Assyrian News in Focus 2020-05-12

2020/05/12 | Politik

Coronapandemin:

 • Update aktuella dödssiffror och smittade i olika länder. I Sverige har drygt 3300 dött, varav 113 assyrier har omhändertagits av begravningsentreprenören Jakob Ada, enligt en intervju vi gjort med honom vid begravningen av konstnären Hanna al-Haek igår. I övriga Europa börjar länderna i karantän lätta upp restriktionerna.

Attacken mot Assyria TVs redaktör

 • Dikran Egos hem i tisdags, medan vi sände vårt nyhetsmagasin, ses som en attack mot yttrandefriheten. Polisen har undersökt platsen och säkrat spår. Kamera och sensorstyrd belysning har installerats i fastigheten. Sympatiyttringarna från när och fjärran har varit överväldigande – ett kvitto på Assyria TVs uppskattade arbete, säger bedömare.

Syrien:

 • Biskop Maurice Amsih gjorde ett besök till ryske befälhavaren i Kameshli den 9 maj, på 75-års dagen av segern under andra världskriget. Biskopen tackade Ryssland för dess kamp mot terrorismen i Syrien. Det är en unik åtgärd av en kyrkoledare att avlägga ett besök i en militär bas. Det kan låta som en god gest, men ur assyriskt perspektiv tolkas det som ett bevis på frånvaron av politiska organisationer som borde ha tagit dessa steg. ”Det finns två organisationer som vore tänkbara kandidater; den ena är upptagen med att skriva dikter, den andra har valt att bära fiendens vapen och rikta det mot sitt eget folk”, säger Dikran Ego ironiskt.
 • Våra källor i Kameshli uppger att levnadskostnaderna har ökat ytterligare när det syriska pundet tappar än mer i värde. En dollar är idag värd 1 500 Lira. Strax före kriget var den 150 Lira.
 • En kristen bybo i Yakubiye i Idlib är spårlöst försvunnen sedan den 7 maj. Samir Mestarih är en mekaniker som lagar jordbruksmaskiner och är omtyckt av sin omgivning för sin ödmjukhet och enkelhet, säger släktingarna. Hans bostad ligger bara ett par hundra meter från verkstaden. Detta är ett Nusra-kontrollerat område (Hay’at Tahrir al-Sham) men terrororganisationen förnekar inblandning i försvinnandet. Ingen har begärt lösen eller ställt krav.
 • Vapenvilan i Idlib har brutits av strider mellan armén och olika jihadister vid upprepade tillfällen. Turkiet förstärker sina observationsposter, möjligen som en förberedelse för den nya situation som uppstått när Ryssland sägs ha vänt sig mot Assads fortsatta maktinnehav.
 • Det öppna grälet mellan president Assad och hans kusin Rami Makhlouf, Syriens rikaste man, fortsätter. Analytiker tror att First Lady Asma Assad också kan ha ett finger med i spelet för att ge sin egen kusin Muhannad Dabbagh favör i stället för Rami Makhlouf.
 • Från USA sade James Jeffrey på torsdagen att ”USA inte har som mål att be Ryssland lämna Syrien. Ryssland har haft närvaro i Syrien i mer än tre decennier. Men vi ber Ryssland att inte kräva fler eftergifter av oss och komma med en acceptabel lösning på konflikten i enlighet med Genève-resolution 2254. Alla utländska trupper måste lämna Syrien, utom Ryssland.” USAs fortsatta närvaro hänger enbart ihop med att IS måste elimineras helt, menar Jeffrey. Detta tolkas som ett tydligt klartecken från USA att Ryssland ska stanna kvar i Syrien men bidra till en slutlig lösning där Bashar Assad inte ska fortsätta vara vid makten efter nästa års presidentval.
 • USA och Israel har som prioritet att avlägsna iranska trupper och Irans närvaro från Syrien. Israel har upprepade gånger angripit iranska militära anläggningar i Syrien. På senare tid har iranska och pro-iranska trupper från Damaskus, Aleppo och Deir-ez-Zor setts göra reträtt från Syrien mot irakiska gränsen. Det tyder på att Iran möjligen kommer att lämna Syrien, efter hård press från stormakterna och Israel. Assad har historiska band till Iran sedan hans pappa lierade sig med mullorna för 40 år sedan. Alewiterna som Assad-familjen tillhör brukar ses som avfällingar av Shiitiska religiösa auktoriteteter. Men som tack för Syriens stöd och allians med Iran har detta tagits bort, säger politiska analytiker.
 • Idag talade James Jeffrey igen till Hudson Institute vid en videokonferens och sade att Ryssland har militärt lyckats i Syrien, men verkat inte se att Bashar Assad är ett hinder för en politisk lösning. Vår uppgift är att involvera FN och se till att avlägsna Ryssland från Bashar Assad och Iran. På frågan om han tror att Moskva är missnöjt med Assad, säger Jeffrey ett tydligt ja. ”Men Ryssland säger till oss att man förvisso inte är nöjda med Bashar Assad, men saknar ett alternativ till honom för närvarande”, säger Jeffrey.
 • En kurdisk YouTuber i Tyskland som kommer från Syrien, Samir Matini, kommenterar ständigt det politiska läget i Syrien. Han säger nu att den syriska armén på 80 000 man inte är kapabel att sköta landets säkerhet. Han säger sig eftersträva ett enat Syrien där de kurdiska styrkorna SDF, som han uppskattar till 120 000 man, ska ges ansvaret för landets säkerhet. Han uppmanar ”general Mazloum Abdi att agera och ta initiativet”. Samir Matini bekräftar också Syriska människorättsobservatoriets uppgifter att ledande officerare inom SDF flyr till Turkiet och Irak med stora summor dollar i väskan. Matini uppmanar SDF att eliminera dessa ”förrädare”.
 • I två arabiska byar i närheten av Khabur har befolkningen hindrat de amerikanska trupperna från att passera och ropat slagord till stöd för regeringen i Damaskus.
 • Idag den 12 maj markerar årsdagen då vi från Assyria TV avslöjade vilka som var David Jendos mördare. Vi avvaktade med att gå ut med nyheten att mordet var planerat och genomfört av PKK/YPG tills Elias Nasser hade kommit ut ur Kameshli och förts i säkerhet i Damaskus. Annars fanns det risk att YPG skulle försöka tysta honom. Det var Nasser som skrev ner namnen på de YPG-ledare som hade fört bort Jendo och Nasser med förbundna ögon, under förevändningen att de skulle till ett möte på hemlig ort. Strax utanför byn togs de ut ur bilen och sköts ihjäl. Som ett mirakel överlevde Elias Nasser och lyckades krypa ca 500 meter till landsvägen och plockades upp av en förbipasserande bil. Han hade fått en kula i käken och kunde inte tala. Därför skrev han ner namnen på mördarna.

