Assyrian News in Focus 2017-07-18

av | 2017/07/18 | Nyheter

Irak:

 • Attacken mot NPU den 15 juli av Babylon brigadens icke-assyriska medlemmar, slutade med att alla enheter för Babylon brigaden har flyttats från Baghdede genom order från premiärminister Abadi. Bakgrunden till attacken var att NPU hade gripit sex milismän från Babylon brigaden för stöld i assyriska hem, klostret Mor Behnam och Nimrod, enl NPUs källor. Dessa hade sedan överlämnats till den lokala polisstationen. Det sägs att endast ca 20 % av Babylon brigadens milismän är assyrier. Resten är mestadels shiitiska Shabak. Detta är att jämföra med dawronoyes milis MFS i Syrien som också består av araber och kurder till största delen. Icke-assyrier är förstås inte lika måna om assyriska fornlämningar, kyrkor eller egendom i övergivna assyriska hem. NPU består enbart av assyriska medlemmar.
 • Ca 450 assyriska familjer står i begrepp att återvända till Baghdede. En kvinnlig minister från Bagdad besökte i helgen Baghdede för att studera behovet av återuppbyggnad av infrastruktur och bistånd till Nineveslätten som regeringen har klassat som katastrofområde.
 • Kurdiska medieuppgifter och debattörer är förbittrade över att Peshmerga inte fick vara med i befrielsen av Mosul och försöker dra uppmärksamheten från den irakiska arméns seger mot IS genom att peka på den förödande förstörelsen av staden. Mosul-fallet visar också att Iraks tidigare förnedrade armé som lämnade sina positioner i Mosul, nu visar muskler och styrka. Det skrämmer Barzani som inte längre kan hota till höger och vänster att han ska behålla de områden som Peshmerga befriar eller ockuperar.
 • KRGs representant i Iran, Nazem al-Dabbagh, sade nyligen i ett uttalande i samband med att en PUK-delegation besöker Iran att utlysningen av en folkomröstning är gjord av taktiska skäl. Orsaken är att sätta press på regeringen i Bagdad att sätta sig vid förhandlingsbordet, eftersom Bagdad på senare tid har ”nonchalerat” KRG. Kurderna är också rädda för att den starkare irakiska armén skulle invadera KRG.
 • Kurderna i Irak och Syrien har länge försökt intala omvärlden att de är de enda som bekämpar IS och vill införa demokrati. Denna manipulativa bild håller nu på att krackelera när IS besegras utan kurdisk hjälp. Barzani och hans klan känner sig förbisedda och möter inte längre samma respekt i Väst som tidigare som för sina krav på bistånd och självständighet. Det visade inte minst Massoud Barzanis besök till Bryssel i förra veckan, där han avbröt sin planerade rutt till två skandinaviska länder och återvände hem tomhänt.
 • Japans ambassadör höll ett tal på arabiska där han gratulerade Iraks armé för segern i Mosul och sade att ”nu har det forna Assyrien befriats från IS, Mosul har befriats från IS”. Detta tyder på att omvärlden är väl medveten om att Barzani gör anspråk på ett landområde vars ursprungsbefolkning vill behålla som sitt.
 • FN-organet UNAMI har haft möten med irakiska ungdomar för att inhämta deras syn på landets framtid. Vid den senaste sammankomsten har den assyriske eldsjälen Khlapiel Benyamin utsetts av UNAMI att representera Arbil. De brukar utse en representant från varje provins av Iraks 18 provinser. Benyamin är en aktiv assyrisk aktivist som bl a är redaktionsmedlem i Roosh (en assyrisk webbkanal som bevakar och live-sänder aktiviteter via sociala medier. De 18 irakiska ungdomarna kommer att möta premiärminister Haidar Abadi för att diskutera Iraks framtid med honom ur ungdomarnas perspektiv.
 • Turkiets nationella säkerhetsråd, Milli Güvenlik Kurulu, har nu beslutat att namnet på KRG inte längre ska heta ”Irakiska Kurdistan”, utan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) – ett slag i ansiktet på Turkiets allierade Barzani som dåvarande premiärminister Erdogan 2013 tog till Diyarbakir och också kallade honom ”Kurdistans president”, vilket Erdogan fick kritik för i turknationalistiska kretsar. Likaså när Barzani besökte Ankara för några månader sedan fick Erdogan kritik för att ha hissat ”Kurdistans flagga”.
 • Lars Adaktussons svar på två debattartiklar i den kristna tidningen Världen Idag och hans beskyllningar att de kritiska assyriska rösterna söker konfrontation istället för dialog, motsägs av ett dokument som publicerades i Hujådå igår och av ansvariga för Assyria TVs redaktion. Både ARS och Assyria TV har under de gångna åren försökt etablera en dialog med Adaktusson, men han har avsiktligt vänt dövörat till. När det gäller den uteblivna ackrediteringen av Assyria TV i hans Brysselkonferens, ljuger Adaktusson oss rakt i ansiktet och påstår att något mail inte har skickats. Han säger vidare att Assyria TV aldrig var uppe till diskussion bland de medier som var tänkta att bevaka konferensen efter ”det är en nischkanal” – vad han nu menar med ”nischkanal”. Hans pressekreterare beskyllde också Assyria TV för att ljuga om ansökan, men dagen efter sade stabschefen Charlie Weimers till tidningen Dagen att det berodde på ”en miss i registreringen”.

