Summering mötet i Astana, där Staffan de Mistura till slut lyckades få både opposition och regimen att sitta vid samma förhandlingsbord. Där lade Ryssland även ett förslag till konstitution för Syrien som t ex begränsar presidentperioden till endast 7 år och där ordet ”arabiska” skulle tas bort från landets namn (så som det var på fransmännens tid) dvs Syrian Republic, minoritetsspråk erkänns lokalt etc. Men regimen har redan fått igenom flera ändringar.
Summering mötet i Moskva, dit även kurdiska PYD var inbjudna. Gemensamt för de oppositionsgrupper som samlades i Moskva var att ingen av dem kräver Bashar al-Assads avgång. SNC var t ex inte med.
Trump föreslår säkerhetszoner på flera ställen i Syrien. Till skillnad från Turkiets tidigare är hans avsikt att lösa flyktingproblemet så att dessa zoner erbjuder skydd åt både internflyktingar och få hem dem som idag finns i grannländerna, säger analytiker. Putin är informerad men Iran motsätter sig idén.
Tulsi Gabbard (rep) har efter en resa till Syrien gett uttryck för många syriers uppfattning om kriget och vilka som finansierar IS. Obama utpekas tydligt som finansiär av IS, medan de sk moderata rebellerna betecknas som islamister, oavsett hur medierna i Väst beskriver dem, säger Gabbard till amerikanska medier.
Kurdo Baksi har i en debattartikel i vlt krävt att Syrien ska delas i tre stater. Assyriska riksförbundet har i en replik visat Baksis dubbelmoral att tala om enighet och broderskap i Sverige men att vilja splittra andra länder. Även journalisten Augin Kurt Haninke har skrivit en artikel om Baksis debattinlägg och varför PYD utelämnades vid förhandlingarna i Astana nyligen. Artikeln finns också på engelska på följande länk: http://auginhaninke.blogg.se/2017/january/the-reason-why-pyd-was-excluded.html
Sammanfattning av intervju på östassyriska med Basem Bello, borgmästare i den assyriska staden Tel Kepe som nyligen befriades från IS av irakiska armén.
Det irakiska parlamentets beslut den 26 januari att klassa Nineveslätten som katastrofområde har ännu inte bestämt detaljerna på viket sätt området ska återuppbyggas eller vilka kompensationer de drabbade kommer att få från staten.
Den assyriske aktivisten dr Nicholas Al-Jiloo har i en intervju med Assyria TV berättat hur biskopen i österns assyriska kyrka, Mar Meelis Zaia, har hindrat honom från att hålla en föreläsning i Sydney om assyrisk identitet i en lokal som ägs av kyrkan. Han tror att det har skett efter påtryckningar från kaldeiska assyrier i Australien, eftersom han har kritiserat patriark Sakos separatistiska linje i mycket hårda ordalag.
HRW anklagar KRG:s polis för tortyr av barn (11-17 år) som misstänks ha jobbat för IS, skriver Russia Today. Enl HRW tvingas barnen lämna falska erkännanden för att slippa tortyr.
Sveriges regering har nu beslutat att ompröva biståndsmottagare, ett krav som ARS och andra tidigare har ställt, eftersom korrumperade regimer som Barzani inte låter biståndet komma fram till behövande.
USA:
Donald Trumps förbud mot inresa från 7 länder har skapat irritationer hos många politiskt korrekta politiker och regeringar, men i verkligheten vet alla att det är nödvändiga åtgärder, säger analytiker i studion. Han fullföljer sina vallöften att skydda landet från illegala flyktingar och terrorism, samt att förgöra IS. Han har också gett Pentagon och UD 30 dagar att komma med en plan på hur IS ska förgöras.
På frågan om Trump i själva verket har tagit täten i det som har beskrivits som kampen mellan den civiliserade världen och islam, tror många att så är fallet, även om olika världsledare säger annat. Men islams inneboende intolerans gentemot andra finns där oavsett om Väst behöver en gemensam fiende i islam eller inte, säger Dikran Ego.
Turkiet:
Brittiska premiärministern besökte Ankara direkt efter sitt besök i Washington. Det är ett tecken på att både britter och turkar söker stärka sina ekonomiska band när Brexit blir genomfört. Erdogan har redan bestämt att köpa stridsflyg av britterna. De båda länderna står också som skyddsmakter i Cypern.
Kreditinstitut har återigen sänkt Turkiet kreditvärdighet, nu till en nivå som innebär att det är rättsosäkert att investera i landet. Myndigheterna kan när som helst konfiskera utlänningars egendom, under diffusa förevändningar. Det gör att den ekonomiska krisen blir än djupare om inga utländska investerare vågar komma till Turkiet.
Militären gör åter igen stort väsen av att ockupera en liten kobbe som heter Kardak och som tillhör Grekland, som ett sätt att visa missnöje med Greklands beslut att inte utlämna åtta turkiska officerare som flydde landet efter den misslyckade kuppen den 15 juli 2016.
Förslaget till en ny konstitution har gått igenom i parlamentet men det återstår att se om det blir ett ja även i folkomröstningen som tros hållas i april-maj. Om det blir ett jag innebär det att alla maktinstanser i praktiken avskaffas och att all makt utgår från presidentpalatset, varnar kritikerna.