Irak:

 • Parlamentet i Bagdad godkände slutligen 15 av de 20 ministrar som Mustafa al-Kazemi presenterade i onsdags. Den kvinnliga kaldeiska kandidaten Thana’ Hekmat, som var presenterad som migrationsminister röstades ned. Alla fem ledamöter i den sk kristna gruppen röstade emot henne, eftersom al-Kazemi inte hade rådfrågat dem. Sju ministerposter är fortfarande vakanta.

Turkiet:

 • George Diril, brorson till den försvunne Hermez Diril, twittrade nyligen om PKKs tystnad kring dess eventuella inblandning i kidnappningen av paret Diril och mordet på Shmuni. Han efterlyser alltjämt ett besked. Detta samtidigt som medier närstående PKK uppger att PKK-gerillan har dödat 23 turkiska soldater i Sirnak de senaste dagarna. Detta tolkas av bedömare som att allt tal om att PKK saknar manskap i bergen där paret Diril kidnappades inte stämmer. Skulle dessa gerillasoldater ha kommit från basen i Qandilbergen i Irak, skulle turkiska drönare med största sannolikhet har upptäckt och kanske eliminerat dem.
 • Tyska Die Welt skrev nyligen att Turkiet nu är i konkurs eftersom president Erdogan inte vidtagit nödvändiga åtgärder. Turkiets valutareserver är förbrukade och landet har begärt stora lån från omvärlden men nekats, särskilt som Coronaepidemin gör det ekonomiska läget i långivarländerna osäkert. Med bedömare tror inte att västerländska långivare kommer att låta Turkiet gå i konkurs. Det skulle drabba många fler länder och nuvarande långivare skulle förlora sina pengar.
 • Publicisten Ragip Zarakolu, som är assyriernas vän och bl a gett ut boken om Naum Faiq på turkiska, har stämts av turkiska staten för en krönika om Erdogan där Zarakolu påminner om vad som hände premiärminister Adnan Menderes 1960. Menderes hängdes. 2018 inledde åklagaren ett åtal mot Zarakolu för ”medhjälp till terrororganisation” anklagad för stöd till PKK. En begäran om utlämning gick ut via Interpol, men svenska HD sade i december 2019 nej till utlämning för Zarakolu som har fått tillfällig asyl i Stockholm.
 • Hat och våld mot kristna minoritetsgrupper blossar upp igen, sedan en rad personer pekas ut som medhjälpare till den terroristförklarade Fethullah Gülen. Bland dessa återfinns den grek-ortodoxe ekumeniske patriarken Bartholomew. En armenisk kyrka i stadsdelen Bakirköy i Istanbul utsattes för ett brandattentat med beskyllningar om att det är armenierna som är orsaken till Coronapandemin. Politiska bedömare sätter samman dessa händelser med en ökad islamo-fascistisk mentalitet som är en fortsättning på den som låg bakom massakrer och folkmordet Seyfo. Sådana yttringar uppmuntras också för att avleda uppmärksamheten från den ekonomiska krisen i landet, säger bedömare.

