Assyrian News In Focus 2018-04-03

2018/04/03 | Politik

Akitu 6768:

 • Det assyriska nyåret firades runtom i världen. Gratulationer har kommit från Armeniens president för tredje året i rad, medan Iraks premiärminister inte nämnde något om Akitu när han önskade de kristna glad påsk. Massoud Brzani däremot fortsatte sin vana trogen att kalla assyrierna ”Kurdistans kristna” när han gratulerade på Akitu. De senaste årens dokumentation av Akitu och andra högtider av AssyriaTV och ANB Sat visar på nödvändigheten av media som värnar assyriska rörelsen, för att inte vara utlämnad i händerna på opportunistiska medier så som Suroyo TV som tidigare behandlade material från assyriska evenemang godtyckligt.
 • Assyriska riksförbundet höll på lördagen sitt årsmöte i Södertälje.
 • Assyriska Medieinstitutet, AMI, höll också sitt årsmöte på samma plats och en ny styrelse valdes.
 • Patriarkatets blivande tevekanal Suboro TV har redan drabbats av en smärre skandal när det blev känt att den kommer att distribueras via Dawronoyes IP-tv-box (förutom webben och Eutelsat i Mellenöstern). Därmed har de ansvariga valt sida, trots att patriark Karim tidigare har klargjort att han kommer att behandla alla partier lika inom det syrisk-ortodoxa kollektivet.

Syrien:

 • På torsdagen sade president Trump i ett tal i Ohio att USA kommer att lämna Syrien. Trots att UD har försökt klargöra att återtåget inte ska ske omedelbart, visar våra källor från Syrien att amerikanska soldater redan har lämnat sina checkpoint i Raqqa och Deir-ez-Zor och begett sig till Irak. Trump sade att USAs militära engagemang i Syrien och Irak har kostat skattebetalarna 7 biljarder dollar (ca 50 000 miljarder kronor), medan man saknar pengar i Ohio till ett skolbygge.
 • Trump har också stoppat utbetalningen av 200 miljoner dollar i en fond för återuppbyggnad av Syrien.
 • Frankrikes president Macron tog emot representanter för SDF samma dag som Trump meddelade sitt beslut. Macron sade att han kan tänka sig fylla tomrummet om USA lämnar Syrien och stoppa Turkiet från att avancera vidare mot andra kurdkontrollerade områden. Han erbjöd sig också att medla mellan kurderna i Afrin och Turkiet. Men turkarna har tillbakavisat Macrons erbjudande och i skarpa ordalag varnat honom för att lägga sig i.
 • SDF:s nye talesman, som går under det falska namnet Kino Gabriel, sade att samarbetet med USA fortsätter som förut och att SDF inte har fått besked om ett amerikanskt tillbakadragande.
 • Jihadisterna från Duma, största staden i östra Gouta, har nu evakuerats. Men de flesta vill inte till Idlib, utan placeras i Afrin. Det ses som en medveten policy att ändra demografin. Detta drabbar även assyrierna som får ta emot kurdiska flyktingar i Khabur, kanske permanent.
 • PYD har bildat ett nytt parti under namnet ”Framtida Syrien” utan att använda den slitna frasen ”demokratisk” eller någon etnisk beteckning. Med detta hoppas PKK-kurderna övertyga omvärlden om att det är ett pluralistiskt parti öppet för ”araber, turkmener och kurder” så som informationen visar. Men det är gjort i ett läge när PKK-styret i Syrien känner sig trängt och snart övergivet av USA.
 • PYDs Asayish grep natten till igår den kurdiske politikern Faysal Yousef i hans hem i Kameshli. Han är samordnare för det oppositionella Kurdish National Coalition, KNC, som ingår i Syrian National Coalition. Därför har ADO i en kommuniké krävt att Faysal Yousef ska friges.
 • Imorgon kommer ett toppmöte att hållas i Istanbul mellan presidenterna för Turkiet, Ryssland och Iran som en fortsättning på toppmötet i Sotji. Ett av ämnena på dagordningen är att göra klart arbetet med att utse medlemmar i grundlagskommittén. Även fångutväxling kommer att diskuteras.
 • Arabförbundet håller på att återta Syrien som medlem, efter att de uteslöts 2012. Irak är pådrivande.

Irak:

 • Utbetalning av löner till KRG-tjänstemän har skapat oroligheter eftersom Bagdad, efter noggrann undersökning, betalade ut en månadslön till anställda inom utbildning och sjukvård. Men regeringen i KRG fördelade pengarna till alla departement, vilket gjorde att endast en kvarts lön kunde betalas ut. Nu ska Bagdad ta över utbetalningarna framöver.
 • Shigors borgmästare bekräftar nu att PKK har lämnat området. Tidigare hade Turkiet hotat angripa Shigor om PKK var kvar och Haidar Abadi hade sagt att Irak inte tillåter angrepp (från PKK) mot ett grannland från irakiskt territorium.
 • Förutom två Lamassu-statyer vid ingången till Bagdads flygplats, har en staty av Gilgamesh också rests på flygplatsen. Konstverken är gjorda av irakiska konstnärer som en hyllning till det assyriska kulturarvet.

England:

 • I London har en Lamssu av irakiska sirapburkar placerats på Trafalgar Square fram till 2020. Den gjordes för några ås sedan av den judiske konstnären Michael Rakowitz av 10 500 burkar daddelsirap från Irak.

Frankrike:

 • Assyria TV:s medarbetare och aktivisten Antoni Yalap har utsetts till vice kommunalråd i Sarcelles utanför Paris.

Belgien:

 • Den syrisk-katolske munken Samuel Özdemir står anklagad för bedrägeri, lurendrejeri, penningtvätt, sexuella övergrepp mm i domstol i Bryssel. Han är känd under namnet ”Père Samuel” och har länge bedrivit exorcism och påstådd healing av sjuka och handikappade, som nu stämmer honom för bedrägeri. Belgisk TV har genom dold kamera följt munken och gjort en dokumentär under rubriken ”Fader Samuel – offer eller skurk”.

Turkiet:

 • Parlamentet antog i förra veckan den lagändring som gör det möjligt att återlämna äganderätten till 56 assyriska kyrkor, kloster och kyrkogårdar. Lagen ratificerades snabbt av president Erdogan och beslutet publicerades i den officiella tidningen ”Resmi Gazete”. Det finns inte längre några formella hinder för återlämnande av konfiskerade kyrkor. Men beslutet omfattar inte inkomstbringande åkermark som förblir i statens ägo.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This