlingar och intima familjesammankomster, men de har drabbats väldigt lite. I Sverige vidtogs åtgärder för sent och då hade smittan redan spritt sig inom kollektivet. På Södertälje sjukhus är omkring 85 % av de 80 smittade assyrier. På intensiven låg senast 13 personer (max antal bäddar) varav 11 är assyrier. Folkhälsomyndigheten bekräftade idag vid sin dagliga pressträff att människor från Somalia och mellanöstern är särskilt drabbade. Även bland finländare är dödstalet högt, men det beror på att många är gamla och smittan hann spridas på ålderdomshemmen.
I lördags hade vi en intervju med professor Björn Olsen, där han bl a avvisar påståendet (enl någon studie i USA) att människor från mellanöstern är genetiskt mer mottagliga för Coronavirus. Viruset gör ingen skillnad på hudfärg eller genetisk uppsättning. Det enda det vill är en kropp att föröka sig i, säger Olsen.
Syriern:
Det lokala kurdiska styret anklagar i ett uttalande den 8/4 regeringen i Damaskus för bristande åtgärder för att förhindra smittan i de kurdkontrollerade områdena och säger t ex att flygplatsen i Kameshli inte har gjort de hälsokontroller som behövs. Flygplatsen har under hela kriget kontrollerats av Damaskus och senare av Ryssland som har gjort den till en viktig bas. Eftersom ryssarna kände sig träffade av den kurdiska kritiken, svarade regeringens talesperson Maria Zacharova att det är USA och dess lokala allierade som har underlåtit att vidta nödvändiga åtgärder mot Corona.
Kurdiska YPG fortsätter att våldföra sig på assyriska egendomar i Khabur, t ex genom att gräva tunnlar och skyttegravar i privat assyrisk mark. Kurdiska företrädare från Qandil, PKKs högkvarter i Suleimaniya, har också påtalat för assyrier i Khabur att ”dessa områden förr eller senare kommer att bli kurdiska, för ni flyr området”.
Som en kontrast till kurdisk otacksamhet, besökte en beduinarabisk familj som har flytt till Khabur kyrkan i byn Tel Jum’a på söndagen för att önska assyrierna glad påsk och tacka för gästfriheten. En assyrier som regelbundet lägger ut videoklipp på sociala medier filmade den arabiska familjen.
I Idlib har en tredje runda av rysk-turkisk patrullering i motorvägen M4 varit lyckad utan störning av terrorister. Möjligen pga Corona-epidemin.
Irak:
Som vi förmodade i förra programmet gick uppdraget att bilda ny regering till Mustafa Kazem, efter att Adnan al-Zarfi avsade sig uppdraget på onsdagen. Visserligen säger sig Kazem vilja samarbeta med alla, men det är inte säkert att han kan väljas ändå. Redan dagen efter krävde KRGs president Nechirvan Barzani att de sk omdiskuterade områdena, t ex Kirkuk, ska återgå till kurderna och att KRG ska återfå sin tidigare höga andel av Iraks budget.
Den internationella koalitionen meddelade att Peshmerga kommer att tränas genom NATO strax efter Ramadan (om ca 40 dagar). Detta kommer som ett komplemet till USAs förstärkning av sina två stora baser med Patriot robotar i Arbil och Ain al-Assad. Politiska bedömare tror inte att det är en amerikansk upprustning som är avsedd för en eventuell attack mot Iran, utan för att stärka USAs grepp om Irak, som har glidit allt mer i Irans händer. Iran sägs inte längre utgöra ett förestående hot mot Israels säkerhet, säger röster i USA.
Schweiz:
Syrisk-ortodoxe biskopen Isa Gürbüz är spårlöst försvunnen sedan en dryg månad tillbaka. Rykten säger att han skulle vara fängslad i Georgien. Vi har gjort efterforskningar med assyriska källor i Georgien samt dess ambassad i Stockholm. Ambassaden vill inte lämna någon information. Men våra källor säger att en man med det namnet och med ett turkiskt pass har rest in i Georgien.
