Seyfo-tema– Malak Shabo om sin mammas öde under Seyfo

2017/04/28 | Assyrian Genocide - Seyfo 1915

Detta är historien om ett assyriskt flickebarn som får se sina föräldrar mördade av kurder under Seyfo, som rövas bort och sedan återbördas till sin assyriska släkt. Tiotusentals assyriska barn blev offer för detta barbari men bara en liten minoritet hade turen att hittas av överlevande släktingar. Majoriteten av bortrövade assyriska flickor förblev i kurdiska hem som bihustrur eller sexslavar. Det var slumpen som gjorde att Malak Shabos mamma kunde räddas.

Malak Shabos  föddes i Kameshli dit hans familj hade flytt från Midyat i sviterna efter Seyfo. Hemma i Södertälje minns han sin mors öde 1915 när hon som barn hade rövats bort av kurder, växte upp som en av dem och talade bara kurmanji. Hon mindes inget av sin assyriska familj och trodde att hon tillhörde den kurdiska familjen. Men hon fick ständigt höra ordet “Katcha Baraz” som betyder “dotter av svin”. Detta tilltal väckte frågor hos henne. Först i efterhand förstod hon att hon inte tillhörde den familj där hon hade växt upp. 1928, när hon blev omkring 16 år, råkade hennes moster se henne i centrum i den lilla staden Derik i Syrien. Hon var där tillsammans med den kurdiska familjen för att inhandla bröllopsstyrsel. Hon skulle giftas bort med en kurd. Mostern sprang raka vägen till flickans två överlevande bröder som nu hade tagit värvning hos fransmännen i den assyro-kaldeiska bataljonen. De krävde tillbaka sin syster men den kurdiske mannen hävdade att hon var hans dotter och gick till domstol hos lokala franska myndigheter. Mostern vittnade om att den unga flickan hade ett födelsemärke på kroppen. När det visade sig att det stämde fick bröderna tillbaka sin kurdifierade syster som i början inte förstod varför hon skulle lämna sin kurdiska familj. Så småningom fick hon av mostern lära sig sin riktiga identitet och också börja tala assyriska.

Pin It on Pinterest

Share This