Assyrian News in Focus 2018-02-13

2018/02/13 | Politik

Irak:

 • Fyra ledande medlemmar inom Zowaa avgår från sina poster i protest mot ledningens agerande i fråga om valet, bl a i staden Baghdede där partiledaren påtvingade sin egen kandidat trots att lokala Zowaa-ledare hade utsett en annan. Splittringen har bidragit till att opportunister som Dawronoye utnyttjade tillfället och deras man Isam Da’bul blev borgmästare för den största assyriska staden på Nineveslätten. De avgångna är Kaldo Ramzi, talesman för Zowaa, Giwara Zaia, politisk koordinator för NPU, Ashur Sargon Eskrya, Assyrian Aid Society, och Fuad Masoud. Assyria TV har kontaktat dem men de vill inte framträda offentligt och uppger att det var en annan ledarfigur som läckte ut avhoppet i en TV-intervju i USA, där han befinner sig i dagarna tillsammans med Yonadam Kanna. Från diasporan får tystnaden kritik av aktivister och eldsjälar som manar till öppenhet och transparens i våra politiska organisationer.
 • Vallistornas sista inlämningsdag är i övermorgon. ”Den kristna gruppen” har fem kvoterade platser i parlamentet i Bagdad, varav tre besätts av Zowaa. En assyrisk kvinna från Sadr-gruppen som är parlamentsledamot kan komma att skrivas in i listan för Rafidain (Zowaa + APP), vilket skulle innebära att en av de kvoterade platserna går förlorad. Hon är ju garanterad plats av sina Sadr-väljare, menar kritikerna som nu hoppat av Zowaa.
 • Igår inleddes en givarkonferens i Kuwait för återuppbyggnad av Irak som beräknas kosta 88 miljarder dollar. USA:s nya administration har dock flaggat för att inte bidra till återuppbyggnads av krigsdrabbade länder genom att börja med Irak.
 • HRW har i en rapport anklagat KRG:s säkerhetsstyrkor för krigsbrott efter att ha avrättat ett dussintal fångna IS-krigare.

Syrien:

 • Kriget verkar ha gått in i en ny fas där regionala makter, som hittills har krigat genom entreprenad, nu möts öga mot öga. På bara några dagar har ett ryskt stridsflyg, en turkisk helikopter, ett israeliskt stridsflyg och en iransk drönare skjutits ner. Amerikanskt flyg angrep på torsdagen en arabisk milis i Deir-ez-Zor som opponerade sig mot kurdiska SDF och dödade 100 personer. Israel sköt ner en iransk drönare över Golanhöjderna, medan Syrien sköt ner ett israeliskt F-16 plan från ett område utanför Damaskus som kontrolleras av Hezbollah. Israel bombade därefter tolv mål som vedergällning utan att det syriska luftförsvaret visade någon reaktion. Senast Syrien sköt ner ett israeliskt plan var 1982 i Libanon. För att undvika upptrappning begärde dock Israel medling av Ryssland.
 • USA har i sin budget för 2019 avsatt 550 miljoner dollar som stöd till kurdiska SDF/YPG, varav en del sägs gå till den planerade kurdiska vaktstyrkan längs gränsen till Turkiet. Erdogan säger att detta kommer att påverka Turkiets beslut och agerande, enligt Reuters. Samtidigt försöker USA att hindra Turkiet från att gå in i Rysslands famn och har skickat säkerhetsrådgivaren H R McMaster till Ankara. Snart kommer även utrikesminister Rex Tillerson dit.
 • I Afrin ingen ny utveckling, men antalet döda turkiska soldater har ökat vilket sätter press på Erdogan. Kurdiska milismän sägs numera strida i civila kläder för att slippa turkisk beskjutning.
 • Efter mötet i Astana 25-26 februari planeras ett nytt i Istanbul mellan Turkiet, Ryssland och Iran om några veckor som blir Sochi II. En av punkterna på dagordningen är att göra Afrin till en femte avrustningsregion i Syrien. Sannolikt kommer då Turkiet att få ansvaret för säkerheten i Afrin på samma sätt som i Idlib, vilket skulle innebära att turkiska poliser kontrollerar kurderna i Afrin. Ett sådant beslut skulle också rädda situationen för Erdogans operation Afrin.
 • Sevan Hamo, talesman för YPG i Afrin, har sagt till en fransk TV-kanal att han välkomnar Syriens armé att gå in i Afrin och ”försvara Afrins gränser”, som om Afrin vore ett eget land med egna gränser, anmärker kritiker mot kurdiska dubbelspel. I sju år har Syriens flagga inte vajat i Afrin och alla lokala beslut har tagits av kurderna. Innan Turkiet inledde sin operation erbjöd sig Syriens regering att gå in och ta över området om YPG byter ut sin ”flagga” mot Syriens, men de vägrade. Nu ropar de efter regimen att ”försvara Afrin mot angripare, ifall Damaskus ser Afrin som en del av sitt territorium”.
 • Rysslands politiske medarbetare hos Staffan De Mistura uppmanade kurderna att inte låta sig utnyttjas av USA. Även kurdiska ledare som Ahmet Türk, Mardins avsatte borgmästare, säger att kurderna utnyttjas av stormakter.
 • I Idlib utökar Turkiet sina militära kontrollposter på begäran av Ryssland och andra parter i Asnata, medan IS-krigare som har drivits iväg av syriska armén har angripit FSA-områden. Det har lett till spekulationer från oppositionen att dessa IS-krigare är utsända av regimen att skapa oro och kaos i Idlib. På sina håll har FSA fått hjälp av Nusra, vilket medför att FSA av Ryssland och Syriens regim sammankopplas med terrorstämplade Nusra.

Turkiet:

 • Det har cirkulerat nya uppgifter om att assyriska kyrkoegendomar kan komma att återlämnas, i samband med ett lagpaket som är på ingång. När detta paket ska klubbas igenom är det ovisst. Vi återkommer med intervju med ansvariga i Turabdin om något konkret blir känt.
 • Turkiet vägrar acceptera den föreslagna armeniska patriarkrepresentant som armenierna själva utser. Istanbuls guvernör säger att det måste vara den pro-turkiske biskopen Aram Ateshian. Vid en armenisk protest under en mässa, greps de protesterande.

Sverige:

 • Idag inleddes terrorrättegången mot Rahmat Akilov och kommer att pågå i tre månader. 155 är målsägande och ca 100 vittnen ska höras. Radio Free Europe/Radio Liberty har gjort en stor kartläggning av Akilovs kopplingar till IS-toppar och menar att SÄPO mörkar dessa kopplingar, enl SVT.
 • Direktsändningen av Naum Faiqs minnesdag i Göteborg kantades av tekniska störningar pga svag internetuppkoppling. Vi sänder hela evenemanget i dagarna.

 

Pin It on Pinterest

Share This