Senaste nytt västra Mosuls befrielse. IS har fått erbjudande om amnesti men avvisat. En handfull assyrier som har levt under IS-tyranni har nu befriats och förts till Ankawa. En mamma med tre vuxna barn som har tvingats konvertera till islam vill nu återta sin kristna tro, men då är frågan om de bryter mot islams lagar och kan dömas som ”avfällingar” till döden.
Mosuls museum har återtagits av irakiska armén men förödelsen är stor. Den innehåller ca hundra dyrbara artefakter från tiden före Kristus, de flesta assyriska. Ett svenskt IT-företag i Lund, Axiell, har 320 anställda i världen och ska digitalisera historiska fornlämningar i Irak och Syrien för att göra dem tillgängliga för allmänheten och därmed även försvåra stöld och handel med dessa antikviteter.
Profeten Jonas grav i Mosul, som senare blev Nabi Yunes moskén, sprängdes av IS 2014. Och i de tunnlar som IS har grävt under platsen har ett assyriskt slott som tillhörde kung Assarhaddon upptäckts. Arkeologerna har hela tiden misstänkt att det fanns värdefulla fornlämningar under moskén, men vågade inte gräva under en muslimsk helig plats. NU har alltså IS underlättat jobbet. Förutom det forna slottet har även nya bevis för de hängande trädgårdarna i Nineve hittats som stärker teorin att de inte fanns i Babylon, utan hade anlagts av Assarhaddons pappa, Sanharib, som var en duktig ingenjör.
Domstolen i Nohadra (Duhok) har fällt sista avgörandet om några ockuperade åkrar till assyrier i området Nahla till de assyriska ägarnas fördel. Men om beslutet kommer att verkställas i praktiken återstår att se. Det är kurdiska familjer som tillhör mäktiga klaner som ockuperar dessa marker. Oavsett vilket har de assyriska protesterna i utlandet haft stor påverkan på de kurdiska myndigheterna som är måna om sin image gentemot Västvärlden.
I den assyriska staden Bartelle på Nineveslätten har en muslimsk man vid namn Hajj Wa’dallah och hans vänner satt upp en mäklarbyrå som har börjat sälja hus på ritning i en ny stadsdel som ska byggas. Misstankar finns att det är ett steg för att förändra demografin så att assyrierna i framtiden inte längre blir herrar i sin egen stad. Omkring hälften av Bartelles assyrier har redan utvandrat från Irak och deras hus står tomma. Detta styrker misstankarna att icke-assyrier kommer att försöka flytta in i de nybyggda bostäderna, medan halva stadens gamla bostadsbestånd står tomma.
Biskop Matte Sharaf har krävt av regeringen i Bagdad att verkställa sitt beslut att Nineveslätten klassas som katastrofområde och ska få hjälp med återuppbyggnad. Vårt folk vill återvända men kan inte. Irakiska företrädare har svarat att de hjälper redan. Biskopen har då påmint dem att ett mindre assyriskt kloster i Bagdede har förstörts två månader efter att IS lämnat området. Vi ska gå vidare med frågan, säger biskopen. Även ADRs representant Kaldo Oghanna har vittnat om att irakiska soldater har plundrat assyriska hem efter befrielsen.
I överenskommelsen mellan assyriska partier att kräva sina rättigheter från Bagdad och Arbil, står kyrkorna utanför. Nu har patriark Giwargis III gett kraven sin välsignelse. Det viktigaste kravet är att Nineveslätten blir en egen provins. Frågan är om patriark Luis Sako också kommer att ställa sig positiv, eftersom han tidigare har avvisat förslaget om en egen provins och egna försvarsstyrkor.
Enligt bekräftade uppgifter av Raed Ishaq i irakiska parlamentet kommer det omtalade ID-kortet slutligen inte att innehålla fråga om etnicitet, vilket har gett upphov till diskussioner om vilket namn olika assyriska grupper föredrar.
Turkiet:
Konflikten mellan Erdogan och EU-länderna Tyskland och Holland har eskalerat från turkisk sida som vill uppvigla turkiska gästarbetare. Erdogans avsikt att påverka den interna opinionen i Turkiet för folkomröstningen om presidentstyre. Han spelar på offerpolicyn att visa turkarna att frågan är en kamp mellan korset och månskäran. Även till Sverige har det kommit turkiska politiker för att värva röster. AKPs vice ordförande Mehdi Eker har hållit valmöte på vissa platser. Den svenska regeringen vågar inte följa det holländska eller tyska exemplet och visar sig som vanligt njugg, säger Dikran Ego.
Majoriteten av turkiska gästarbetare inom EU röstar på socialistiska och miljöpartier pga dessa partiers krav på rättigheter till alla. Men hemma i Turkiet röstar de på fascistiska partier, vilket har visats i akademisk forskning.
Barzanis parti KDP har bildat ett organ för att få kurder i Turkiet att säga ja i folkomröstningen. Det sk Birlik Insiyatifi presenterades nyligen i Midyat.
Syrien:
Kriget har gått in på sitt sjunde år. Unicef har utfärdat en rapport som visar på att antalet dödade barn har varit störst under 2016. Enligt en annan rapport har ca 320 000 människor fallit offer för kriget, varav 18 000 barn och 11 000 kvinnor.
Nya samtal i Astana (3) inleds idag, men den väpnade oppositionen deltar inte den här gången, eftersom vapenvilan 7-20 mars inte hålls på många håll. Det kan hända att förhandlingarna i Genève inte kommer att återupptas.
Kraftmätningarna i Mabug visar att Syriens hela problem har koncentrerats till Mabug. Ryssarna har också bildat ett eget läger. När det gäller Erdogans inblandning i Mabug är det för inrikes konsumtion för att vinna folkomröstningen.
Den 13 mars deklarerade IS Raqqa som ett område där undantagstillstånd ska gälla och förbereder hela samhället för strid.
Iran har meddelat att afghaner som strider på regimens sida kommer att få iranskt medborgarskap.
Libanon:
Habib Afram har utsetts till rådgivare till president Michel Aoun i religiösa frågor.
Syrisk-ortodoxa kyrkans ledning inleder idag ett extra kyrkomöte med anledning av upproret den 8 februari mot patriarken av sex biskopar.
Belgien:
Den nye biskopen för Belgien, Frankrike och Luxemburg, George Gawriye, installerades i söndags i Mor Ezozoelkyrkan i Bryssel av fyra andra biskopar. Han efterträder biskop Hazail Soumi som patriarkalisk företrädare.
Sverige:
Kara Hermez, ledamot i förbundsstyrelsen för ARS, har i en replik kritiserat Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén för att inte ha uppmärksammat KRGs övergrepp mot assyrierna och inte heller nämnt den vid sitt etniska namn, efter att ärkebiskopen nyligen reste till norra Irak.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (m) har i svt Agenda i söndags sagt att återvändande IS-krigare behöver hjälp och gullat med dem. Hon har fått mycket kritik för det, liksom agenda fått kritik för att en terrorist får sådan uppmärksamhet.