Assyrian News in Focus 2019-10-22

2019/10/22 | Politik

Syrien:

 • Ett avtal mellan Ryssland och Turkiet träffades idag vid ett möte mellan Putin och Erdogan i Sotji. Avtalet har av parterna kallats historiskt eftersom det ses som en avgörande överenskommelse om slutet på kriget i Syrien. Vid en gemensam presskonferens med Putin och Erdogan i kväll presenterades detaljerna av utrikesministrarna Lavrov och Cavusoglu:
 1. Båda parter respekterar Syriens territoriella enighet och säkerhet, liksom Turkiets nationella säkerhet.
 2. Terrorism i alla dess former ska bekämpas och den separatistiska agendan som vill dela Syrien ska elimineras. Det senare syftar naturligtvis på PKK/PYD:s så kallade Rojava.
 3. Ett bälte på 32 km mellan Tell Abyad och Rish Ayno skall förbli under turkisk kontroll.
 4. Båda sidor stödjer Adana-avtalet (från 1998). Ryssland ska underlätta villkoren för att Adana-avtalet ska tillämpas. Det har också nämnts att Turkiets rätt att gå in i Syrien för att bekämpa terrorism ska utökas från 5 till 10 km.
 5. Från kl 12 den 23 oktober 2019 ska rysk militärpolis tillsammans med syriska gränsstyrkor se till att avlägsna YPG och dess vapen 30 km längs hela gränsen öster om Eufrat, utom det bälte som turkiska offensiven ”Fredens källa” har tagit över, dvs mellan Tell Abyad och Rish Ayno. Detta ska göras under de närmaste 150 timmarna räknat från kl 12. Vid samma tid ska 10 km av gränsen in på syriskt territorium öster och väster om det bälte som Turkiet håller, patrulleras av Ryssland och Turkiet gemensamt. Staden Kameshli är inte inkluderad i överenskommelsen. Där kommer sannolikt de kurdiska milismännen att inkorporeras i den reguljära armén och polisen, säger bedömare.
 6. Alla YPG:s styrkor och deras vapen ska köras ut från Tel Refaat och Mabugh.
 7. Båda parter ska vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra återkomst av terrorister.
 8. Båda parter ska gemensamt se till att flyktingarna återvänder i ordnad och säker form.
 9. En gemensam mekanism ska bildas för att genomföra denna överenskommelse.
 10. Parterna ska inom ramen för Astana-mekanismen söka en politisk lösning på Syrienkonflikten och ska stödja grundlagskommittén i dess arbete.
 • Som många analytiker, däribland vår redaktion, länge har förutspått framtår det kurdiska styret som den största förloraren nu när kriget går mot sitt slut. PKK/YPG har uppenbarligen haft orealistiska drömmar om ett eget ”Kurdistan” på syriskt territorium. Dess tyranniska maktmetoder gentemot assyrier och andra folkgrupper i området har bidragit till att ingen begråter dess fall, förutom Trump-kritiker i Väst som fortfarande medverkar i den propaganda som visar YPG och ”kurderna som offer för amerikanskt svek”. Trump har vid flera uppträdanden försvarat sitt beslut och öppet talat om att USA har spenderat otroliga summor på kurderna i kampen mot IS. Han tillägger att kurderna inte har bekämpat IS för USAs skull utan för sin egen skull och sina drömmar om att kapa åt sig land av Syrien. Han säger vidare (i klipp som vi visar) att KRG bad USA kriga mot irakiska regeringen när Bagdad återtog Kerkuk, men att det var ett omöjligt krav att ”kriga mot det land där vi har spenderat omkring 4 triljoner dollar på” säger Trump. På tal om kurdiska styrkors uppblåsta stridsduglighet, säger Trump att vem som helst kan vissa ett slag när vi bombar motparten sönder och samman med vårt stridsflyg. Vi har ingen möjlighet eller skyldighet att försvara kurderna i evighet, säger Trump.