USA:

 • Evangelisten Dr Ron Susek har skrivit en ny bok där han uppmanar till bildandet av Assyrien i enlighet med profeten Jesajas (700-7 f Kr) om trion Assyrien-Egypten-Israel som en välsignelse för världen. Boken heter The Assyrian Prophecy och är en del av det som Susek kallar theassyrianproject.org. Susek berättar i intervjuer om assyriernas bidrag till civilisationen och framför allt för att anamma och sprida det kristna budskapet som första nation i världen. Han uppger också att kurderna begår övergrepp mot assyrierna i Irak och stjäl deras land. Susek säger att Yacoov Maoz i Jerusalem har bett honom om hjälp att grunda en assyrisk ambassad i Jerusalem. Susek menar att vi nu lever i den tid då tidens ände är nära och Jesus återkomst förestående. I detta har assyrierna ett viktigt uppdrag att bereda Herrens återkomst och måste därför återfå sitt förlorade Assyrien. Vackra ord för många assyrier, men realiteten är att Ron Suseks vänner inom den evangeliska lobbyn har visat ett starkt stöd för KRG både politiskt och militärt. Hur ska Assyrien återuppstå när det är så gott som uttömt på sin assyriska befolkning, frågar sig kritiker. Och Yacoov Maoz som besökte assyriska föreningar i Sverige i januari i år, kräver att assyrierna skrapar ihop sju miljoner dollar för att han ska grunda en assyrisk ambassad i Sverige. Helt utsiktslöst, säger kritiker.

Belgien:

 • Ett brev från patriark Afrem II Karim till den syrisk-katolske munken Samuel ”Panasi” Özdemir blev känt i dagarna. Brevet är daterat den 29 februari och välkomnar Özdemir tillbaka i sin moderkyrka. Özdemir vigdes till munk av biskop Dolabani i Zafaran-klostret på 1960-talet, men konverterade sedan till katolicismen efter att ha flyttat till Libanon. Han har bott i Belgien i mer än 40 år och driver ett kloster i Charleroi. Han sägs förfoga över ansenliga ekonomiska resurser, vilket kan vara ett incitament till patriark Karims närmanden till Özdemir, säger röster bland våra tittare. För ett par månader sedan vigde patriark Karim två italienska diakoner till präster inom syrisk-ortodoxa kyrkan – en förberedelse för att i nästa steg viga munk Samuel Özdemir till biskop över detta kloster. Hans välkomnande in i moderkyrkan ses som ett steg i denna riktning, menar bedömare. Om så sker kommer Belgien att ha tre syrisk-ortodoxa biskopar. Patriarken uppger i sitt brev att grunden för återtagande i moderkyrkan ligger i att munken aldrig talat illa eller skadat sin gamla kyrka och att inget uteslutningsbeslut eller utmätt straff finns inom syrisk-ortodoxa kyrkan. Özdemir kommer enligt patriarken att vara direkt knuten till patriarkatet och behöver således inte ta order av det lokala biskopsstiftet under ledning biskop George Gawriye, som är patriarkalisk ställföreträdare. Vilken status som den förre biskopen Hazael Soumi har är oklart. Han sägs vara ansvarig för utrikes relationer men om det gäller för stiftet i Belgien eller för patriarkatet är okänt.

Facebook:

 • Assyria TV är en av de FB-sidor som ses som seriös och kan därför samla supportrar som betalar en slant till Assyria TV. Den som anmäler sig som supporter (i en länk strax under bilden på höger sida) kommer att bli kontaktad av FB att erlägga den blygsamma summan av ca 3 Euro. Missa inte detta tillfälle att sponsra Assyria TV i dess viktiga uppdrag att vara assyriernas fria oberoende röst.

Pin It on Pinterest

Share This