Assyrian News In Focus 2018-03-06

2018/03/07 | Politik

Sverige:

 • En “Sharia-dom” från Solna tingsrätt har skapat upprörda känslor i hela landet, efter att en muslimsk man som anklagades för hustrumisshandel friades av två islamistiska nämndemän från Centerpartiet. Båda har visserligen uteslutits ur partiet, men Ebtesam Aldebe och hennes make Mahmoud Aldebe har redan 2006 krävt särlagstiftning åt muslimer i Sverige utan att centern agerat. Smygislamiseringen av samhället är ett fenomen som pågår i många länder i Europa. Men svenska politikers naivitet överträffar många andra länders, säger bedömare.
 • Dawronoyes företrädare Metin Rhawi (S) fortsätter att svänga fram och tillbaka. Nyligen berömde han i ett program i Suroyo TV milisen ”Difa’ al-Watani” som räddare i nöden i Afrin. För ett par år sedan gjorde han narr av samma milis när YPG (med Dawronoyes godaa minne) hade attackerat stadsdelen Wusta i Kameshli, eftersom den assyriska vaktstyrkan Sootoro är en den av ”Difa’ al-Watani”. Den grupp pro-syriska milis som åkt till Afrin heter i verkligheten ”Difa’ sha’bi (folkets försvar), men Dawronoye gör ingen skillnad och kallar YPG som ”vi och vårt försvar”.
 • En ung assyrier från Australien, Eddie ”Gaboro” Hanna, föreläste i St Petruskyrkan i Hallonbergen i fredags, där han visade bilder och videoklipp från sina resor i Syrien. En man ur kyrkans styrelse, som sympatiserar med Dawronoye, protesterade mot beskrivningen att Dawronoye är delaktiga i kurdiska YPG:s övergrepp mot assyrierna. Han hävdade att det hus som är ockuperat av YPG inte är ockuperat utan i händerna på en assyrisk grupp. Detta fick han veta i telefon. Men Eddie svarade att han hade sett det med egna ögon och inte bara talat med någon i telefon. Eddie åker runt och samlar medel för att hjälpa krigsdrabbade assyrier i Syrien på uppdrag av det syrisk-ortodoxa patriarkatet.

Syrien:

 • Strider förekommer mellan de pro-syriska styrkor som gått in i Afrin och turkiska styrkor, trots att medierna talar tyst om det. Turkiska armén har lidit svåra förluster under den gångna veckan. Den har nu tagit staden Rajo och försöker avancera vidare.
 • FN:s representant Stefan Juric säger att YPG vägrar låta civila lämna Afrin. Det är alltså samma tillvägagångssätt som IS gjorde i Mosul och andra jihadistiska grupper nu gör i östra Ghouta. Det visar att kurderna inte skiljer sig från andra stridande parter i detta sammanhang. PYD gick idag ut på sin Twitter med att anklaga Erdogan för att mörda civila i Afrin.
 • USA fortsätter att komma med dubbla budskap i fallet Syrien. Pentagon har meddelat att kampen mot IS tar nu ”paus” eftersom markstyrkorna (SDF/YPG) har åkt till Afrin. Bara koalitionens flyg kommer att fortsätta kampen mot IS. Pentagon skyller det på Turkiets operation. Samtidigt har Pentagon sagt att USA:s engagemang i Syrien kommer att vara långvarigt och anslagit ökning i 2018 års budget från dagens 10.000 avlönade legoknektar till 65.000.
 • Striderna i östra Ghouta pågår intensivt, med några timmars ensidig vapenvila per dag från regeringens sida. En första hjälpkonvoj har nu nått området.
 • Den syrisk-ortodoxe patriarken Afrem II Karim har skrivit ett öppet brev till generalsekreteraren för Världskyrkorådet, World Council of Churches (WCC), och ifrågasatt den ensidiga bild som WCC ger i sitt uttalande om Ghouta. Patriark Karim säger att även österns kyrkor är medlemmar i WCC och kräver att WCC håller sig neutral i rapporteringen och inte förmedlar den ensidiga bild som västliga medier ger av striderna i Ghouta, varifrån det regnar missiler över Damaskus, däribland de kristna kvarteren.
 • Den 15-16 mars kommer samtalen i Astana att fortsätta. Den här gången kommer även frågan om krigsfångar och saknade personer att tas upp. Den 16 mars träffas utrikesministrarna för värdländerna Ryssland, Iran och Turkiet samt FN-sändebudet Staffan De Mistura i enskilda samtal. Ett liknande möte kommer att hållas i Istanbul i april.

Irak:

 • Utbildningsministeriet beslöt den 22 februari att utöka undervisning av assyriska språket vid Bagdaduniversitetet till MA (magisterexamen).
 • Den 1 mars beslöt parlamentet att deadline måste sättas för utländska trupper inom koalitionen att lämna landet. Det rör sig om 70 länder och organisationer. NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg har meddelat att NATO kommer att vara kvar, i samförstånd med irakiska regeringen.
 • Irakiska parlamentet beslöt att bilda ett nytt nationellt oljebolag för att bättre organisera oljeexporten som utgör 95% av landets inkomster.
 • Budgeten för 2018 antogs den 1 mars, där andelen för KRG har minskat från 17% till drygt 12%. Kurdiska ledamöter lämnade mötet i protest. Den totala budgeten räknas till 88 miljarder dollar om dagens oljepriser håller i sig.
 • Den 1 mars kom nyheten om en massgrav utanför Mosul som sägs tillhöra 40 kristna. Syrisk-ortodoxa kyrkan bekräftade först nyheten men tog sedan tillbaka uppgifterna. Rayan al-Kaldani, ledare för Babylonbrigaden, hävdar dock att det är en gammal kristen kyrkogård som har varit under Peshmergas kontroll och inte under IS.
 • Vatikanens hjälporganisation ACS har beslutat om ett bidrag till de kristna på Nineveslätten om 5 miljoner dollar. Sannolikt kommer det att gå till kaldeiska och andra katolska kyrkor bland assyrierna.

Australien:

 • Österns assyriska kyrka i Sydney har fått bidrag av den lokala regeringen i NSW på 2,5 miljoner australiska dollar för bygget av ett nytt universitet, St Narsai University. 850.000 betalas i ett första skede.
 • Samma kyrka håller på att starta en tredje assyrisk privatskola. Idag finns två i Sydney. Den tredje startas i Melbourne. Det är en lågstatieskola.

Påa:

 • Missa inte vår intervju med Yalda Marokil om hundraårsminnet av mordet på patriark Mar Benyamen Shamun som sänds de närmaste dagarna. Där tar vi även upp vad kurdiska källor skriver om mordet och det kurdiska sveket mot assyrierna som pågår än idag.

Pin It on Pinterest

Share This