Assyrian News in Focus 2020-05-05

2020/05/05 | Politik

Turkiet:

 • Dr Murat Dilmener, professor vid medicinska fakulteten i Istanbul, avled i söndags i sviterna av Covid19, efter en månad i intensiven. Han föddes 1942 i en framträdande assyrisk familj i Mardin, son till Circis Murad, men bodde i Istanbul sedan ungdomsåren. Dr Murat har länge varit känd som de fattigas läkare, eftersom han gav gratis sjukvård åt fattiga. Han använde också medicin som var tänkt att förvaras på sjukhuset som demonstrationsexemplar. Av den anledningen åtalades han 2004 för missbruk av statens egendom, men åtalet lades ner. Han har fått lovord av såväl kollegor inom medicinska fakulteter som hälsoministern och andra ledande politiker. Men ingenstans nämns hans assyriska identitet. Detta har uppmärksammats av en turkisk journalist som driver en YouTube kanal med 40 medarbetare. Vi visar klipp i programmet. Journalisten Rushen Chakir menar att en förhärskande islamo-fascistisk mentalitet gör att en icke-muslim som uträttar goda gärningar, som dr Murat, inte ses med blida ögon. Därför döljer man hans kristna assyriska identitet, i synnerhet som hans för- och efternamn är turkiska. Icke-muslimer, t ex greker, assyrier eller armeniers identitet lyfts upp högljutt när de begår brott, men inte i goda handlingar, säger Chakir.
 • En turknationalist i Göteborg, Mikael Yüksel, har grundat ett politiskt parti som heter Nyans och försöker infiltrera muslimska organisationer och etablera sig i muslimskdominerade områden i Västsverige inför valet 2022. Yüksel var tidigare medlem i Centerpartiet och fanns som första namn på partiets lista i Göteborg. Men han uteslöts när det blev känt att han har starka anknytningar till turkfascistiska organisationen Bozkurt, Grå vargar. Centern och miljöpartiet tillhör de partier där islamister har nästlat in sig i stor omfattning, säger bedömare.
 • President Erdogan har fått kritik för att nyligen använt uttrycket ”Svärdets rester”. Armenierna har reagerat och tagit åt sig. Men Erdogan kan mycket väl mena alewiter som överlevt massakrerna 1937-38, säger bedömare.
 • Sammanfattning av Firat Aydinkayas artikel i förra veckan om kurdernas delaktighet i Seyfo. Advokat Aydinkayas inlägg är unikt bland kurdiska intellektuella. Hans viktigaste poäng i artikeln är att kurderna var en avgörande del i byråkratin som gjorde Seyfo möjlig. Men han får kritik för att inte nämna assyrier, yezider och greker som offer för folkmordet. Möjligen för att han vill knyta band till armenierna, säger analytiker. Han får också kritik för att hela tiden beteckna historiskt armeniska eller assyriska områden som ”Kurdistan”, som om dessa folkgrupper då bodde i ett land som hette ”Kurdistan”.

Corona:

 • Update smittade och döda i länder som drabbats värst och världsstatistik. Samtidigt har länderna i karantän börjat lätta på restriktionerna. Inför sommarens semester uppmanar myndigheterna folk att avstå resor i år och semestra hemma. I USA börjar president Trumps popularitet dala efter hans hantering av epidemin. Han har åter börjat skylla virusets ursprung och spridning på Kina. Politiska analytiker har på senare tid spekulerat i att Trump skulle kunna starta en väpnad konflikt med Kina för att avleda uppmärksamheten inför presidentvalet och försöka samla nationen bakom sig. En av dessa analytiker är den palestinske affärsmannen från Jordanien Talal abu Ghazala, som tror att USA, oavsett vem som sitter som president, kommer snart att visa upp sina militära muskler i en väpnad konflikt med Kina för att förmå den kinesiska ledningen att sätta sig vid förhandlingsbordet för att gör upp en ny världsordning med USA och Kina som de dominerande polerna. Vi har anledning att återkomma till ämnet framöver.

