Assyrian News In Focus 2019-04-09

2019/04/09 | Politik

Akitu 6769:

 • Firandet av Akitu fortsätter i dagarna runtom i världen;
 • Kalifornien blev den första amerikanska delstaten som erkänner Akitu som det assyriska nyåret.
 • Assyria TV har under helgen sänt två evenemang av firandet i Wien.
 • I Kameshli firade ADO på lördagen i sitt eget kontor eftersom vädret inte medgav utomhusaktiviteter.
 • I Damaskus firades Akitu som Syriens nyår under en sk brödfestival den 1-6 april. Det är första gången som regeringen i Syrien betecknar Akitu som Syriens högtid. Man nämner inte dess assyriska rötter.
 • I den muslimska byn Jaba’ddin som talar arameiska firades också Akitu av kulturministeriet som Syriens nyår.
 • I Sydney firade assyrierna traditionsenligt med stora festligheter som attraherar mer än 10.000 deltagare. Ett inslag i firandet fick hård kritik av assyriska aktivister när tre kaldeiska parlamentsledamöter från Irak fick utmärkelser av Assyrian Universal Alliance, AUA. Dessa tre är valda med icke-assyriska röster (Shiaarabiska resp kurdiska). Därmed legitimerar AUA stölden av assyriska platser i parlamentet i Bagdad, menar kritikerna. De tre är Aswan Sawa Salem som är bror till Rayan al-Kaldani, Burhaneddin Ishaq och Hoshyar Yalda. Dessa deltog inte heller i firandet på gatan, utan tog sina utmärkelser och återvände till ett annat Akitufirande som det nyetablerade Kaldeiska förbundet i Australien arrangerade. Men där kallas det enbart det ”kaldeisk-babyloniska nyåret” utan någon koppling till assyrierna. Kaldeiska förbundet är separatistiskt och tar avstånd från samröre med assyrier. Detta på uppdrag av patriark Sako förstås. Även parlamentsledamoten Emanuel Khoshaba var närvarande i Sydney men han firade med assyrierna. Kaldéerna i Australien bjöd också in en muslimsk imam till Akitu som tackade för att han fick närvara och för kaldeiska församlingens agerande i samband med terrordåden mot två moskéer i Nya Zeeland. När det gäller Rayan al-Kaldani har det på senare tid kommit fram att han som medlem i Hashd Sha’bi genom Babylon Brigaden har ett stort inflytande över regeringen i Bagdad och har sett till att den enda ministerpost som är kvoterad till ”den kristna gruppen” har gått till hans systers man Nawfal Baha Musa (migrationsminister). När Rayan fick uppdraget att föreslå kandidater föreslog han sina två systrar och en svåger. Det blev svågern som tillsattes. Vissa kritiker misstänker också att AUAs agerande kan kopplas till att dess ledning finns i Iran och premierar därför irakiska politiker med koppling till Iranska intressen, t ex milisen Hashd Sha’bi. Denna kontrollerar vissa delar av Nineveslätten och blundar för övergrepp mot assyrierna och konfiskering av deras mark.
 •  I Bagdad firas i dagarna Akitu i en festival arrangerad av ministeriet för kultur, turism och fornminnen i samarbete med Irakiska författarförbundet och Assyriska författarförbundet. Temat är ”Akitu – ursprung och förnyelse”.
 • Revolutionstorget i Bagdad som sades ha bytt namn till ”Akitutorget” stämmer inte riktigt. Det verkar som att en del av torget har fått namnet Akituhuset.
 • I Ankawa (Arbil) pågår i dagarna en assyrisk kulturfestival som en fortsättning av Akitufirandet. Där deltar även det assyriska museet under ledning av Kaldo Ramzi.

Irak forts:

 • KRG har byggt den första armeniska kyrkan i Arbil som en fortsättning på propagandan att ”KRG är de kristnas främsta beskyddare i Irak”. Kyrkan tillhör armeniska apostoliska församlingen.
 • NASA uppger att Arbils citadell kan vara världen äldsta bebodda bosättning.

Australien:

 • Assyriska föreningen ACSYA (Assyrian Cultural- and Social Youth Association) har idag lanserat en illustrerad e-bok som verifierar assyrisk kontinuitet efter Nineves fall 612 f Kr.

Syrien:

 • Dawronoyes Olaf Taw och Suroyo TV har på arabiska lagt upp bilder och videoklipp där beslöjade muslimska lärare undervisar barn assyriska språket. Vi får veta att tio lärare med ”arabiskt, kurdiskt eller assyriskt ursprung” har förordnats att undervisa assyriska för låg- och högstadiet i 20 skolor i Kameshli som lyder under det sk kurdiska självstyret. Om kurdiska styret får sin vilja igenom kommer även assyriska skolor i Gozarto att bedrivas enligt detta mönster med indoktrinering av assyriska barn som följd om islamism och kurdisk nationalism, säger kritiker.
 • Putin har haft möte med Erdogan och Netanyahu under de gångna dagarna. Sannolikt kommer Erdogan att lämna Idlib ifrån sig mot att PKKs syriska gren PYD och dess milis YPG fråntas makten i nordöstra Syrien. Erdogan verkar mer lågmäld efter valförlusten i Turkiet och möjligtvis med medgörlig gentemot Putin, tror bedömare. Före mötet med Putin meddelade Erdogan att alla miloitära förberedelser för en operation i Syrien är klara och att han skulle diskutera saken med Putin.
 • Netanyahu har idag gått till val i Israel och har fått draghjälp av Trump i fråga om Jerusalems status och Golanhöjdens annektering. Även Putin sätter Israels säkerhet i främsta ledet. Putin har hittills inte kommenterat Trumps beslut om Golan, förrän han fick en fråga igår på en presskonferens med Erdogan. Då sade han att Ryssland inte accepterar beslutet. Resultatet vann det israeliska valet är med knapp majoritet Netanyahu och förhandlar nu om en regeringskoalition med små partier.
 • Trump skrev under ett dekret som betecknar Irans republikanska garde som terrorister. Iran svarade med att lägga hela den amerikanska militären i sin terrorlista. Ordkriget har eskalerat och de båda ländernas flotta i persiska viken har positionerat sig. Detta kan påverka situationen i Syrien också.
 • Kurdiska SDF känner fortfarande en medvind genom närvaro av koalitionen. Under ett möte i Kobane sade SDF-talemannen Mazlum Abdi att SDF ställer två krav på Erdogan; att han lämnar Afrin och slutar hota med militär intervention.

Islamisering av Väst:

 • Den afrikanske kardinalen Robert Sarah har skrivit en bok där han varnar Väst för självdestruktivitet av sin kristna kultur och civilisation. Han intervjuades av tidningen Catholic Herald. Han säger att det är hans plikt som biskop att varna för det ”andliga och religiösa förfall” som kommer att leda till islamisering av Väst. Den turkiska journalisten Uzay Bulut delade intervjun på Facebook, som dock genast blockerade hennes konto. Hon skriver att hon var tvungen att visa sina inloggningsuppgifter innan kontot öppnades igen. Sannolikt beror Facebooks agerande på den nya policyn som säger att ”FB ska förbjuda stöd separatism och vit nationalism”.

Österrike:

 • Den assyriska stiftelsen Bethnahrin Privatstiftung i Wien har utlyst priset för 2019 på 2.000 Euro. Det går bra att anmäla kandidater till priset.

Sverige:

 • Assyriska riksförbundet har lagt ut för förlagsverksamheten Tigris Press till försäljning, skriver Hujådå.

Pin It on Pinterest

Share This