Assyrian News In Focus 2018-03-20

av | 2018/03/20 | Politik

Syrien:

 • På söndagen föll både Afrin och delar av östra Ghouta samtidigt. President Assad körde själv bilen till de delar av Ghouta som är befriade och promenerade på gatorna för att möta sina soldater. Samma dag gick Turkiet in i Afrin. Detta inföll den 18 mars som är ett symboliskt datum för Erdogan. Den 18 mars 1915 vann turkarna kriget i Canakkale (Dardanellerna). Vissa bedömare misstänker att det har skett i samförstånd mellan Erdogan och Assad. I Afrin retirerade kurdiska YPG och FSA-styrkor kunde tillsammans med turkisk militär erövra Afrin utan motstånd. PYD:s förre ledare Saleh Muslim sade att det inte innebär att YPG förlorade kriget, att kurderna i fortsättningen kommer att bedriva gerillaattacker mot Afrin.
 • Från omvärlden hörs endast lama reaktioner mot Turkiets övertagande av Afrin, eftersom kurderna verkar ha bränt sina kort gentemot omvärlden. USA:s reaktion var bara ”We are concerned” och politiska bedömare tror att USA förbereder sin totala reträtt från Syrien. Washington Post skriver att Trump har bett Saudiarabien om 4 mrd dollar för att finansiera återuppbyggnad av de delar av Syrien som förstördes av koalitionens bombningar mot IS, samt att Saudiarabien ska garantera att dessa områden inte återfaller i Assad-regeringens händer. Då kan USA snabbare dra sig tillbaka, menar president Trump. Vad hans avskedande av utrikesminister Tillerson och tillsättande av krigshöken Mike Pompeo innebär för den fortsatta utvecklingen återstår att se. Troligen kommer USA att lägga sin energi på att hålla Irans inflytande i Irak begränsat och lämna över fältet i Syrien till Ryssland. Patrick Cockburn på The Independent tror att Erdogan kommer att bida sin tid tills USA har dragit sig tillbaka innan han fortsätter attackera andra områden som YPG kontrollerar i norra Syrien med stöd av USA, t ex Mabugh (Manbij).
 • Kurdiska koalitioner som KNC (ingår i oppositionen mot Assad) och städer som Suleymania i KRG har ställt in firandet av Newroz i protest mot Turkiets erövring av Afrin. Men premiärminister Nechirvan Barzani säger att ett sådant beslut måste tas av regeringen i KRG och inte enskilda städer.
 • Syriens regering har pliktskyldigt kallat erövringen av Afrin som ockupation av främmande makt. Det är bara för protokollet.
 • Assyrierna i Khabur är bekymrade över att kurdiska YPG:s press mot vaktstyrkan Natore d Khabur har ökat. Kurderna vill dra in assyriska milismän i kriget mot Turkiet, men assyrierna fortsätter att vakta sina egna områden och vägrar delta i ett krig som inte är deras.
 • 17 kurdiska familjer från Afrin har av YPG placerats i den assyriska byn Tel Nasri vid Khabur. Det totalt 105 personer. Visserligen sägs det vara ett tillfälligt hem åt kurdiska flyktingar, men historien vittnar om motsatsen, befarar assyrierna.

Libanon:

 • Den 12-14 mars hölls ett seminarium i Libanons internationella universitet för assyriska studier tillägnat språkvetaren Gabriel Qardahi. Semiariet lockade deltagare från flera länder. I en appell till Libanons regering krävde man att assyriska språket ska undervisas i skolorna.

Irak:

 • Assyrierna i byn Navkendala i Nohadra har skrivit ett brev till Massoud Barzani för att ingripa mot inflytelserika kurdiska ockupanter av deras mark.
 • Regeringen Abadi gjorde den 18 mars den första utbetalningen av KRG-tjänstemännens löner sedan 2014. De gäller för en månad.
 • En lokal kurdisk feodalherre reste en staty över Jalal Talabani i Kirkuks gamla borg. Men den irakiske befälhavaren i staden lät ta ner den.

Turkiet:

 • President Erdogan besökte på lördagen sin partikongress i Mardin. Som det diplomatiska protokollet kräver brukar stadens politiska och religiösa ledare ta emot presidenten. Biskop Saliba Özmen och den lokale prästen Gabriel Akyüz mötte Erdogan vid flygplatsen. Men Turabdins biskop Samuel Aktas hann inte i tid och besökte därför kongressen, där han placerades i andra raden av hedersgästerna. Assyrier i utlandet har kontaktat redaktionen och undrar varför vi inte kritiserar dessa biskopar också, efter vårt inslag om biskop Hanna Aydin i Tyskland. Men dessa biskopar har inte gjort några uttalanden över huvud taget. Dessutom är det välkänt att biskop Aktas under alla år har stått rakryggad gentemot statens ockupation av klostret Mor Gabriels mark, inte minst vid ett möte i Ankara med Angela Merkel och dåvarande premiärminister Erdogan för några år sedan då biskopen utan omsvep berättade om fallet. När det gäller de senast ockuperade kyrkoegendomarna säger klostrets företrädare i samtal med Assyria TV att 56 fall ingår i det paket av lagändringar som antogs av ett utskott i parlamentet. Snart läggs det fram för omröstning. Det är ca hälften av alla byggnader som har hamnat i statens ädo efter att Mardin blev storstad.
 • Den assyriske musikern Coskun Sabah, som utsågs till förvaltare för Musikerförbundet i Turkiet, har i sitt första uttalande sagt att han skulle stänga Twitter om han hade makten – ett sätt att blidka Erdogan, tror bedömare och kopplar det till Dhimmi-mentaliteten.

Sverige:

 • I Stockholm hölls på måndagen ett seminarium under rubriken Hur ska vi förstå Turkiet. Det arrangerades av Institutet för turkiska studier vid Stockhols universitet. Svenska experter som Bitte Hammargren var försiktiga i sin beskrivning, men tidningen Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar uppmanade via videlänk från Tyskland europeiska experter att agera mer kraftfullt och bestämt gentemot turkisk manipulation av opinionen och de utpressningar som utövas mot EU.

 

Pin It on Pinterest

Share This