Assyrian News In Focus 2018-06-19

2018/06/20 | Politik

VM i Fotboll:

 • Rättelse; Jimmy Durmaz är inte den förste assyriern i VM, som påstods i ett program inför VM-starten. Han är den förste från Sverige. 1986 spelade Basel Gorgis för Irak i Mexiko, 2010 Pierre Issa för Sydafrika i Sydafrika, 2014 Steven Bet-Ashur för Iran i Brasilien.
 • Vi kommenterar kort olika västländers aversion och besvikelse att VM visar en annan bild av Ryssland än den svartmålande bild som USA och dess allierade vill förmedla om Ryssland. Detta hänger samman med den roll som Ryssland spelat och spelar under kriget i Syrien. Vi nämner också den undfallenhet som Väst visar islam och arabvärlden, t ex genom att FIFAs ordförande på invigningen hälsar på arabiska bara för att Saudiarabien spelar premiärmatchen, men inte ett ord på ryska.

Syrien:

 • Syrisk-ortodoxa patriarken uppmanade i en bulla sina undersåtar att be för Seyfo-offren den 15 juni som är kyrkans nya Seyfo-dagen som fastslogs av synoden 2015. Kritiker hävdar att införandet av en ny minnesdag är ämnat att splittra kampen för folkmordets erkännande och trivialisera frågans väde, i synnerhet när varken patriarkens bulla eller de två minnesmonument som restes i Damaskus och Kameshli 2015 nämner vilka som är förövare. Alltså inga förövare och inga krav på dem, låter misstänkt menar kritikerna.
 • Dawronoyes parti i Irak är så vitt känt den enda politiska organisation bland assyrierna som också utfärdade ett uttalande den 15 juni till stöd för syriska-ortodoxa kyrkans nya minnesdag för Seyfo. De fortsätter visa sin lojalitet med makten oavsett vilken sida; kyrkan, PKK, turkiska säkerhetstjänsten MIT, Syriens mukhabarat
 • En rapport om Syrien hävdar att förutom kurder har 35 000 yezider och 3000 kristna fördrivits från Afrin. I själva verket handlar det om så kallde ”kristna kurder” som har anslutit sig till frikyrkor. Deras präst i Afrin heter Valentin Hannan och bodde granne med vår medarbetare Shamoun Zaito i Aleppo. Han har berättat för Shamoun att anledningen till att han lämnade islam var att koranen inte nämner kurder, men att bibeln nämner meder (som kurderna påstår vara deras förfäder). Han tillade också att han lämnade sitt missbruk bakom sig när han fann Jesus. Dessa kurdiska konvertiter används medvetet av kurdiska politiska partier som PKK och KDP i deras propaganda gentemot den kristna världen för att få Västvärldens stöd. Det vanliga i Mellanösterns historia har varit att den som bytt religion också förlorat sin etniska identitet och antagit en ny, t ex en assyrier som av tvång eller fri vilja blev muslim tappade sin assyriska identitet och levde som kurd eller arab. Rapporten hävdar också att yezidiska familjer har bosatt sig i Khabur i byarna runt Tel Tamer eftersom de kristna hade lämnat sina hem. Att de kurdiska familjer från Afrin som fick bosätta sig tillfälligt i Khabur skulle vara yezider är en nyhet för oss. I Syrien betraktas yeziderna som kurder och de själva säger inte emot, säger våra källor. Så är fallet inte i Irak. Där hävdar en del att de är kurder, eftersom de talar kurmanji, medan andra avfärdar det.
 • Den assyriske generalmajoren Qoryaqos Methso avled i sitt hem 78 år gammal. Han föddes i Tel Tamer 1940 och var den assyrier som har kommit längst inom den syriska armén och har hjälpt många assyrier när det behövdes, säger vittnesmålen. Enligt hans biografi hade han befordrats av president Hafez Assad 1973 för sina heroiska insatser i kriget 1973 mot Israel. Alla befäl inom hans avdelning hade flytt när Israel hade omringat deras grupp, men han vägrade och gjorde motstånd. Israelerna kunde inte inta det. President Assad frågade honom varför inte han också flydde. Qoryaqos svarade; jag är assyrier… Då lär Assad ha avbrutit honom från vidare förklaring, som ett tecken på assyriernas heroiska bakgrund.
 • Turkiska soldater började igår patrullera runt staden Mabugh. Enligt överenskommelse med USA ska kurdiska milismän vara utrymda från Mabugh under senast om tre månader.
 • FN-sändebudet Staffan DeMistura har haft överläggningar med representanter för den blivande grundlagskommittén. Ittilaf har ännu inte lämnat namn på sina representanter.
 • Armén försöker återta ockuperade delar i söder och Israels försvarsminister säger att det inte längre finns iransk trupp eller Hezbollah i dessa områden, endast iranska militära rådgivare.
 • USA har återupptagit biståndet till The White Helmets och andra sk HR-organisationer med 6,6 miljoner dollar.
 • Flyganfall har genomförts mot gränsstyrkan i Bukamal vig gränsen till Irak, och ett 10-tal milismän ur Hashd Sha’bi som kontrollerar gränsen dödades. USA tillbakavisar ansvar och hävdar att det var Israel. I så fall är det markering mot Iran, säger analytiker.
 • Tidningen The Telegraph uppger att ännu en hemlig överenskommelse mellan SDF och IS har genomförts om fångutväxling. Detta kan ha gjort det möjligt för IS att omgruppera sig och attackera delar av Deir-ez-Zor. Det kan vara en del i kurdernas förhandlingar med Assad-regimen, dvs att de låter IS verka fritt för att utöva påtryckningar, säger vissa bedömare.

