Assyrian News in Focus 2020-01-14

2020/01/14 | Politik

Turkiet:

 • Idag släpptes även munken Aho från häktet, efter massiva reaktioner både från assyrier och från omvärlden. Dock har syrisk-ortodoxa patriarkatet i Damaskus hållit knäpptyst om arresteringen av en munk som tillhör dess kyrka. Patriark Karim har hittills vänt dövörat till och inte uttalat sig om det som händer sin församling i Turkiet. Han har inte ens angett vem förövaren var när han på 100-årsminnet lät resa Seyfo-monument i Kameshli och Damaskus. De tre assyrier som greps i torsdags misstänkta för att ha gett PKK mat och husrum kommer så småningom att ställas inför rätta. Det som hänt nu är att de har släppts ur häktet men med anmälningsplikt. Politiska bedömare misstänker att PKK avsiktligt provocerar fram sådana händelser för att framställa Turkiet i dålig dager genom att använda assyrierna som verktyg. Kurdiska makthavare, vare sig det handlar om PKK eller klaner som står på statens sida, har en strategi som går ut på att skrämma iväg assyrierna som återvänder när det blir fred i Turabdin-området. Assyriska aktivister som samarbetar med PKK eller dess politiska parti HDP skyller gärna på kurdiska klaner som vill åt assyriernas egendom. Men i verkligheten är dessa klaner i regel knutna till HDP som i fallet med ockupationen av klostret Mor Augins bördiga jordbruksmark. HDP gör inget för att marken ska återlämnas till dess rättmätiga ägare ”av rädsla för att klanen som ockuperar den annars skulle kunna byta sida och rösta på Erdogans AKP”, har HDP-ledningen erkänt för representanterna för Föreningen Mor Augin.
 • 70-åriga paret Hurmuz och Shmoni Diril kidnappades i sitt hem i byn Meere i Shirnak för några dagar sedan. Ingen har hört av sig med några krav. Området är snötäckt bergsområde där sökning är svår. Turkisk militär bistår familjen med att söka med drönare, men hittills utan resultat. Det kidnappade paret Diril är föräldrar till den kaldeiske prästen Remzi i Istanbul och Bedri som är dokumentärfilmare. Ingen i familjen misstänker att myndigheterna eller militären skulle ligga bakom kidnappningen. Paret återvände hem till sin by från Europa för tio år sedan och pappa Hurmuz känner mycket väl till terrängen.
 • President Putin försöker få Turkiet och Syrien att samtala på hög nivå för att diskutera en slutlig lösning om Syrien. I dagarna träffades ländernas högsta chefer för säkerhetstjänsten, Hakan Fidan och Ali Mamluk, i Moskva. Från syriskt sida kräver man att Turkiet lämnar alla ockuperade områden, men Turkiet vill ha fullständiga garantier för att PKK/YPG ska avlägsnas från dess gränsområden. En anonym turkisk källa har uppgett för Reuter att båda länder är överens om att bekämpa PKK/YPG med vapenmakt om så behövs. Men Syrien tillbakavisar påståendet, möjligen av taktiska skäl fört att inte dra till sig uppmärksamhet från YPGs tidigare allierade västländer, säger bedömare.
 • Putin har efter sitt senaste besök i Ankara i onsdags lyckats förmå Erdogan att gå med på vapenvila både i Idlib och i Libyen. I själva verket håller Ryssland på att återta kontrollen över Libyen efter att NATO avsatte överste Kaddafi och mördade honom. Ryssland hade då gjort ett stort misstag som drog sig tillbaka och lämnade fältet öppet för NATO, har Putin tidigare sagt. Nu har Ryssland stärkt sin närvaro och sin vapenförsäljning till Syrien, Egypten och andra länder i regionen. Kort sagt; det är nu Putin som drar i trådarna för Mellanöstern medan USAs politiska etablissemang ägnar sig åt interna strider och pajkastning mellan Trump och senaten å ena sidan och Representanthuset å andra. USA tappar alltmer tillit i omvärldens ögon trots att dess militära makt än så länge är överlägsen.
 • I Idlib har regeringen öppnat tre ”gränsövergångar” i söder för att bereda de civila en möjlighet att fly inåt landet. Sannolikt sker detta inför en avgörande slutoffensiv mot jihadisterna. Turkiet är troligen införstått och börjar nu rikta uppmärksamheten mot Libyen istället.
 • Turkiet fortsätter dock sina försök att ”turkifiera” de städer som nu står under dess kontroll. I Jarablus har en ny gymnasieskola uppkallats efter den nyligen avlidne turkiske guvernören. Han var vise guvernör för Antep i Turkiet och hade utsetts till guvernör för Jarablus.
 • Syrisk-ortodoxe patriarken Afrem II Karim har i en radiointervju till Ninar FM den 7/1 återigen sagt att Dawronoye inte har burit vapen mot regimen och att han försöker rentvå dem inför regeringen i Damaskus. Uppenbarligen blundar patriark Karim för Dawronoyes aktiva militära deltagande på YPG/SDFs sida i Raqqa och andra fronter, i dödandet av 13 syriska soldater i Kameshli, i väpnade övergrepp mot assyrierna i Gozarto etc. Han har också prisat Aleppo-stiftets projekt att hjälpa unga par att bilda familj och tara det som en modell för Damaskus också. Han har även kommenterat sitt tidigare krav på att namnet ”Suryani” också ska läggas till i Iraks konstitution; ”antingen alla benämningar eller ingen”. Patriark Karim säger också att det är var inget fel på tidigare benämning från 1971 då assyrierna fick kallas ”de syrisktalande”. Kontentan av dessa uttalanden är att patriark Karim inte bryr sig så mycket av vår nationella identitet och, liksom kollegan Sako, skulle nöja sig med bara ”kristna” som identifikation på det assyriska folket i Iraks konstitution, säger kritiker. När det gäller patriarkens ihärdiga försök att rentvå Dawronoye ställer sig många frågan om de har en hållhake på honom.