Turkiet:
Vår långa informativa intervju på turkiska med George Diril, brorson till Hermez Diril, igår har fångat turkiska nyhetsbyråers intresse. De gjorde en kort intervju med vår redaktör Dikran ego idag och kan komma att använda klipp ur vår intervju med George Diril.
Coronaepidemin har slagit till med full styrka mot Turkiet. I fredags natt infördes utegångsförbud under helgen. Beskedet kom kl 22.00 på natten och förbudet skulle träda i kraft två timmar senare. Åtgärden fick en motsatt effekt när alla rusade ut på gatan för att handla. Det säger också Kenan Gürdal från syrisk-ortodoxa kyrkans styrelse i Istanbul, som vi intervjuade på söndagen. Inrikesminister Süleyman Soylu tog på sig ansvaret och avgick, men president Erdogan godtog inte hans avskedsansökan. Sannolikt kan det även ligga maktkamp bakom Soylus agerande för att visa Erdogan att han kan ta egna beslut. Soylu sägs göra anspråk på att efterträda Erdogan i rivalitet med Erdogans svärson.
Sverige:
Riksdagsman Robert Halef (KD) ställde en skriftlig fråga till utrikesminister Ann Linde om de fyra Sootoro-medlemmar som YPG kidnappade i Kameshli. Linde har i sitt svar bollat över frågan till Halef och hävdar att han har egna kontakter med den lokala kurdiska administrationen. Vi sökte Halef för en kommentar, men han svarade inte. När han såg ett missat samtal i sin mobil ringde han tillbaka och undrade vem det var. Så fort han fick veta att det var Dikran Ego från Assyria TV lade han på luren. En folkvald som lägger på luren är främmande i en demokrati som Sverige, säger kritiker. I själva kärnfrågan att ställa frågor om kurdiska övergrepp och därmed få det inskrivet i riksdagens officiella arkiv, får Halef beröm – till skillnad från Robert Hannah (L) som medvetet håller tyst om det som har med kurdiska makthavare i Syrien och Irak, säger kritiker. Orsaken till Hannahs tystnad är sannolikt att han inte vill bli ovän med partikamraten kurdiskan Gulan Avci, säger bedömare.
Suryoyo Sat har under den gångna veckan gjort två nyhetsrapporteringar som medvetet försöker öka intensiteten i den avslagna namnkonflikten. Det ena gäller fördömande av präster och biskopar som önskar sitt folk ett gott nyår på Akitu. Det andra är påståendet att Assyriska riksförbundets språkrör Hujådå använder begreppet ”Assyriska ortodoxa kyrkan”. Vi har kontaktat ordförandena för respektive biskopsstift för att be om en kommentar. Suleyman Kurt från biskop Benjamins stift var inte anträffbar för tillfället. Men Aydin Zatte Chalma säger att han förkastar alla benämningar på kyrkan utom ”Syrisk-ortodoxa kyrkan”. Han tillägger att det gäller såväl ”Assyriska” som ”Syrianska eller Arameiska”. Chalma efterlyser också ett tydligt agerande från patriarken för att få slut på olika benämningar på kyrkorna. Båsa stift är registrerade som ”syrisk-ortodoxa” men på många kyrkoskyltar inom biskop Benjamins stift står det ”syrianska ortodoxa kyrkan” där även den arameiska flaggan vajar på kyrkans tak. Detta måste få ett slut, säger både Chalma och andra kritiker. Patriark Karims första uttalande när han valdes i april 2014 var att kyrkans enda tillåtna symbol är korset. Men sedan har han inte fullföljt sitt beslut. I november 1981 antog kyrkomötet ett beslut i namnfrågan och sade att kyrka, folk och språk heter Suryoyo, på svenska Syriska. Nuvarande patriarken hänvisar till detta beslut, men gör inget för att få bort arameiska symboler ur kyrkan, säger kritiker.
Påskfirande:
På grund av rådande pandemi firar kyrkorna överallt påsk inför tomma bänkar. Den gångna helgen höll påven påskmässa i Rom inför ett folktomt Vatikanen. I helgen firar ortodox påsk på samma sätt inför tomma kyrkor. Assyria TV sänder mässan från St. Jacob av Nsibin katedralen på söndag morgon.