Assyrian News in Focus 2017-02-24

2017/02/24 | Nyheter


Turkiet:

 • Folkomröstningen i Turkiet är satt till 16 april, men frågan är om den blir av. Erdogan läser noga av opinionen. Om han inser att det kan bli ett nej, kommer han sannolikt dra tillbaka förslaget
 • Historikern Sait Cetinoglu ifrågasätter prokurdiska partiet HDP:s ärlighet i Seyfofrågan. Det framkom under en konferens i Berlin den 28-29 januari 2017. Han sade att folkmordet 1915 inte nämns i partiprogrammet. Men partiet såg till att dess armeniske parlamentsledamot Garo Paylan sagt att folkmordet är omskrivet i partiprogrammet. Cetinoglu sade vidare att en konferens bar planerad i Urfa till 100-årsminnet av Seyfo, men den stoppades av kommunstyrelsens ordförande i sista stund. Han tillhör HDP. Istället hedrades den kurdiske klanledaren Said Nursi al-Kurdi som var en av förövarna i folkmordet Seyfo. HDP har inte heller visat något stöd åt den armeniske religionskritikern Sevan Nishanyan som kritiserar Muhammed och islam, för att inte riskera att förlora röster bland kurder.

Syrien:

 • Assyrierna i Khabur hedrade 2-årsminnet av attacken mot deras byar den 23 februari genom en manifestation med tända ljus.
 • Strider utbröt den 21 februari mellan den assyriska vaktstyrkan Natore d Khabour och Dawronoye-kurdiska MFS när inkräktarna försökte med våld ockupera ett assyriskt hem i byn Tel Baz.
 • Genève 4, fredsförhandlingarna om Syrien inleddes den 23 februari. Svårigheterna är så många att det kan behövas ytterligare ett eller två Genève-rundor, tror bedömarna.
 • ADO och Kristna Rådet. Vi sammanfattar turerna kring ADOs överenskommelse med Dawronoye och reder ut påståendet att gruppen Kristna Rådet, där ADO och Ungdomssamlingen Moder Syrien ingår, skulle ha erkänt det kurdiska styret. Så är inte fallet. Kristna Rådet är enbart en serviceorganisation som hjälper assyrier och armenier i Kameshli med praktiska dagliga frågor som att fördela bränsle.
 • Den strategiska staden al-Bab har intagits av turkisk militär som drivit ut IS. Frågan är vart IS-terroristerna tar vägen.

Irak:

 • Senaste nytt i befrielsen av västra Mosul. Flygplatsen har intagits.
 • Strider utbröt i Baghdede mellan milisen Babylonbrigaden och en utbrytargrupp som kallar sig ”Seqour as-Suryan” under ledning av Salwan Mumika, som har bildat ett nytt parti under namnet al-Ittihad as-Suryani al-Dimuqrati. Mumika greps. NPU är en styrkorna som har ansvaret för säkerheten i Baghdede och krävde i ett uttalande att antalet styrkor måste minska för att slippa rivalitet mellan olika väpnade grupper i Baghdede.
 • På begäran av Zawaas generalsekreterare och parlamentsledamoten Yonadam Kanna beslöt inrikesministern den 13 februari att assyriska poliser som tjänstgjorde på Nineveslätten innan IS drev ut assyrierna, ska få återkomma och tjänstgöra där. Det rör sig om 88 poliser med familjer, 71 till Baghdede och 17 till Tel Kepe.
 • HRW har i en rapport den 16 februari påtalat den plundring som Baghdede och byn Kheder har utsatts för sedan november 2016 då området befriades av IS. Plundrare ska vara de styrkor som har befriat området, enligt rapporten.
 • En rapport av ”The Investigate Project on Terrorism” styrker att KRG förhindrar assyrier och yezider i flyktingläger från att besöka sina hem och inspektera skadorna. Kurderna skyller på säkerhetsrisker, men assyriska och yezidiska företrädare misstänker att det rör sig om etnisk rensning. Nemrod Barkarmo från Assyriska ungdomsförbundet skrev den 23 februari en debattartikel i Svenska Dagbladet om detta.
 • Zawaa och Bnay Nahren, som tidigare lämnade organisationen, träffades den 17 februari i Ankawa för att försöka försonas. Tre assyriska medlare försöker återförena Zawaa och utbrytarna för att stärka assyriernas röst.
 • Irakiska parlamentets innerväggar pryddes nyligen med fornassyriska figurer. Detta kan ställas mot förhållandena i det kurdiska KRG. Den assyriska juristen Dr Muna Yaqo höll nyligen en föreläsning i Arbil där hon lade fingret på kurdiska övergrepp mot assyriernas etniska och nationella existens i sitt eget land. Hon berättade t ex att kurderna gör allt för att radera ut assyrisk historia ur skolböckerna. Istället får assyriska och kurdiska barn läsa att mördaren Simko Shikaki var en nationalhjälte, att en del av de kvoterade assyriska parlamentarikerna utses av KDP, att vi fram till 2015 hade en ministerpost men inte längre, att ett 60-tal assyriska byar är ockuperade av kurder osv. Hon ifrågasätter kurdernas ärlighet när de påstår att de behandlar assyrierna som jämlikar. Vi planerar att återpublicera hennes föreläsning snart.

