Assyrian News in Focus 2018-06-12

av | 2018/06/12 | Politik

USA:

 • President Trump har äntligen suttit i ett möte med Nordkoreas president Kim Jung-Un i Singapore och de båda undertecknade ett dokument vars innehåll ännu inte är känt. Mötet har skapat förhoppningar om avrustning av kärnvapen på Koreahalvön. Bedömare tror att Nordkorea har så svåra ekonomiska problem att det inte längre orkar bära upp sin kapprustning och är i desperat behov av handel med omvärlden. Kina är sannolikt en dold spelare bakom kulisserna. Iran känner sig obekväm av en fredsuppgörelse mellan USA och Nordkorea, eftersom USA i ett sådant läge kommer att känna ryggen fri att vidta åtgärder mot Iran.
 • Vita huset har också gett administrationen instruktioner att skynda på den utlovade amerikanska hjälpen på ca 155 miljoner kr till assyrier och yezider i norra Irak. Hjälpen är tänkt att gå direkt via USAID och inte genom FN-organ eftersom mycket av bidraget brukar hamna i Barzanis ficka när FN-organ tar hand om det. Assyrier har gjort vita huset uppmärksamt på att det utlovade biståndet har dröjt allt för länge.

Kurder och IS:

 • På senare tid har hotet från IS mot Iran ökat från afghanskt territorium där även kurdiska IS-anhängare från Irak och Syrien har slutit upp.
 • Islam är djupt rotad hos kurderna, vilket även visar en intervju med PYD-ledaren Saleh Muslims bror Mustafa Muslim i Ruwad Kurmanji. Muslim säger att islam är det enda alternativet för kurderna och ser gärna att deras röster går till Erdogan. Vidare säger Mustafa Muslim att Turkiet måste leda hela den muslimska världen. Kurderna kan få kulturella rättigheter och högskolor, men aldrig låta sig bli verktyg åt andra och spilla sina muslimska bröders blod, säger han.

Irak:

 • Populisten Lars Adaktusson (KD) har i dagarna besökt NPU och träffat företrädare för Zawaa i hopp om att kunna få draghjälp i sin valkampanj i Sverige. Det var för ett år sedan som han tillsammans med kurdvänliga assyrier arrangerade en konferens i Bryssel som bidrog till att spräcka den enighet som samtliga assyriska partier hade kommit överens om inför Barzanis folkomröstning. Det var vid detta tillfälle som Adaktusson ville se Nineveslätten administrerad av KRG. Men när han blev varse den häftiga kritiken mot konferensens syfte och tunga avhopp, ändrade han policydokumentet i sista stund. Bedömare misstänker att Adaktussons klara ställning för kurdisk självständighet var en bidragande orsak till att han inlät sig till att splittra den assyriska enigheten från mars 2017. Nu nr hans parti ligger i ett kritiskt läge under riksdagsspärren, kan assyriska röster i Sverige vara lockande än mer, säger politiska bedömare.
 • Den 22-årige Ali Bashar, en kurdisk asylsökande i Tyskland har våldtagit och mördat en 14-årig flicka i staden Wiesbaden. Han flydde till Arbil men greps i Zakho och återbördades till tyskt rättsväsende. Det anmärkningsvärda i fallet är att medierna inte rapporterar om hans etniska bakgrund, utan bara talar om ”en irakier” medan flickan som heter Suzana sägs vara judinna. Det är sannolikt en fortsättning av den propaganda som har varit utbredd i väst om kurderna som sekulära demokrater som ligger bakom. Ali Bashar är dessutom kurd från Kameshli vars familj av Barzani placerats i Kirkuk och fått ett falskt medborgarskap för att påverka demografin i Kirkuk.
 • På söndagen eldhärjades en vallokal i Bagdad där röstlådor och räknemaskiner förvarades. Detta kom bara dagar efter att den irakiska parlamentet beslöt att alla röster skulle räknas om. De enda block som var emot beslutet om omräkning var kurdiska KDP och PUK. Enligt ansvariga har bara utrustningen som skulle räkna röstsedlarna blivit förstörd. Regeringen Abadi bytte också ut alla 9 medlemmar i valkommissionen och belade dem med utreseförbud.
 • KRGs regering uppmanade nyligen PKK att lämna KRGs territorium när Turkiet har fortsatt avancera på irakisk mark mot Qandil. PKK vägrar.
 • Förberedelserna inför KRG-val den 30 september är i full gång. De kurdiska partierna har ställt upp egna ”kristna listor”. För att undvika en upprepning av att 4/5 kvoterade platser i Bagdad blev stulna av araber och kurder, lade Dr Srood Makdesi, parlamentsledamot i KRG, en motion om att bara kristna ska få välja de fem kvoterade platserna. Motionen kommer att tas upp i det kurdiska parlamentet när det sammanträder. Patriark Sako jublar över förslaget och ser sin chans att frånta ”assyrier” de platser som han tycker ska besättas av ”kaldéer”. Det meddelar han på patriarkatets hemsida.
 • Mosuls guvernör har bytt ut vattenverkets assyriske chef mot en som bevisligen har jobbat för IS. Detta i trots mot ansvarig minister i Bagdad.

