Khabour-händelserna är en demografisk katastrof för assyrierna

2015/03/20 | Politik

När IS attackerade en del byar i Khabouromsrådet för en månad sedan tömdes 35 assyriska byar med sina invånare. 234 assyrier har kidnappats av IS. Assyriska byarna som är tömda med sina invånare plundras just nu. Vad hände egentligen? Vad var det som utlöste det hela? Vad är resultatet av det? Hur ser den demografiska bilden nu? I dagens program försöker vi analysera mekanismerna bakom fördrivningen av assyrierna från Khabourområdet och Nineveslätten. I det smutsiga kriget utnyttjas assyrierna av alla aktörer som gör allt för expandera sina gränser. Inte sällan provocerar lokala styrkor IS till att angripa assyriska samhällen. Detta verkar vara en medveten taktik för att driva bort ursprungsbefolkningen så att de nya gränserna blir lättare att dra. I samband med det pågår även ett propagandakrig i medierna som vill föra assyrierna i diasporan bakom ljuset. Detta propagandakrig avslutas oftast med insamling av pengar till den marginaliserade och suspekta gruppen Dawronoye. Allt verkar vara en välgenomtänkt kampanj som utnyttjar den kaotiska situationen och omsätter det i ekonomisk vinning. Vi diskuterar också hur assyriska miliser blir föremål för regionala aktörers ambitioner att söndra och härska, genom att ställa dessa miliser mot varandra. Medverkande är Dr Ibrahim Afram från Assyriens befrielseparti samt Dikran Ego och Shamoun Zaito från Assyria TV.

Pin It on Pinterest

Share This