Sammanfattning av förra veckans minnesstund och seminarier kring Seyfo, med bl a den turkiske professorn Taner Akcam i riksdagen och på Stockholms universitet. Vi har spelat in Taner Akcams föreläsning på universitetet och kommer att sända den i sin helhet. När det gäller Robert Halefs tillrättavisande av Taner Akcam angående benämningen Assyrians, återkommer vi till frågan i ett kommande program. Vi kommer att detaljerat gå igenom hur Halef genom sin fanatism i frågan gör mer skada än nytta för Seyfoforskningen.
Irak:
Den 9 april beslöt guvernören i Nineveprovinsen att annullera Alqosh stadsfullmäktiges beslut att avsätta Fayez Abed Mikha och återinsätta honom i tjänsten som borgmästare för Alqosh, efter att den administrativa domstolen i Bagdad hade beslutat samma sak. Men Lara Yousef, KDP-medlem och ordförande i lokala kaldeiska rådet, som olagligt ockuperar posten vägrar att lämna ifrån sig makten eftersom säkerhetsstyrkorna i området fortfarande tillhör KDP/KRG.
Patriark Sako agerar alltmer som dirigent av ett politiskt parti och uppmanar det kaldeiska kollektivet att rösta aktivt på kaldeiska listan. På patriarkatets hemsida förekommer skriver han som första mening; Vakna o kaldé! – något som anspelar på Naum Faiqs berömda dikt från 1910 ”Vakna son av Assyrien, vakna!”. Patriatk Sako hävdar att folket, språket, kyrkan och historien för hans samfund är endast kaldeiskt. Han vill kapa alla etniska och historiska band med benämningen assyrier eller suryani. Han skriver assyrier, Suryani, kaldani och armenier som olika folkgrupper förenade av sin kristna tro. På hemsidan för kaldeiska patriarkatet förekommer till och med praktisk valinformation och valpropaganda som saknar motstycke hos de andra systerkyrkorna i Irak; syrisk-katolska, syrisk-ortodoxa och Österns kyrka.
Kort info om planerade intervjuer med några av de assyriska kandidaterna till de fem kvoterade platserna för ”det kristna blocket” i Bagdad. Vi inledde igår med dr Muna Yaku, lektor i internationell rätt vid Salahaddin universitetet i Arbil.
Kampen mot IS anses vara över i Irak. Därför meddelade USA att generalkommandot för koalitionen mot IS nu stänger sitt kontor i Irak.
Syrien:
Ryktet om att regeringen har utfärdat ett dekret som ger medborgare som flytt kriget 30 dagar att komma och bevisa sin rätt till egendom, avvisas av talmannen i parlamentet. Farhågorna om detta framfördes främst av en tysk minister enligt Sputnik. Han anklagade Assad för etnisk rensning och demografisk ändring av förhållandena på marken.
På marken förekommer strider mot IS-fickor, men även hårda strider har förekommit mellan armén och kurdiska SDF i Deir-ez-Zor. Några byar sägs ha tagits av den syriska armén men återtagits av SDF. Detta är första gången en så hård direktkonfrontation sker mellan dessa två grupper.
Franska militära experter sägs ha anlänt både till Mabugh och oljefälten i Rmelan, där amerikanska baser finns. Det rör sig om ett 70-tal fransmän och det talas om en arabisk styrka som ska ersätta SDF. Kurderna som kontrollerar SDF har sagt sig villiga att samarbeta med en arabisk styrka, men oppositionens viktigaste fraktion, Ittilaf, vill ogärna se fler miliser och styrkor. Det rör sig bland annat om saudiska och qatariska soldater.
Ittilaf och oppositionen i övrigt verkar gå mot upplösning, vilket tre tunga avhopp som t ex George Sabra nyligen gett prov på. Dessa tillhör grundarna av oppositionen.
I söndags attackerades mål utanför Aleppo flygplats och Homs där iranska styrkor har stort inflytande. Ingen har ännu tagit på sig attacken men bedömare pekar på Israel.
Israel söker intensivt förmå president Trump att bryta kärnavtalet med Iran och helst attackera Iran. Premiärminister Netanyahu påstår att han har bevis för att Iran fortsätter sitt kärnvapenprogram i hemlighet. Men franske presidenten Macrons besök i vita huset nyligen ses som ett sätt att bearbeta Trump att hålla fast vid stormakternas avtal med Iran. För att blidka Trump har Macron sannolikt erbjudit avlastning för USA i Syrien i ett läge när Trump planerar att dra sig ur Syrien. Macron spelar nu representant för Europa och vill hålla kvar USA i Syrien tillsvidare. Frankrike vill ersätta de amerikanska soldaterna men behålla USAs luftskydd kvar.
Turkiet:
Den tidigare presidenten Abdullah Gül har meddelat att han inte ställer upp som motkandidat till partikamparen Erdogan. Han anger som skäl att oppositionen inte står samlad kring honom, men han lär också ha hotats av ÖB Hulusi Akar och Erdogans talesman som på onsdagen landade i Güls trädgård i en militärhelikopter där de uppmanade honom att inte ställa upp.
Utrikesminister Mevlut Cavusoglu träffade USAs nye utrikesminister Mike Pompeo i Bryssel nyligen. De två diskuterade bland annat från om Mabugh i Syrien och säger att båda länder är redo att samarbeta i Mabugh. Detta tolkas av bedömare som att Erdogan inför valet den 24 juni inte längre kommer att gå vidare i norra Syrien, så som han hade hotat.
Bryssel:
Assyrian Confederation of Europé, ACE, har annonserat att den vill erbjuda 20 ungdomar en gratis 4-dagars resa till Bryssel i november för att skola dem i hur lobbyarbetet bedrivs.
Sverige:
Uppdrag Gransknings reporter Janne Josefsson har i ett uppmärksammat program ställt den kurdiske aktivisten och komikern Özz Nujen mot väggen för att hans fastighetsbolag lär ha betalat svart lön till terroristen Rahmat Akilov på Gotland. Nujen anklagas förstås inte för samröre med terrorism men hans hetska reaktion och motanklagelser mot reportern har ställt honom i dålig dager. Genom detta har Nujens tidigare gloria som ”moralens väktare” fallit platt, säger bedömare.
En ung armenisk man som har kommit till Sverige och fått uppehållstillsång pga arbete kommer att utvisas till Armenien eftersom hans arbetsgivare av misstag betalade 1:60 kr för lite i timersättning enligt kollektivavtalets minimikrav. Fallet har upprört många på sociala medier, som undrar hur en skötsam ung familj som arbetar och betalar skatt kan utvisas så löjliga grunder, medan 9 000 så kallade ensamkommande afghanska ungdomar kommer att få amnesti att stanna. Centerpartiet har nu bestämt sig att stödja regeringens förslag. Därmed kommer amnestin för afghanerna att klubbas i riksdagen.
Programinfo direktsänt program imorgon kväll med tittarnas frågor. Huvudämnet är: Hur står det till med demokratin i våra assyriska organisationer? Varför skockas nyanlända assyrier från Syrien och Irak kring kyrkan men inte lyfter ett finger för att föra nytt blod i föreningslivet? Var med och gör din röst hörd genom att ställa dina frågor och göra dina kommentarer på Facebook. Beräknad start kl 20:00. Gäster: Dr Gabriel Oussi och George Baryawno.