Två assyriska aktivister har dött under veckan; Josef Hadodo i Wien, en av grundarna till Assyriska föreningen, och poeten Pierre Chamoun i Chicago
Syrien:
I fredags började USA dra tillbaka tunga vapen från Syrien till irakiska Anbar. Syftet är att förstärka den militära barriär som USA vill bygga mot Irans närvaro i Syrien och komma närmare den iranska gränsen för ett ev angrepp. Resterna av Irans vapenlager i Syrien har Israel åtagit sig att förstöra. I helgen angrepp israeliskt stridsflyg hangarer utanför flygplatsen i Damaskus. Premiärminister Netanyahu säger att Israel har gjort omkring 100 räder av detta slag under de gångna åren. Ryssland och Assad-regeringen är med största sannolikhet med på noterna och vill också minska Irans inflytande i Syrien.
President Trumps senaste twitter på söndagen om tillbakadragandet från Syrien är kryptisk och dubbeltydig. Han skriver att USA har inlett sitt tillbakadragande och varnar Turkiet för ”att angripa kurderna. Om så sker kommer USA att förstöra Turkiet ekonomiskt”. Trump nämner inte YPG eller SDF, utan bara ”kurderna”. Och turkiska regeringen svarar att det är skillnad på ”våra kurdiska bröder och terrorister”. Samtidigt har Trump haft samtal med Erdogan som sannolikt innebär att de båda är överens om hur Syrien-frågan ska hanteras. Trump säger att han vill se en säkerhetszon på 30 km längs Syriens gräns med Turkiet öster om Eufrat. Vilka länder eller militärmakter som ska ansvara för säkerheten sägs inte. Turkiet å sin sida säger att det är turkisk militär som ska göra det. Nu har även Frankrike sagt sig berett att lämna Syrien. Tidigare hette det att franska soldater skulle ersätta de amerikanska (trots att franska soldaters antal inte uppgår till 100). Syriens UD kommenterar det nya läget som optimistiskt men varnar återigen kurdiska PYD/YPG för separatism. YPG:s förre medieansvarig i Afrin Rezan Heddo uppmanar sitt parti att inte låta sig luras av amerikanska löften längre och förstöra sina förhandlingar med Damaskus.
I gårdagens intervju med Ahikar Rashid framgick att Trump redan för ett halvår sedan hade gett sina generaler beskedet att USA kommer att dra sig tillbaka från Syrien. YPG hade fått beskedet men ville inte ta det på allvar eftersom de såg Trump som en som bytte åsikt fram och tillbaka. Rashid berättade också att YPG är så desperata att söka stöd hos Ryssland och Assad att de har lämnat Dawronoye åt sitt öde. Därför har Dawronoye-gruppen knackat på olika dörrar för att få regimens förlåtelse. Men i samtal med säkerhetstjänsten har Dawronoye fått kalla handen. De har fått se videoinspelningar där Dawronoye angriper syrisk militär och myndigheter. ”Ni får ta fram dessa personer på bild, därefter kan vi kanske tala”, har Dawronoye fått höra från den syriska säkerhetstjänsten.
I förra veckans nyhetsmagasin berättade vi om hur patriark Karim försöker rentvå Dawronoye i en intervju i syrisk TV. Många assyrier har reagerat på patriarkens stöd och påminner om Dawronoyegruppens attack på syriska ambassaden i Stockholm i augusti 2012. I ett försök att antas till oppositionen trängde sig en grupp Dawronoye, ledd av poeten George Shamoun, in i ambassadbyggnaden och krossade glasrutor. Dörrvakten var en östassyrisk man som fick benbrott och ambassadören var en kristen. Han hette Milad Attiya. George Shamoun var strax efter attacken på ambassaden inbjuden att tala på ett av de återkommande möten som oppositionen brukade anordna i Stockholm. De gick under namnet ”Samordning av den syriska revolutionen”. Han presenterades som erövraren av Syriens ambassad. Men patriark Karim låtsas inte om Dawronoyes angrepp både på staten Syrien och på sitt eget folk. På så sätt har han gjort bort sig både inför Assad-regimen och sitt eget folk, säger bedömare.
I Idlib har Nusra fortsatt göra stora framsteg och pro-turkiska miliser har lämnat ifrån sig sina vapen och dragit sig tillbaka till turk-kontrollerat område. Detta bäddar för en kommande offensiv av syriska armén med stöd av Ryssland för att göra rent hus i Idlib. Med största sannolikhet är det en del av uppgörelsen med Erdogan. Nu uttalar sig även SNC, på arabiska ”Ittilaf”, och för första gången kallar Nusra terrorister.