 • En amerikansk expert som intervjuas vid tankesmedjan Hudson talar i klarspråk om vilket stort misstag USA gjorde som övergav sin allierade partner Turkiet och satsade så mycket resurser på PKK som USAs UD har förklarat som en terroristorganisation. Trump själv i veckan betecknat PKK som långt större hot än IS, när han återigen fick frågan om ett svek mot kurderna.
 • President Assad gjorde idag ett besök vid fronten i södra Idlib i byn Hbet för att markera att offensiven mot Idlib nu ska nå ett avgörande. Han sade att nyckeln till ett slut av kriget ligger i Idlib. Uttalandet tolkas av analytiker att de inblandade aktörerna Turkiet, Ryssland och Syrien har gjort upp om saken. Erdogan sade vid presskonferensen att han kände sig tillfreds med det lugn som råder i Idlib. Det kan vara ett tecken på att han har övertalats av Putin att återlämna Idlib till Assad.
 • Vad som blir av den tilltänkta säkerhetskorridoren som Turkiet vill upprätta, framgår inte av avtalet. Just nu är det status quo som gäller. Turkiet och dess lojala styrkor behåller kontrollen över de delar de erövrat från kurdiska YPG/SDF. Likaså är det inte klart om flyktingarna ska återbördas till ett bälte längs gränsen eller till sina ursprungsorter. Avgörandet ligget i första hand i Putins hand, säger analytiker.
 • Vi visar återigen prov på Fake News från både pro-kurdiska grupper som SuroyoTV och europeiska medier som vägrar publicera bilder och videobevis som visar kurdiska YPGs provokation att dra kriget till Kameshli. Som bekant sköt kurdiska milismän raketer mot Nsibin utanför en assyrisk kyrka för att dra turkisk moteld mot kyrkan. Men kyrkobyggnadens höjd och läge gjorde att de valde en gata på andra sidan. De turkiska raketerna träffade ett hus där assyriern Fadi Hapsuno bodde och drev en liten affär. Holländsk TV har fått videomaterial av oss och intervjuat Attiya Gamri om det inträffade. Men de vägrade publicera videon eller acceptera att YPG skulle vara skyldigt till provokation. Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten har än idag inte velat publicera artikel som redogör för denna kurdiska provokation. Den bubbla som har byggts kring det kurdiska PKK-styret hålls levande av västliga medier som tillhör vänsterfalanger och Trumpkritiker.
 • De retirerande amerikanska trupperna har gått in i Irak, men kommer inte att stanna där enligt Pentagon. Kurdiska aktivister I Kameshli och en del byar i norra Irak har kastat sten och grönsaker på fordonen med svordomar och tillmälen om förräderi.
 • KRG:s nye president Nechirvan Barzani, som börjar känna oro för sin egen existens som en autonomi, har gjort ett uttalande där han tackar USA för all hjälp, trots det som har skett i Syrien.
 • Svenska Migrationsverket beslöt i torsdags att frysa alla beslut om uppehållstillstånd för personer som kommer från de delar av Syrien som har kontrollerats av kurderna. Nu när ett avtal har träffats mellan Turkiet och Ryssland kan stoppet upphöra snart, tror bedömare.
 • Som många analytiker, däribland vår redaktion, länge har förutspått framtår det kurdiska styret som den största förloraren nu när kriget går mot sitt slut. PKK/YPG har uppenbarligen haft orealistiska drömmar om ett eget ”Kurdistan” på syriskt territorium. Dess tyranniska maktmetoder gentemot assyrier och andra folkgrupper i området har bidragit till att ingen begråter dess fall, förutom Trump-kritiker i Väst som fortfarande medverkar i den propaganda som visar YPG och ”kurderna som offer för amerikanskt svek”. Trump har vid flera uppträdanden försvarat sitt beslut och öppet talat om att USA har spenderat otroliga summor på kurderna i kampen mot IS. Han tillägger att kurderna inte har bekämpat IS för USAs skull utan för sin egen skull och sina drömmar om att kapa åt sig land av Syrien. Han säger vidare (i klipp som vi visar) att KRG bad