Syrien:

 • Efter en tids stiltje p g a Coronaepidemin börjar de politiska spelen och turerna åter ta fart. Möjligen har epidemin påskyndat slutfasen av kriget. Den mest iögonfallande förändringen är att rysk press börjar tala om att Bashar Assad kan komma att lämna ifrån sig makten. Ryssland lider stora ekonomiska förluster p g a fallande oljepriser och har krävt Syrien på 130 miljoner dollar. Regeringen i Damaskus har å sin sida vänt sig till multimiljardären Rami Makhluf, kusin till president Assad, att betala skatt för intäkterna från Syriens två telekomföretag som han äger. Summan är densamma, 130 miljarder syriska pund, vilket är ungefär 130 miljoner amerikanska dollar. Detta har lett till att en öppen schism har blåst upp mellan Rami Makhluf och hans kusin Bashar Assad. Ett tänkbart scenario för den nya maktkonstellationen i Syrien kan vara att såväl det kurdiska styret som den pro-turkiska oppositionen får bilda regering tillsammans med dagens makthavare utan Bashar Assad. Ryssarna verkar vara med på noterna i ett sådant scenario, säger analytiker.
 • Av denna anledning har USA börjat föra samman olika kurdiska grupper. 14 kurdiska partier och grupper samlades nyligen under amerikanskt överinseende för att enas. Frankrike är på väg att föra samman de största aktörerna PYD och Kurdish National Coalition, KNC, som ingår i oppositionen.
 • IS-fångarna i Ghweran-fängelset i Hassake gjorde på lördagen uppror, men det löstes fredligt. Amerikanska helikoptrar i luften och kurdiska elittrupper lugnade ner situationen. USA säger att dess uppdrag i Syrien tar slut när IS är eliminerat helt.
 • Koalitionen har också satt igång att göra iordning en domstol i Kameshli för att lagföra IS-terrorister. Detta har länge varit ett önskemål från Frankrikes sida, för att se till att dessa terrorister inte behöver lagföras i Europa varifrån många kommer.
 • För första gången har ryska styrkor stoppat en amerikansk patrull. Det skedde i Kameshli, vilket har lett till spänning mellan de båda. Koalitionens stridsflyg markerade närvaro när ryska styrkor patrullerade på marken i byn Abu Raseyn.
 • Idlib: Gemensam patrullering av motorvägen M4 mellan ryska och turkiska soldater fortsätter för åttonde gången, samtidigt som rivaliserande pro-turkiska grupper gör upp med varandra. Därför har Turkiet börjat inrätta en gemensam styrka som är tänkt att uppgå till 40.000 krigare för att rusta för kommande uppgörelser, militära eller politiska.

Irak:

 • Imorgon kväll röstar parlamentet i Bagdad om ett regeringsförslag av Mustafa al-Kazemi. Den kaldeiska kandidaten som skulle ha blivit migrationsminister kan komma att ersättas av en annan kvinna, spekuleras det.
 • Shiitiska Shabak-miliser fortsätter att genom sin närvaro öka inflyttning av shabak till assyriska städer på Nineveslätten. Området har inte fått den status som ny provins som hade beslutats av regeringen i början av 2014 eftersom kurdiska ledningen med Barzani i spetsen har strävat efter att inkorporera Nineveslätten i KRG.

Tyskland:

 • Tre tyska parlamentsledamöter skrev en kommuniké om de kidnappade Aleppo-biskoparna, men mer än så har inte hänt. Om någon parlamentsledamot hade ställt en fråga till regeringen, skulle ärendet åtminstone ha registrerats i parlamentets officiella dokument, till skillnad från Robert Halefs fråga till utrikesministern i Sverige, säger bedömare.

Holland:

 • Assyriska riksförbundet har fått en ny ung styrelse. Nu gäller det att den får jobba i lugn och ro för gamla korrupta aktivister, säger bedömare.
 • Universitetet i Nijmegen söker två doktorander till ett projekt om Ortodox kristenhet i Europa under de senaste 50 åren.

Pin It on Pinterest

Share This