Sverige:

 • Tidigare ARS-ordförande Simon Duzgun gick bort i sviterna av cancer, 70 år gammal. Han begravdes den 23 februari i Hallonbergen i norra Stockholm.
 • Journalisten och författaren Nuri Kino riktade hård kritik på sociala medier mot Assyria TVs rapportering kring biskoparna och hävdade att vår bevakning av frågan försätter patriarkens liv i fara. Kort därpå tog han bort sin kommentar. Vi har dock en bild på den och publicerar den i programmet. Vi diskuterar om detta är förenligt med en grävande journalists uppgift att försvara det fria ordet och yttrandefriheten. I kommande program tar vi också upp frågan om rapporteringen kring kyrkokonflikten i lokala medier i Södertälje med LT och SVT. Vi har även bjudit in Suryoyo Sat och Suroyo TV. Suryoyo Sat har inte svarat, men Suroyo TV anger två skäl till att inte medverka; De ogillar LT, men också för att kyrkokonflikten är för Dawronoye en intern fråga för kyrkan. De anser att det finns viktigare frågor att diskutera.
 • Nya uppgifter visar att det är munken Yoken Unval Beth Yakub som har skrivit alla tre böcker på dator, där en och samma uppgift har förvrängts. Det gäller patriark Afrem Barsoms katalogisering av assyriska handskrifter. 2008 delades den i tre delar och nytrycktes av patriarkatet i Damaskus. Munken Yoken ändrade egenmäktigt i förordet som patriark Zakka Iwas hade skrivit om författarens biografi. I boken ”Sritotho d Turabdin” (februari 2008) har han återgett patriark Zakkas ord oförändrat som säger att biskop Afrem Barsom 1919 hade krävt ”arabernas rättigheter”. I ”Sritotho d Kurkmo” (maj 2008) står det ”zedqe d Oromoye w Araboye”, medan i ”Sritotho d Omid w Merde” står det ”zedqe d Suryoye w Araboye”. Vi har i tidigare program påtalat dessa uppgifter men visste då inte att ändringarna var gjorda av en och samma person, som i det fördolda reviderar assyrisk historia.
 • Assyriska FF är i ekonomisk kris, men den sanering som styrelsen och en del eldsjälar håller på att göra fortsätter. De har sedan säsongen 2016 tog slut och laget gick ner från elitnivån, försökt att samla medel för att betala skulderna. Ännu är hotet om konkurs inte undanröjt men skulderna betas av bit för bit och tidsfristen från fordringsägare har skjutits fram ett par gånger. Spelmässigt visar truppen ett genuint engagemang och en nytändning. Assyria TV fortsätter att sända hemmamatcher live till en låg kostnad som ett tillskott till AFF:s ekonomi. Den 11 mars har föreningen årsmöte kl 15:00 i arenan, meddelar klubben.

Pin It on Pinterest

Share This