USA kriga mot irakiska regeringen när Bagdad återtog Kerkuk, men att det var ett omöjligt krav att ”kriga mot det land där vi har spenderat omkring 4 triljoner dollar på” säger Trump. På tal om kurdiska styrkors uppblåsta stridsduglighet, säger Trump att vem som helst kan vissa ett slag när vi bombar motparten sönder och samman med vårt stridsflyg. Vi har ingen möjlighet eller skyldighet att försvara kurderna i evighet, säger Trump. En amerikansk expert som intervjuas vid tankesmedjan Hudson talar i klarspråk om vilket stort misstag USA gjorde som övergav sin allierade partner Turkiet och satsade så mycket resurser på PKK som USAs UD har förklarat som en terroristorganisation. Trump själv i veckan betecknat PKK som långt större hot än IS, när han återigen fick frågan om ett svek mot kurderna. President Assad gjorde idag ett besök vid fronten i södra Idlib i byn Hbet för att markera att offensiven mot Idlib nu ska nå ett avgörande. Han sade att nyckeln till ett slut av kriget ligger i Idlib. Uttalandet tolkas av analytiker att de inblandade aktörerna Turkiet, Ryssland och Syrien har gjort upp om saken. Erdogan sade vid presskonferensen att han kände sig tillfreds med det lugn som råder i Idlib. Det kan vara ett tecken på att han har övertalats av Putin att återlämna Idlib till Assad. Vad som blir av den tilltänkta säkerhetskorridoren som Turkiet vill upprätta, framgår inte av avtalet. Just nu är det status quo som gäller. Turkiet och dess lojala styrkor behåller kontrollen över de delar de erövrat från kurdiska YPG/SDF. Likaså är det inte klart om flyktingarna ska återbördas till ett bälte längs gränsen eller till sina ursprungsorter. Avgörandet ligget i första hand i Putins hand, säger analytiker.Vi visar återigen prov på Fake News från både pro-kurdiska grupper som SuroyoTV och europeiska medier som vägrar publicera bilder och videobevis som visar kurdiska YPGs provokation att dra kriget till Kameshli. Som bekant sköt kurdiska milismän raketer mot Nsibin utanför en assyrisk kyrka för att dra turkisk moteld mot kyrkan. Men kyrkobyggnadens höjd och läge gjorde att de valde en gata på andra sidan. De turkiska raketerna träffade ett hus där assyriern Fadi Hapsuno bodde och drev en liten affär. Holländsk TV har fått videomaterial av oss och intervjuat Attiya Gamri om det inträffade. Men de vägrade publicera videon eller acceptera att YPG skulle vara skyldigt till provokation. Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten har än idag inte velat publicera artikel som redogör för denna kurdiska provokation. Den bubbla som har byggts kring det kurdiska PKK-styret hålls levande av västliga medier som tillhör vänsterfalanger och Trumpkritiker.De retirerande amerikanska trupperna har gått in i Irak, men kommer inte att stanna där enligt Pentagon. Kurdiska aktivister I Kameshli och en del byar i norra Irak har kastat sten och grönsaker på fordonen med svordomar och tillmälen om förräderi.KRG:s nye president Nechirvan Barzani, som börjar känna oro för sin egen existens som en autonomi, har gjort ett uttalande där han tackar USA för all hjälp, trots det som har skett i Syrien.Svenska Migrationsverket beslöt i torsdags att frysa alla beslut om uppehållstillstånd för personer som kommer från de delar av Syrien som har kontrollerats av kurderna. Nu när ett avtal har träffats mellan Turkiet och Ryssland kan stoppet upphöra snart, tror bedömare.

Libanon:

 • Under en veckas tid har ungdomar protesterat i Beirut mot korruption och svåra levnadsförhållanden. Till skillnad från protesterna i Irak nyligen, har de libanesiska ungdomarna inte blivit beskjutna av polis och militär.

 

Pin It on Pinterest

Share This