Assyrian News in Focus 2017-05-02

2017/05/02 | Nyheter

Sverige:

 • Tittarnas reaktion på debattprogrammet den 30 april om ROM och förklaring av redaktionen varför det är nödvändigt att inte smussla undan interna konflikter. Att en del gäster i direktsändning ägnar sig åt personangrepp och kränkande ton, kan inte lastas redaktionen. Vi har erbjudit ARS genmäle på alla angrepp som oppositionen riktar mot förbundsstyrelsen.
 • Assyrierna i Jönköping deltog i Socialdemokraternas förstamajtåg i en gemensam aktion av de tre lokala föreningarna och överlämnade också ett kravbrev på sex punkter till utrikesminister Margot Wallström för att regeringen ska verka för assyriernas etniska rättigheter i Irak och Syrien samt implementera riksdagens Seyfo-erkännande från 2010. Kommunalrådet Ilhan DeBasso (s) nämnde i sitt förstamajtal att Jönköping har fått flyktingar från bl a Khabur och Nineveslätten, men i övrigt inget om sitt folks utsatta situation och dess krav på etniska rättigheter i Assyrien. Han får även kritik för att vara passiv i fråga om ett Seyfo-erkännande av regeringen när han sitter i partistyrelsen. Han jämförs med den assyriska kongressledamoten Anna Esho i USA som inte nämner assyrierna vid namn när hon talar om ”det armeniska folkmordet” 1915. Hon har i dagarna fått massiv kritik bland assyrierna i USA för sitt ointresse för Seyfo.
 • Assyriska fotbollslag uppvisar olika prestationer i division 1. Assyriska BK har hittills vunnit två av tre matcher med stor kämpaglöd, medan Assyriska FF verkar sakna den vinnarmentalitet som krävs för framgång. AFF har förlorat stort alla tre matcher i serien och ligger sist i tabellen.

Syrien:

 • USA och Ryssland har börjat bilda en buffert mellan kurdiska YPG/SDF och turkisk militär som har angripit gränsområden som Rmelan, Tell Abyad och Afrin.
 • I Tabqa håller IS på att förlora terräng till SDF, håller några fickor och Eufratdammen. När Tabqa faller är änu en väg till Raqqa avskuren.
 • Israel angrep den 27 april en vapendepå utanför flygplatsen i Damaskus som israelerna menar var avsedd för Hezbollah. Israels attacker mot mål i Syrien har ökat på senare tid. Som orsak anges Hezbollahs framryckning.
 • Politiska samtal kommer att återupptas imorgon i Astana för att få till stånd en ny vapenvila. Förutom trion Ryssland, Turkiet och Iran deltar nu även FNs sändebud och den väpnade oppositionen.

Irak:

 • En delegation från NPUs ledning besöker i dagarna Vita huset för att få ökat amerikansk stöd att hålla säkerheten på Nineveslätten.
 • Mosuls befrielse är ännu inte klar. Nurimoskén där Baghdadi deklarerade sin islamiska stat har ännu inte intagits. Shiamilisen PMU (Hashd al-Sha’bi) erbjuder hjälp till irakiska armén, men frågan är känslig för västmakterna som vill akta sig för ett shiitiskt bälte under Irans inflytande genom Mosul, Syrien och fram till Hezbollah i Libanon.

Tyskland:

 • Assyriska ungdomsförbundet AJM firade i helgen sitt 15-årsjubileum i Wiesbaden.

Kyrkan:

 • Patriarken för syrisk-ortodoxa har i ett dekret förlåtit fyra av de sex oppositionella biskoparna. Han anger att dessa fyra har bett om ursäkt i ett brev och han godtar ursäkten trots att det inte är det skrivna förslaget som synoden hade formulerat tidigare. Vad som händer med de två suspenderade biskoparna Hazail Soumi och Matta Roham framgår inte av dekretet.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This