Australien:

 • Biskop Malke Malke har förnekat Seyfo under en frågestund med assyriska ungdomar. Enligt ögonvittnen som varit i kontakt med Assyria TV har biskopen sagt att det inte var fråga om ett folkmord, utan att både kristna och muslimer dött på grund av kriget. Detta är den version som turkisk förnekelsepolitik anger, säger kritiker.

Irak:

 • Premiärminister Adel Abdelmahdi besökte KRG och sade att båda parter kommer att agera i samförstånd. Han sade också att Iraks samarbete med koalitionen i kampen mot IS kommer att fortsätta. Detta trots att parlamentet i Bagdad har röstat för att alla utländska trupper måste lämna landet. Abdelmahdi har tidigare avgått och verkar endast som expeditionsministär. Trots det gör han som han vill, säger kritiker.
 • Ett häftigt ordkrig har brutit ut mellan KRGs ledning och Hezbollahs ledare i Libanon Hasan Nasrallah efter mordet på general Qasem Soleimani. Nasrallah anklagar Barzani för svek när ingen reaktion har kommit från KRG mot mordet, eftersom det var Soleimani som genast kom till Arbils undsättning när IS hotade KRG 2014, säger Nasrallah som påstår att Massoud Barzani då darrade av rädsla för IS när Soleimani besökte honom i Arbil. Klanen Barzani svarar med att det är Nasarallah som darrar som ett litet barn och inte ser dagens ljus eftersom han gömmer sig ständigt.
 • I byn Faida har italienska arkeologer, med bistånd av lokala kurdiska arkeologer, grävt fram de assyriska fornlämningar som det blev rabalder kring i somras. Då hade ett jordskred avslöjat klipprelieffer från kung Sanharibs tid på 700-talet f Kr. Den assyriske journalisten Hermez Mushe hade då spridit en video och uppmanat de kurdiska myndigheterna att ta vara på detta värdefulla kulturarv. Han arresterades och tvingades betala höga böter för att släppas villkorligt. Nu har arkeologteamet grävt fram samma klipprelieffer som visar en 50 km vattenkanal som kung Sanharib hade låtit dra från Zagrosbergen till Nineve. Detsamma gjorde Sanharib när han anlade en vattenkanal från Khens som finns bevarad än idag.

Iran:

 • Efter att regeringen efter tre dagars förnekande erkände nedskjutningen av ett ukrainskt passagerarplan med 170 ombord, har människorna i Teheran kastat av sig rädslans mantel och gått ut på gatorna i massdemonstrationer. De skanderade ”ner med lögnarna” och rev sönder både Khameneis och Qasem Soleimanis bilder. Demonstranterna gjorde också en viktig markering när de vägrade trampa på amerikanska och israeliska flaggor om är målade på asfalten. Dessa länder är inte våra fiender, sade demonstranterna. Politiska bedömare menar att Iran har gjort bort sig inför omvärldens ögon när man sköt ner ett passagerarplan med utlandsiranier ombord. Iran visade också svaghet när de i ett skådespel avfyrade missiler mot amerikanska baser utan att skada någon.

Libanon:

 • En tidigare minister, Hassan Diab, har utsetts till ny premiärminister. Demonstranterna på gatan gjorde tillfälligt uppehåll när konflikten mellan USA och Iran hade eskalerat efter mordet på Soleimani. Man befarade att hela Mellanöstern skulle hamna i ett nytt krig. Men nu när situationen har lugnat ner sig kräver demonstranterna att Diab får två dygn på att utse sin regering.

Sverige:

 • Ett nytt exempel på hur lätt man kan manipulera rättssystemet får vi läsa i tidningen Dagens juridik, som tar upp ett fall med en 21-årig irakier som slipper utvisning efter att ha viftat med ett ”klanintyg” som säger att en klan i Irak hotar att döda honom ifall han återvänder. Orsaken skulle vara att han legat med en flicka ur den aktuella klanen. Kritiker tolkar det som ovilja från svenska myndigheter att stöta sig med muslimer när Hovrätten så lättvindigt accepterar ett intyg som kan vara falskt. Kontentan är att Hovrätten ger en klan status som en stat, säger kritiker.
 • På fredag kommer Dr Yaacov Maoz från Israel till Botkyrka för att hålla en föreläsning om assyriska judar som utvandrade till Israel 1951. De har ofta kallats ”kurdiska judar” eftersom man betraktade området som ”Kurdistan”. När dessa lämnade Irak uppgick deras antal till 100 000, säger Maoz. Idag är de drygt en halv miljon. Föräldrar och barn, som Yaacov Maoz själv, talar assyriska men språket håller långsamt på att dö ut. Föreläsningen äger rum kl 17:00 i Inanna Familjeförening i Alby som ligger vägg i vägg med Assyrien kulturcenter. Arrangör är båda föreningar och Assyriska kvinnoförbundet.

Pin It on Pinterest

Share This