Valresultatet bäddar för en koalitionsregering. Största listan blev Muqtada al-Sadrs med 54 platser, PMU shia al-Fath 47, Abadis al-Nasr 42, Maliki 26, Barzani 25, Allawi 21 platser. Al-Sadr har redan haft kontakter med sunnimuslimska länder som Saudiarabien, Turkiet och Jordanien, vilket ses med gillande av USA som vill minska Irans inflytande. Imam al-Sadr är själv shia men han driver en mer sekulär linje och vill ha ett Irak självständigt från Iran och USA.
4 av de 5 ”kristna” platserna har kapats av shiitiska PMU och kurdiska KDP. Bara Emanuel Khoshaba (APP) från Rafidian-listan som vann provinsen Duhok (Nohadra) kan ses som en mer självständig assyrisk ledamot. Babylonbrigadens ledare Rayan al-Kaldani har genom shiaröster fått 2 platser (Mosul; Rayans bror Aswan Sawa och Bagdad; Burhanaddin Ishaq Brahim). KDP-anknutna Majlis tog hem 1 plats för Kirkuk (Rihan Hanna Ayoub), medan Hoshyar Qardag Yalda från Kaldeiska koalitionen van i Arbil. Båda tros ha vunnit med kurdiska röster. På Nineveslätten har KDP:s ”kristna kandidat inte fått fler än 500 röster. Yonadam Kanna som toppade Rafidain-listan tillhörde Bagdad och fick se sig besegrad av Rayans kandidat.
Massoud Barzaniz rådgivare Hemin Hawrani twittrade att KDP har fått 28 platser, trots att partiets lista fick 26. Han inkluderar de två platserna för Majlis och kaldeiska koalitionen och skryter med att KDP är: ”det enda multireligiösa partiet i Kurdistan, som har mobiliserat sina kristna medlemmar och tagit hem 2 av 5 kvoterade kristna platserna”. Nästa gång kommer sannolikt etniska kurder som har konverterat till kristendomen att försöka besätta ”det kristna blockets” kvot, säger kritikerna.
Såväl Bnai Nahren som Rafidain (Zawaa) talar om valfusk och manipulation. De kritiserar också lagen som ger icke-assyrier rätt att rösta på ”de kristna” kandidaterna. Zawaa har inte närmare gått in på vilka aktörer som har saboterat för de assyriska kandidaterna, men Bnai Nahren pekar ut kyrkomän, shiamilisen PMU och kurdiska KDP.
Reaktionerna från kaldeiskt håll är en hyllning till valresultatet. Budskapet i glädjen är ungefär så här: ”en historisk orättvisa är äntligen tillrättalagd och ett negligerat folk (läs: kaldéerna) har fått upprättelse”.
Patriark Sako borde också känna sig nöjd. Han föreslås dessutom till kardinal av påven när 14 nya kardinaler ska utses snart. Sako toppar listan av 11 av dessa kardinaler som ska vara med och välja nästa påve.
Syrien:
Väpnade oppositionella grupper är nu borta från de inre delarna av landet. En del har fått fri lejd till Idlib, medan andra har placerats i ett glesbefolkat ökenområde. Även Yarmuk utanför Damaskus är totalt befriat.
USA har drivit på att kurdiska SDF ska rensa ut de sista IS- fickorna som finns kvar i Deir-ez-Zor för att förverkliga sin planerade reträtt. President Trump meddelade att stödet till väpnade oppositionella grupper väster om Eufrat ska upphöra, liksom det har gjort för de sk Vita hjälmarna. Kvar blir sannolikt stödet till SDF tills vidare.
Franska trupper som försöker fylla tomrummet efter USA har hindrats av syriska armén. En grupp om 70 soldater på väg till Gozarto fråntogs sina pass och förhördes, men släpptes snart efter påtryckningar och förhandlingar.
SDF har i samband med fastemånaden Ramadan utfärdat förbud att äta och dricka på allmän plats. Kritiker undrar vad som skiljer detta beslut från IS? Det är ett välkänt faktum att en stor del av den kurdiska befolkningen i Syrien är djupt religiös och kurder har tidigare haft viktiga muslimska befattningar i landet.