Turkiet:
Den tilltänkta byggnaden av en syrisk-ortodox kyrka på en katolsk kyrkogård i Yesilköy i Istanbul sägs ha fått bygglov. Från turkisk sida slår medierna på stora trumman och stoltserar med att det första gången i republikens historia som en ny kyrka får byggas. Regeringspartiet AKP gör gärna en stor sak av detta för att vinna poäng i opinionen. I mars hålls lokalval. Även om assyriernas röster inte kan vara mer än 10.000 är goodwill viktigt för AKP, säger bedömare.
Förbudet mot besök hos Abdullah Öcalan har nu hävts efter 27 månader och en av hans bröder träffade honom i fängelset på ön Imrali. Även detta ska ses mot bakgrund av kommande lokalval där AKP räknar med kurdiska röster. PKK-medlemmar och dawronoye hungerstrejkar i Salzburg och kräver att Öcalan friges. Så gjorde Dawronoye även 1999 när Öcalan greps. Deras idag kända profiler deltog i manifestationer med plakat som krävde Öcalans frihet. Vid en påstådd Seyfo-demonstration i Stockholm bars plakat av en ung flicka som hette Inanna där det stod ”Frige Öcalan” med Öcalans bild på plakatet. Sveriges Radios reporter Augin Kurt Haninke, Assyria TVs chefredaktör, bevakade evenemanget och bevittande även hur PKK-representanter fanns bland talarna.
Erdogan talade idag till sitt parti AKP och sade att den tilltänkta säkerhetszonen i Syrien kommer att bemannas av Turkiet.
Irak:
Assyriern Nawfal Baha’ Mousa har nu utsett till migrationsminister i Bagdad. Tidigare hade premiärministern och patriark Sako förordat Hana Gorgis men de fem ”kristna parlamentsledamöterna” motsatte sig förslaget med hänvisning till att kyrkoledare inte ska diktera politiska tillsättningar. Konstitutionen säger att den folkgrupp som har minst tre mandat i parlamentet är berättigad till en ministerpost.
I det pågående arbetet med att forsla bort raserade byggnader och minor har ett byggföretag gåt hårt åt syrisk-katolsk Mariakyrkan i stadsdelen Midan i Mosul. Kyrkan är från 1862. Grävskoporna har inte tagit hänsyn till helgongravar och skyfflat bort ben djupt ur marken. Biskop Moushe har protesterat och stoppat den aktuella byggfirman. Även en intilliggande Mariakyrka från 500-talet har drabbats av samma hänsynslösa behandling.
Människorättsorganisationen HRW har i sin senaste rapport åter igen pekar på övergrepp som kurdiska Asayish/Peshmerga gör sig skyldiga till. I ett försök att klämma fram erkännanden om medlemskap i IS har unga pojkar under 18 år torterats. KRGs talesman Dindar Zebari (man måste heta Barzani eller Zebari för sådana höga poster) förnekar att så skulle vara fallet. Tidigare har HRW pekat på en rad övergrepp mot t ex yezider.
Irakiska regeringen har beslutat att en assyrisk TV-kanal ska inkluderas i utbudet i statliga TV-bolaget al-iraqiyya, som idag har sändningar på kurdiska och turkmenska. I Irak heter språket ”Suryaniyya” ända sedan 1974 då man undvek ordet assyrier och kallade assyrierna för ”de syrisk-talande” (al-naTeqin fi lugha al-Suryaniyya). I den nya konstitutionen heter assyriernas språk och kultur ”Suryani”.
Sverige:
Regeringskrisen har kommit ett steg närmare sin lösning efter att L+C träffade en skriftlig överenskommelse med S+Mp. Men Vänsterpartiet måste släppa igenom Stefan Löfvéns nya regering som i så fall skulle fortsatt bestå av S+Mp. I Överenskommelsen sägs ordagrant att V måste hållas utanför inflytande. Löfvén påstår att det finns en rad andra viktiga frågor som S och V kan samarbeta kring. Statsministeromröstningen imorgon onsdag har nu skjutits upp till på fredag för att S och V ska förhandla om ”inflytande”. Bedömare tror att Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommer till slut att släppa fram Löfvén som statsminister. På en presskonferens på onsdagen meddelade Sjöstedt att V lägger ner sina röster på fredag, vilket innebär att förslaget kommer att gå igenom. Han angav att V kommer att rösta mot varje förslag i riksdagen där angivna riktlinjer i L+C+S+Mp överenskommelsen går emot V:s politik.