Syrien:

 • Den politiska ledningen för SDF som heter SDC har deklarerat att de (läs: kurderna) är beredda att sitta i förhandlingar med president Assad villkorslöst. Nu talar de i en helt annan ton än tidigare och utger sig för att vara syriska patrioter som månar om landets enighet och stoppa blodsutgjutelsen. Detta kom efter Assads varning den 31/5 i en intervju i RT och efter att USA gjorde upp med Turkiet om Mabug den 4/6. Dagen efter meddelade YPG att de drar sig tillbaka.
 • PKK har mördat den kurdiske kampsortstränaren Ahmad Misto i Afrin eftersom han kritiserade PKKs styre. Afrin styrs nu av pro-turkiska kurder.
 • PKKs syriska gren PYD har fortsatt att trakassera motståndare. I dagarna har kurdiska ledare inom Kurdish National Congress, KNC, fått sina hem beslagtagna av PYD. Kurder från Afrin har placerats där.
 • Turkiet har kopplat ihop telekom och postservice i städer i norra Syrien med turkiska motsvarigheten. Senast öppnades också en filial till universitetet i Harran i staden Bab. En del tolkar dessa åtgärder som smygannektering. Andra säger att Ryssland inte kommer att tillåta Turkiet annektera ockuperad mark i Syrien.

Österrike:

 • Förbundskansler Sebastian Kurz meddelade i veckan att han stänger 7 moskéer och ska deportera ca 60 imamer som är avlönade av Turkiet. Radikalisering, politisk islam och parallellsamhälle får inte tillåtas i vårt land, säger Kurz. Utlösande för beslutet var bilder på hur turkiska små barn drillas till islamiska martyrer i en av dessa moskéer med den turkiska flaggan framför sig och utklädda till militärer. Österrike skiljer sig i sin hållning mot islamisering av samhället jämfört med länder som Sverige och Tyskland, säger bedömare och pekar också på dess historiska erfarenhet av muslimska invasionsförsök. President Erdogan har kritiserat Österrikes beslut i skarpa ordalag och kallar det ”islamofobi”.

Turkiet:

 • Valet närmar sig och ekonomin försämras. Men Erdogan verkar sakna glöd och samlar inte så många åhörare på sina valmöten, reflekterar bedömare som misstänker att han på något sätt har gjort upp med den så kallade djupa staten ”Derin Devlet” eftersom det blir svårt att ensam hålla sig vid makten.

Sverige:

 • Reaktionerna på utrikesminister Wallströms besök i Södertälje förra veckan; Medan insatta skribenter som Tomas Karlsson skriver att hennes försök att blidka kritikerna inte räcker och att frågan om Seyfo är död hos S, säger en del assyriska företrädare för lokala kyrkor att de håller med utrikesministern att frågan är komplex och att hon inte kan köra över sin statsminister i frågan. Kritiker pekar på att den mest komplexa frågan borde vara den palestinska. Men så sent som den 23 maj besökte Wallström Palestinas representation i Stockholm och lovade att ”kämpa med er och för er” enligt ett videoklipp från besöket.
 • I vår direktsända intervju och i de efterföljande av SVT och LT nämnde Wallström inget om ett Seyfomonument i Södertälje. Beskedet kom via kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) som nu hastigt vill resa upp ett monument för att försöka vinna tillbaka alla besvikna assyriers röster. Hur Södertälje kommun kan köra över ett beslut i Kammarrätten om att ett monument skulle bryta mot kommunallagen, är oklart. Ett liknande förslag om Seyfomonument har kommit från KD i Göteborg.
 • SD ökar stort i alla opinionsmätningar och är bara ett par procent från S. Det svårsmälta för S är att detta gäller även LO-kollektivet, särskilt kvinnor inom LO. SD ökar även bland kristna och invandrare. Förklaringen ses som SD:s konsekventa motstånd mot smygislamiseringen av samhället, men detta sägs inte rakt ut i PK-medierna. Asylamnestin åt 9000 afghaner har sannolikt ökat SD:s popularitet än mer, säger valanalytiker.
 • Terroristen Rahmat Akilov dömdes i veckan till livstids fängelse och utvisning för terrorbrott. Rätten gick på åklagarens linje om att det var ett terroristbrott som syftade till att skada samhället och dess viktiga funktioner. Akilov kommer inte att överklaga tingsrättens dom, säger hans försvarsadvokat.

 

Pin It on Pinterest

Share This