Assyrian News In Focus 2018-07-31

2018/07/31 | Politik

Irak:

 • Assyrierna höll igår en manifestation utanför det kurdiska parlamentet i Arbil och krävde att vallagen ska återställas till den form som gör det möjligt att endast medlemmar i en minoritet har rätt att rösta fram de kvoterade platserna. Så var det från det att regionparlamentet startade 1992 fram till 2009 då grundlagen gjordes om. Idag kan kurder rösta fram ledamöter som till namnet representerar minoriteterna assyrier (5), turkmener (5) och armenier (1). Manifestationen arrangerades av Zawaa, Bnai Nahren och APP. Nyligen lade assyriska ledamöter en motion om samma krav till parlamentet, men den röstades ner ur dagordningen av KDPs ledamöter. Den 17 juli lade de assyriska ledamöterna Srood Makdesi (Bnai Nahren) och Lina Azariya (Zawaa) en annan motion om att andre vice talman ska tillfalla minoriteterna, men motionen röstades ner.
 • De stora kurdiska partierna har redan presenterat egna listor inför valet den 27 september med namn på kandidater som är knutna till kurdiska partier. KDP har format en pro-kurdisk koalition av Romeo Hakkaris BNDP, Shlama och 2 kaldeiska organisationer. Assyriska partier har också presenterat sina listor med fem kandidater i varje. Zawaa har än så länge bara 4 kandidater och Bnai Nahren har ännu inte offentliggjort sin lista.
 • Omräkningen av valsedlarna i olika provinser har lett till att endast ett tiotal platser har gjorts om.
 • Protesterna mot regeringen och det politiska systemet har nu gått in i en ny fas med manifestation varje fredag efter bönen. Varje vecka får manifestationerna ett nytt namn. Premiärminister Abadi har avskedat ministern som har ansvar för elförsörjningen i ett försök att tillmötesgå demonstranterna.
 • USAs vice president Mike Pence har gett förnyade direktiv åt USAID att sätta igång med riktat bistånd till assyrier och yezider, som han betecknar som de verkliga offren för IS folkmord.

Syrien:

 • En delegation av kurdiska SDC, politiska grenen av SDF, åkte nyligen till Damaskus för ett möte med regeringen. Från regeringshåll finns inga uppgifter om vad som har diskuterats men kurderna själva hävdar att tre arbetsgrupper har bildats för fortsatta samtal. Kurdiska företrädare sprider gärna uppgifter om förhandlingar och beredvillighet att delta i befrielsen av Idlib. Men bedömare tror att inte att president Assad kommer att involvera SDF/YPG i några gemensamma aktioner med landets armé när Idlib ska befrias. De ”förhandlingar” som kurderna talar om sker ändå på regeringens villkor, nu när USA har lämnat kurderna i sticket. President Assad sade nyligen i en rysk tv-intervju att nästa prioriterade område att befria är Idlib nu när gränsen mot Israel (Qnetra och Daraa) nu är i regeringens kontroll.
 • Kurdiska PYD höll ett möte i staden Derbesiye utanför Qameshli och skrev en kommuniké där man inbjuder alla icke-kurdiska partier till samarbete.
 • Igår och idag hölls fortsatta samtal i Sotji för att följa upp mötena i Astana (runda nr 10). Frågan om saknade och döda har diskuterats ingående. Olika krigande parter uppmanas släppa fångar eller återlämna dödade soldater. Syriens regering har via folkbokföringen lämnat dödsbesked till anhöriga men inga kroppar.
 • Oppositionens Ittilaf har nu lämnat en lista på 50 personer. Ur dessa och andra parters listor ska en grundlagskommitté utses. I denna lista finns ADO-ledaren Gabriel Moushe och Ablahad Staifo.
 • Efter Lavrovs och ryska ÖBs besök i Jerusalem i förra veckan angående Irans närvaro i Syrien, har dessa fortsatt sina samtal med europeiska ledare i Paris och Berlin. Rysslands ambassadör i Israel sade igår till Reuters att Ryssland inte att tvinga ut ett så stort land som Iran att lämna Syrien helt och hållet. Israel har fått garantier av Ryssland att iranska styrkor ska avlägsnas från gränsen på minst 100 km. Detta särskilt vid mötet mellan Putin och Trump i Helsingfors.
 • Vid ett stort självmordattentat av IS i staden Sweda nyligen dog omkring 250 personer, de flesta druzer. Druzledaren Walid Junblat i Libanon lastar ansvaret både på regeringen och jihadisterna. Han säger att regeringen i Damaskus är ute efter att inkalla druziska ungdomar till militärtjänsten för att bevaka Golangränsen.
 • Turkiet håller på att anlägga motorvägar i de delar av Syrien som det kontrollerar för att underlätta handel och relationer med Turkiet.

Turkiet:

 • Turkiet ska vara värd för ett möte om Syrien den 7 september där Ryssland, Tyskland, Frankrike och Storbritannien ska medverka.
 • Tonen från USA har hårdnat mot Turkiet angående den fängslade prästen Andrew Brunson som arresterades 2016. Tydligen hade turkiska företrädare lovat att släppa honom, men ställde honom i husarrest istället. Det fick vice president Mike Pence att hota Turkiet med ”signifikanta sanktioner” om Brunson inte släpps omedelbart. Så hård ton har aldrig tidigare använts av USA. Pence säger även att han talar för presidenten. Brunson har varit verksam i Turkiet i 25 år.
 • Turkiska kommentatorer har reagerat med avsky på de opinionsyttringar som visar en stark fientlighet mot Grekland i samband med den våldsamma branden utanför Aten. De menar att naturkatastrofer är en mänsklig angelägenhet då fiendskap måste lämnas åt sidan. En del kommentarer hade låtit; ”Vi ska hjälpa våra grannar med att spruta bensin för att släcka branden.” En stor turkisk tidning hade som rubrik ”Yananista” (lander som brinner) i stället för Yunanistan (Grekland).

Sverige:

 • Liberalerna Ninos Maraha, Olle Wästberg och Birgitta Ohlsson skrev igår en debattartikel på Aftonbladet där de kräver att Seyfo ska införas i skolböckerna. Rubriken ”Hög tid att undervisa om illdåd i Islams namn”, som tidningen själv valde, skapade reaktioner hos PK-historiker som Henrik Arnstad som tycker att det är uppmaning till ”islamofobi” att sammankoppla Hitler och Islam. Kritiker säger att Hitler visst var påbackad av Jerusalems stormufti i utrotningen av judar och att Hitler 1939 vid angreppet mot Polen hade refererat till folkmordet 1915 genom att säga till sina generaler; ”Vem kommer idag ihåg armenierna?”
 • Assyriska martyrernas dag hålls i år bl a i Linköping och Göteborg, båda den 12 augusti, samt i Wiesbaden den 5 augusti.

Pin It on Pinterest

Share This