Irak:

 • En koalition av de största partierna verkar snart vara i hamn, men ännu ingen regering formad.
 • Branden på ett lager med röstsedlar och räknemaskiner har ännu inte utretts färdigt. Tre personer, två vakter och en anställd på valmyndigheten, har anhållits som delaktiga.
 • Mona Yaku, assyrisk docent i rättskunskap vid Salahaddin universitetet i Arbil, har nu upphöjts till professor. Hon är därmed, så vitt känt, den enda assyriska professorn i rättskunskap i något land i mellanöstern. Hennes rakryggade sakliga kritik mot kurdiska övergrepp inger respekt även hos kurdiska makthavare, säger bedömare. I sitt tal sade hon att hennes önskan är att fler medsystrar kommer att avancera till professorsnivå – en antydan om att kvinnan har en underordnad ställning i samhället.

Turkiet:

 • Valkampanjen går in på slutspurten och våra misstankar i förra programmet om att Erdogan kanske har gjort upp med den sk djupa staten bekräftas av att Tansu Ciller och andra ledare från ”den mörka tiden i Turkiet” (läs: 1990-talet) som Erdogan brukade säga, nu ger honom sitt offentliga stöd.
 • Erdogans verklige konkurrent är enligt många Selahattin Demirtas, fd HDP-ledare, som från fängelset fick hålla ett 10-minuters tal i statliga TRT. Demirtas är en skicklig retoriker och riktar sig till både kurdiska och turkiska väljare genom att visa sig som en god muslim. Han nämner många olika folkgrupper men inte assyrier, armenier eller andra kristna. Det handlar alltså om vem av dessa två som i väljarnas ögon är mest from muslim, säger kritiker som pekar på HDPs propaganda att de månar om minoriteterna och har fört fram en dawronoyo som sin nya kandidat från Mardin till parlamentet.
 • Den amerikanska kongressen har avvisat försäljningen av stridsflygplanet F35 till Turkiet, så länge Turkiet har för avsikt att köpa ryska S400 robotar, eller säger sig ha för avsikt.

Sverige:

 • Enligt Expressen anklagas Turkiet för att ha spioner i Sverige som förföljer anhängare av Gülen. I Danmark påstår en person att han känner sig övervakad av turkiska agenter. När sådana nyheter kommer hoppar genast två kända opportunister på tåget och vill plocka politiska poäng; Kurdo Baksi och Fredrik Malm (L). Båda driver chauvinistisk kurdisk agenda, hävdar kritiker.
 • Expressen skriver också att Ahmed Abdirahman, Järvaveckans grundare, inte redovisar vart pengarna går från de feta bidrag han får från Stockholms stad och Stockholms landsting. Hans förening sägs också hyra ut tält för 15 000 kr/timmen under Järvaveckan. Om vi antar att det rör sig om 240 timmar blir det en intäkt på 3,6 miljoner extra förutom alla bidrag. Vi tar upp detta som ett bevis på hur lätt det är att mjölka det svenska bidragssystemet för olika profitörer. Med detta inte sagt att Abdirahman är skyldig. Det får utredningen visa. Landstinget har stoppat bidraget men inte Stockholms stad, säger artikeln.
 • I Botkyrka har olika föreningar och kyrkor skrivit ett gemensamt brev till Socialdemokraterna och kräver en lokal handlingsplan av S-ledningen i kommunen. Utrikesminister Margot Wallström berättade vid sitt besök i Södertälje den 5 juni vilka åtgärder partiet och regeringen kommer att vidta, säger analytiker och undrar vilka fler svar som man kan förvänta sig av S. Brevet får ses som lokala politikers ambition att plocka poäng och röster, säger bedömare.

Tyskland:

 • I en intervju med Samuel Alexander, talesman för 5 av 7 styrelseledamöter i Assyriska riksförbundet ZAVD, framkommer att ett öppet brev har gått till alla medlemsföreningar för att anordna ett extra årsmöte. Missnöjet är stort med ordföranden Aziz Said som anklagas för egenmäktigt förfarande över huvudet på sin styrelse. Assyria TV har både i programmet och i ett email gett namngivna personer tillfälle att besvara kritiken. Aziz Said säger i sitt svar att han ställer upp den närmaste tiden. Från Assyria TVs sida är det transparens som vi eftersträvar för att komma ifrån systemet med att lösa konflikter bakom stängda dörrar utan att medlemmarna som ska rösta fram styrelser vet vad saken gäller.

Pin It on Pinterest

Share This