Assyrian News In Focus 2017-08-15

av | 2017/08/15 | Nyheter, Politik

Irak:

 • Flyktingbarackerna i KRG ska hastigt tömmas och de assyriska flyktingarna måste återvända till sina hem på Nineveslätten, trots att de in the har fått någon hjälp för återuppbyggnad. 600 familjer har nu återvänt till Baghdede som kontrolleras av NPU, medan de som vill återvända till Bartelle möter trakasserier och en avvisande attityd av shabak som ingår i Hashd al-Sha’bi. Den hastiga tömningen av barackerna i Arbil och andra ställen inom KRG kan ha samband med att Barrzani vill inkludera Nineveslätten i sin folkomröstning.
 • Patriark Luis Sako har besökt flyktingarna i Libanon och uppmanat dem att återvända. Kaldeiska kyrkan erbjuder pengar för flygbiljetten för dem som inte har råd.
 • NPU invigde nyligen sin andra bas på Nineveslätten utanför Baghdede. Den första finns i Alqosh i norra delen av Nineveslätten som kontrolleras av Peshmerga, medan södra delen kontrolleras av Hashd al- Sha’bi där NPU ingår.
 • Barzanis folkomröstning har mött kalla handen av omvärlden, men han satsar nu sina krafter på att sälja idén inrikes. Han engagerar lojala assyrier och andra minoriteter för att förmå regeringen i Bagdad att gå med på en omröstning om självständighet. En delegation besökte Bagdad igår, där assyriern Romeo Hakkari ordf för Bet-Nahrain Democratic Party (BNDP) ingår.
 • Allt fler kritiska röster hörs också inifrån KRG från vanliga kurder som inte får sina löner eller från oppositionella partier som Goran. Dess representant i det irakiska parlamentet Sarwa Abdulwahed har i ett uttalande sagt att delegationen som Barzani skickat till Bagdad inte representerar Goran. Tidningen al-Monitor har gjort en egen undersökning i Suleymania som är den största kurdiska provinsen i KRG. I två månader ställde man frågan till styrande och vanligt folk. Ytterst få är positiva till folkomröstningens egentliga syfte. De ser det som ett sätt för Barzani att behålla makten och rikta uppmärksamheten från de svårigheter som medborgarna lider av pga av vanstyre och korruption.
 • Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gett sitt fulla stöd åt en självständig kurdisk stat när han talade inför 33 republikanska kongressmän från USA förra veckan på besök i Israel, enligt Jerusalem Post.
 • KRG har skrivit ett svar till USAs utrikesminister Rex Tillerson och ber honom ändra sig i sin kritik mot kurdisk självständighet.
 • Striderna mot IS’ sista fäste i Tellafar har inletts. Koalitionen flygbombar för att bereda terrängen för markstyrkorna, men Hashd al-Sha’bi som har uppdraget att driva ut IS agerar nu öppet anti-amerikansk och undanber sig koalitionens flygunderstöd – ett tydligt ställningstagande i konflikten mellan USA och Iran som försöker upprätta en korridor i mellersta Syrien från Irak till Libanon. Och detta försöker USA att förhindra.

Syrien:

 • Exilregeringen som Syrian National Coalition, SNC, bildade har nu skrivit ett brev till sina ministrar och tjänstemän där man säger att inga löner kommer att utbetalas från första augusti 2017. Brevet skrevs en vecka in i augusti när bidrag från Qatar upphörde. Även Turkiet ser ut att överge det logistiska stöd Erdogan har erbjudit oppositionen i drygt sex år. Det innebär en markant försvagning av SNC och övriga oppositionella grupper. En del ledare har hoppat av och hamnat i Damaskus.
 • På marken fortgår striderna i Raqqa som är helt omringad, medan syriska armén snart är i Deir-e-Zor, dvs på gränsen till Irak. Likaså i söder har armén intagit ett viktigt gränsområde.
 • PYD-ledaren Saleh Muslim säger att han är medveten om att USA mycket väl kan överge YPG till förmån för Turkiet när operation Raqqa är över. Men Muslim hävdar att PYD/YPG är förberedda och kommer att försvara sina intressen. Återstår att se hur omfattande deras militära kapacitet är.

Turkiet:

 • President Erdogan har i smyg raderat ordet ”Republik” från landets namn i sin Twit, en förberedelse till hans utsatta mål att avskaffa republiken på dess 100-års dag 2023.
 • AKP firade sitt 16-årsjubileum den 14 augusti där många utrensade medlemmar från höga poster har deltagit i sin underdånighet. Dock inte förre presidenten Abdullah Gul, som av bedömare ses som den ende kandidat som skulle kunna utmana Erdogan i presidentvalet 2019.
 • Inför bygget av en stor kraftdamm på Tigris i den antika grottstaden Hasno d Kifo, har nu stora klippblock sprängts sönder för att bygga betongväggar. Ögonvittnen på plats säger att inte bara klippväggar som riskerar rasa sprängs utan en förstörelse av kulturarvet är ett faktum.

Patriarkatet:

 • Som svar på patriark Karims brev till WCA den 2 augusti har Syrianska ungdomsförbundet som numera har lagt till namnet ”arameiska” skrivit till patriarken och förklarat att de inte är en del av kyrkans ungdomsförbund, så som patriarken gjorde gällande i sitt brev.

 

Pin It on Pinterest

Share This