Vid mötet i Astana 14-15 maj gjorde oppositionens representant Ahmad Te’me några sensationella uttalanden som pekar på att oppositionen nu är totalt maktlös (utom visst stöd från Turkiet). Han sade t ex att det var ett misstag av oppositionen att ta till vapen, att man inte avser att bilda regering, att många väpnade grupper nu vill gå över till politiska samtal och att Ryssland är på rätt väg i Syrien-frågan.
Turkiet är klart med sina 12 militära stationer i Idlib. Men kritiker har lyft ett varningens finger om att Turkiet försöker annektera områden som Afrin, Jarablus, Bab och Azaz när dess nya styresmän lyder direkt under guvernören i Antakya och post- och banksystemet är numera turkiskt. Andra avfärdar farhågorna och tror att Ryssland kommer att motarbeta en delning Syriens territorium.
Den 17/5 träffades presidenterna Putin och Assad i Sotji. De gjorde klart att utländska trupper som inte har tillstånd måste lämna Syrien. De syftar på Frankrike, Turkiet och USA. Iran och Ryssland är inbjudna av regeringen i Damaskus. De talade också om att arbetet med den nya konstitutionen ska fortsätta i Genève som planerat.
Turkiet:
Vallistorna till valet den 24/6 börjar bli klara. Kurdiska HDP har dumpat Erol Dora som har suttit två mandatperioder för provinsen Mardin. Tuma Celik från Dawronoyes ESU har placerats på valbar plats för Mardin. Assyriska PKK-medlemmar som hela tiden har varit lojala medan Dawronoye har svängt fram och tillbaka, är mycket kritiska till beslutet. Frågan är om de överväger att lämna PKK. Valet av Tuma Celik följer samma mönster som PKK utövat i Syrien genom att lyfta fram en marginell grupp som påstås representera assyrierna. Personer som Tuma Celik representerar kurdiska marionetter bland assyrierna och inte det assyriska folket, säger bedömare.
Tyskland:
Den gångna helgen har Assyria TVs ledning varit i Augsburg för att medverka i 40-års jubileet av Assyriska Bethnahrin föreningen. Livesändning av alla aktiviteter var inte möjlig p g a svag internetstyrka i Tyskland. Framöver kommer inspelat material att sändas. I fotbollsturneringen deltog även en arameisk förening.
I Tyskland, liksom i Sverige och andra västeuropeiska länder, märks islamiseringen av samhället. När vi var där höll en IS-sympatisör en IS-flagga framför polishuset i Hamburg.
Sverige:
Reaktionerna på statsminister Stefan Löfvéns uttalande om Seyfo fortsätter. Riksdagsmannen Robert Hannah (L) debatterade med socialdemokraternas representant.
Seyfo Center överlämnade två svarta kransar till S-kontoren i Stockholm och Göteborg.
Utrikesminister Margot Wallström försöker gjuta olja på vågorna genom att besöka Södertälje och andra områden med stark assyrisk närvaro.
Södertälje kommun har bjudit in till ett jippo den 13 juni som ska hållas för att hålla liv i frågan om Seyfo. Det ska ske med tal, sång och dans. Men Assyriska riksförbundet har tackat nej och menar att det är osmakligt att profitera på Seyfo genom sådana jippon. ARS undrar också varför just denna dag, när Seyfodagen är 24 april.
Ett 50-tal ledamöter i israeliska Knesset lade fram en motion om att erkänna ”det armeniska folkmordet”. Detta har dykt upp i en tid när Turkiet har återkallat sin ambassad som en protest mot dödsskjutningarna i Gazaa efter att USA invigde sin nya ambassad i Jerusalem. Även vid tidigare fall av försämrade relationer mellan Israel och Turkiet har folkmordskortet tagits fram av Israel.
En konferens för de assyriska modersmålslärarna hölls den 18-19 maj i Linköping. Två av föreläsarna var på måndagen med i vår livesändning om språket och dess utveckling; professor Abdul-Massih Saadi från Baylor University i Texsas och Yusuf Bektas från Mardin. Den tredje, Nineb Lamasu, hade redan åkt hem medan vi var i Tyskland.