Syrien:

 • Fredssaamtalem i Genève 7 har hållits den 11-12 juli i vad som betecknas som god atmosfär mellan de tre plattformar som bildar oppositionen (Riyad, Moskva och Kairo). De befinner sig närmare regimens linje att behålla statsapparaten vid en eventuell maktövergång för att slippa kaos. Även stormakter som Frankrike har meddelat att de kan tänka sig att Bashar al-Assad sitter kvar under en nära framtid. Flera faktorer har bidragit till att oppositionen närmar sig regimens linje; Katars uteblivna stöd till FSA, Saudiarabiens och Egyptens press på Qatar, IS allt mer krympande territorium och samsyn hos USA och Ryssland om de så kallade skyddszonerna. Även eldupphöret i sydvästra Syrien (Dar’a, Sweda och Qnetra) har stor betydelse för utvecklingen. Israel har försäkrats av Ryssland och USA om att dess gräns blir säker när det gäller hot från Iran och Hezbollah när den tänkta skyddszonen blir verklighet, men Iran har meddelat att de inte respekterar vapenvilan. Hur relationerna mellan Iran och Ryssland blir är ovisst. Resterande tre skyddszoner ska diskuteras vid nya samtal i Astana nästa månad, enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Även konstitutionskommittén har kommit en bit på vägen i sina sammankomster i Genève.
 • På marken pågår strider i Raqqa och Deir-e-zor samt nya flygbombningar av regimen på båda sidor om gränsen till Libanon vid området Arsal. I det senare sägs jihadister gömma sig bland syriska flyktingar och gör attacker mot regimen. Både libanesiska armén och syriska flygvapnet bombar dessa jihadister.
 • Kurdiska SDF/YPG har meddelat att IS-ledaren Bagdadi inte är död, utan befinner sig i södra Raqqa. Detta efter rykten om att dokument som beslagtagits i Mosul skulle ha nämnt att IS uppmanar sina krigare att inte berätta om ledarens död. Kurderna vill ta åt sig äran av att döda Bagdadi om han inte redan är död.
 • Populister som riksdagsmannen Robert Halef (KD) har tidigare sagt att de två kidnappade biskoparna var i Mosul. Halef sade att han hade haft kontakter på hög nivå för att förmå FN att ordna byte av krigsfångar i Mosul och där skulle då de kidnappade biskoparna ingå. Men inget har kommit ut om biskoparna trots att Mosul är befriat och kritiker som advokaten Erkan Metin frågar nu Halef vad som har hänt. Metin har tidigt gjort ett grundligt grävande journalistiskt arbete om kidnappningen och det troliga öde som har mött biskoparna. Han tror att de har mördats och att mördaren finns i ett fängelse i Istanbul, dömd för andra brott.
 • På lördagen attackerade Turkiet byarna utanför Afrin och dödade ett ovisst antal kurdiska YPG-milismän. Turkiet försöker också etablera en militär bas i Azaz inne på den syriska sidan om gränsen.

Turkiet:

 • På lördagen anordnade Erdogan en stor manifestation på ettårsdagen av den misslyckade militärkuppen. De flesta medier i landet rapporterade stort om firandet av ”segern över demokratins fiender”. Men i omvärlden blir allt fler misstänksamma och menar att Erdogan kände till planerna på en kupp och drev dem i en riktning som gynnade honom.
 • Igår häktades 6 av 10 gripna medlemmar i MR-organisationer, varav en är iranier med svenskt medborgarskap. De anklagas för samröre med terrorister (läs: Gülenister) eftersom de hade ett möte på en turkisk ö några dagar före kuppen och nyligen på samma plats. Erdogan beskyller dem för att gå CIAs ärenden och vara delaktiga i kuppförsöket.
 • Assyriska kyrkokonfiskeringar har fortsatt få uppmärksamhet i omvärlden, medan turkisk press har kontrat med att besöka Kafro och skriva rubriker som ”Assyrierna har återvänt till sina trakter efter många år i Europa”.

Iran:

 • En assyrisk evangelisk präst, Viktor Beth Tamraz, har dömts till 10 års fängelse för ”otillåtna sammankomster och otillåten propaganda”. Han greps julen 2014 när han med sin familj skulle fira jul. Även två fd muslimer som greps med honom har dömts och sitter nu i det ökända Evin-fängelset i Teheran.

Sverige:

 • 31-årige Gabriel Shabo misshandlades brutalt av okända gärningsmän under fredagen i Geneta i Södertälje. Han anklagades för att vara homosexuell eftersom han engagerar sig i HBTQ-personers rättigheter. Han attackerades mitt på dagen och vaknade på sjukhuset. Gärningsmännen som enligt Gabriel talade ”svenska, syrianska och lite arabiska” krävde att han skulle betala ”böter” för att få bo i Södertälje. Svt Södertälje, Expressen och Fria Tider är några av de medier som har uppmärksammat fallet.
 • AUF och Assyria TV var på plats i Almedalen. Intervjuer kommer längre fram.

Pin It on Pinterest

Share This