Assyrian News in Focus 2018-01-30

av | 2018/01/30 | Politik

Syrien:

 • Den stora konferensen i Sochi öppnade idag, ett par timmar försenad. Anledningen var att ett 80-tal medverkande från oppositionens Högsta förhandlingsråd inte ville stiga av sitt turkiska flyg om vissa krav inte skulle uppfyllas. Fyra stycken deltog, medan resten bojkottade mötet. Totalt är 1600 personer ur olika folkgrupper och organisationer inbjudna till Sochi-mötet. Tanken är att enas kring en ny konstitution för Syrien. Vi återkommer om vi får tag på assyriska deltagare, vars antal beräknas vara 30 individer ur olika institutioner och kyrkor.
 • Några dagar tidigare hölls en 9:e runda av samtalen i Genéve i Wien under ledning av Staffan De Mistura, utan att några konkreta resultat kunde presenteras. Det som är känt är ett uttalande av de fem länder som deltog förutom parterna själva, som radar upp kraven på konstitution, valsystem, decentralisering etc. Dessa länder är USA, Frankrike, Storbritannien, Saudiarabien och Jordanien, alltså de främsta uppbackare av oppositionen mot regimen, men där sägs inte längre något om att president Assad måste lämna makten.
 • Afrin-operationen går in på sitt elfte dygn. Turkiska styrkor och deras allierade FSA har intagit byar på landsbygden men inte själva staden Afrin, medan kurdiska YPG ropar på hjälp hos Syriens armé. Regimen har inte ens besvarat hjälpropet officiellt. Turkiets president Erdogan hotar med att fortsätta till Mabugh (Manbij) och fram till irakiska gränsen för att göra rent hus med kurdiska YPG. I Mabugh finns omkring 2000 amerikanska soldater som kan komma att ställas öga mot öga mot sina NATO-allierade turkiska soldater. Detta är ett scenario som skulle gynna Ryssland och Iran, säger politiska analytiker som Patrick Cockburn på tidningen The Independent. Hans kollega på samma tidning, Robert Fisk, rapporterar från marken inne i Afrin att det är en stor lögn som kurderna försöker pådyvla omvärlden att YPG inte har något med PKK att göra. Han vittnar om stora bilder på Abdullah Öcalan på sjukhus och andra byggnader i Afrin. ”Det är svårt att veta vad kurdiska krigare verkligen står för” säger Fisk i rubriken och syftar till att de kommer med olika budskap allteftersom. I Kameshli har YPG utfärdat order om allmän mobilisering av unga killar och tjejer med avsikten att skicka dem till Afrin som förstärkning. Men Pentagon har varnat det kurdiska styret för att några soldater ur SDF skulle passera floden Eufrat. I så fall kommer USA att avbryta sin hjälp. Hur USA kommer att göra sorti ur Syrien med hedern i behåll är en fråga som studiogästerna försöker svara på.
 • Polisen i Istanbul grep i slutet av december en liga som smugglar arkeologiska fynd som turkiska Hurriyet koppar till PYD. Det sägs att polisen tog i beslag närmare 27000 fynd och att 13 personer har arresterats.

Irak:

 • Valförberedelserna dominerar det politiska livet. Fram till 10 februari ska alla namn på vallistorna lämnas in till valnämnden.
 • Premiärminister Abadi fortsatte sina förhandlingar med KRG-företrädare även vid World Economic Forum i Davos den gångna helgen. Han uppger att parterna är överens att oljan i Kirkuk ska vara under Bagdads kontroll, men Nechirvan Barzani förnekar att en sådan överenskommelse träffats. De har fortsatt tala om löner till statsanställda inom KRG och en kommission har börjat besöka sjukhus och andra institutioner för att ta reda på det verkliga antalet anställda, så att inga fejkade listor förekommer.
 • Parlamentet har röstat för att sanktionerna mot KRG-banker ska hävas.
 • Mosuls tidigare guvernör Athil Nujaifi har i sin frånvaro dömts till 3 års fängelse för att ha lämnat staden i IS’ händer 2014. Ovisst om han är kvar i Arbil hos sin gode vän Massoud Barzani.

Iran:

 • Shamiram Isavi, hustru till prästen Viktor Tamraz, har dömts till 5 års fängelse anklagad för aktiviteter som hotar rikets säkerhet. Viktor greps 2014 och dömdes 2016 till 10 års fängelse av samma domare och samfundet ”Assyrian Pentecostal Churchs” kyrka stängdes. Därefter har Shamiram och hennes vänner som har konverterat till kristendomen använt sina hem som kyrkor. Etniska assyrier och armenier får fritt utöva sin religion och har representation i parlamentet. Men det faktum att kristna missionärer är aktiva bland muslimska iranier ses som verksamhet som främjar spioneri, vilket även Shamiram Isavi är anklagad för.

Sverige:

 • Idag åtalades den uzbekiske islamisten Rahmat Akilov och 155 personer står som målsägande för hans dåd på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Vi diskuterar den politiska korrekthet som påstår att beslutet om utvisning gjorde om Akilov till en terrorist. I själva verket hade han planerat och genomfört sitt dåd som en hämnd mot det ”hedniska” svenska samhällets värderingar och livsstil, säger kritiker.
 • Naum Faiqs minnesdag arrangeras på söndag i Assyriska föreningen i Södertälje som en kulturafton. Även Assyria TVs 6-års jubileum uppmärksammas. Författaren Svante Lundgren presenterar sin nya bok ”Assyrierna 50 år i Sverige” vid detta tillfälle.

Arrangemanget pågår kl 17:00-19:00 och sänds live i våra streamingkanaler.

 

Pin It on Pinterest

Share This