Assyrian News In Focus 2018-02-06

2018/02/06 | Politik

Syrien:

 • Turkiets operation mot Afrin går in på sin tredje vecka utan att några försök görs att inta staden Afrin. Bedömare ser operationen som ett skådespel ämnat åt hemmaopinionen. Men de frekventa opinionsmätningar som president Erdogan låter göra visar tydligen inte på något stöd för kriget hos befolkningen. Därför har han inte tidigarelagt nästa års presidentval. Sannolikt har Erdogan hamnat i ett dilemma efter invasionen i Afrin. Han vill inte men måste fortsätta mot Mabugh där 2.000 amerikanska soldater är stationerade. Allteftersom veckorna går börjar kurderna också få ökade sympatier i Väst, t ex efter att bilder på en död kvinna ur YPJ sprids där hennes kropp styckas och skändas. Till och med Syrian National Coslition (Ittilaf) som är Turkiets allierade och som ser FSA som sin väpnade gren, har i ett uttalande tagit avstånd från krigsbrott mot stupade och manar till återhållsamhet när det gäller hämndaktioner.
 • Independents Robert Fisk skriver den 2/2 att det blir allt mer uppenbart att operationen är en show. Han har också träffat en kurdisk läkare i en klinik som saknar både patienter och sjukskötare. Han tror att läkaren är en YPG-officer. Denne säger att YPG kommer att bjuda på motstånd och väntar sig stöd från USA och Syriens armé. ”Men även om vi måste slåss ensamma och vinner slaget kommer aldrig att dela landet med andra”, säger dr Karaman Heddo. Nu börjar också internationella samfundet och NATO höja rösten mot Turkiet och kräver ett tillbakadragande. Samtidigt har Erdogan höjt ribban och kräver att USA och YPG/SDF lämnar Mabugh som han vill återlämna till dess rättmätiga ägare (läs: Syriens regering).
 • Syriens armé har höjt beredskapen i södra Aleppo och Idlib genom att installera luftvärn som riktar sig mot ev turkiska flyganfall. Samtidigt har armén sagt att den kommer att förhindra ev truppförflyttningar mot Afrin öster om Eufrat. Man syftar på kurdiska YPG.
 • Holland har kallat hem sin ambassadör i Ankara som en protest mot operationen i Afrin, medan Holland och Tyskland kräver av NATO att Turkiet måste förklara sig.
 • I Idlib fortsätter armén göra framsteg och försöker säkra den viktiga motorväg som går mellan Aleppo och Damaskus. Det ryska stridsplanet som sköts ner av rebeller (oklart om det är Nusra eller FSA) har lett till att Ryssland beslutit att inga stridsflyg får operera på lägre höjd än 5.000 meter.
 • Patriark Afrem II Karim gjorde på lördagen ett besök i den krigshärjade staden Deir-ez-Zor och höll en mässa i den sönderbombade St:a Mariakyrkan. Han besökte även moskéer i staden. Besöket tolkas som ett PR för regimen på samma sätt som kurdiska PKK/PYD använder Dawronoye och Turkiet använder WCAs ordförande Johny Messo i sin propaganda, säger bedömare. Men oavsett vilket tar patriark Karim personlig risk när han gör sådana besök, vilket även hedrar hans agerande att besöka drabbade områden och visa sitt stöd, säger andra.
 • En ung assyrier från Australien har i dagarna gåt på YouTube och bekräftat kurdiska övergrepp mot assyrier och övriga kristna i Gozarto som vi på AssyriaTV har rapporterat om de senaste åren. Han har filmat på många ställen och vill göra en dokumentär till hösten.
 • Konferensen i Sochi utsåg en kommitté på 150 personer som ska diskutera reformer i Syriens grundlag, däribland landets namn; om det ska fortsätta heta ”Syrian Arab Republic” eller bara ”The Republic of Syria”. Mer om konferensen i en intervju som vi kommer att göra med en assyrisk deltagare.

Irak:

 • En explosion utanför Zowaas kontor i Bagdad på söndagen dödade fyra förbipasserande, men assyrier började genast spekulera i att det kunde vara ett medvetet val mål på årsdagen av tre Zowaa-martyrer som Saddam hade hängt den 3 februari 1985. Sannolikt var det en tillfällighet.
 • Valet i maj kastar sin skugga över politiska diskussioner på olika håll och på förhandlingar med KRG. Budgetförslaget är ett hett diskussionsämne när det gäller både återuppbyggnaden och kurdernas protester mot att andelen 17% kommer att skäras ner till drygt 12%. Sannolikt kommer KRG att acceptera 12% men att Bagdad ska betala lönerna till anställda inom KRG. Iran verkar inte riktigt tillfreds med Abadi och har tagit fram en kandidat som representant för shiamiliser att delta som motkandidat till Abadi.
 • Även lokalval är tänkta att hållas samma dag, men det diskuteras om man ska flytta dem till en annan dag.
 • På Nineveslätten är situationen mycket svår när det gäller infrastruktur. El och vatten är underdimensionerade och räcker inte till alla som har återvänt hem. Detta riskerar att leda till en utvandring av assyrier. Å andra sidan förekommer inte längre några shiitiska övergrepp mot assyrierna, eftersom alla parter vill vinna röster hos lokalbefolkningen.
 • De assyriska borgmästarna Basem Bello och Fayez Abed Mikha väntar ännu på ett utslag av högsta instans för att återinsättas.
 • En givarkonferens för återuppbyggnaden av Irak kan äga rum i Kuwait snart. Regeringen i Bagdad räknar med att få 100 miljarder US-dollar.
 • USA kommer att minska antalet soldater i Irak, enligt uppgifter som har cirkulerat i media. Idag finns det 5.500 amerikanska soldater i Irak. Men befälhavaren säger att det rör sig om omorganisering efter att kampen mot IS är avslutad.

Turkiet:

 • President Erdogan besökte i dagarna påven i Vatikanstaten för att förbättra sina dåliga relationer med västvärlden. Turkisk press försöker utmåla det som ett sätt att läxa upp påven genom att han Erdogan skulle ha vägrat sitta på en lägre stol än påvens på andra sidan bordet. Det är dock ett påhitt för att mata den interna opinionen, säger bedömare, eftersom bilder på tidigare presidenter som har besökt påven visar att det är samma stol som Erdogan sitter på.

Sverige:

 • Högsta förvaltningsdomstolen har fastställt Kammarrättens beslut att Norrköpings kommun bröt mot lagen när den upplät kommunal mark till ett Seyfomonument 2015. Kommunalrådet Lars Stjernkvist håller fast vid att det ska hittas ny mark, men bedömare tror att projektet är dödsdömt och att hans uttalande tar hänsyn till att det är valår i år. En viktig anledning till att en privatperson överklagade beslutet är att olika assyriska aktörer tidigt gick ut med nyheten och ville ta åt sig äran. Patriark Afrem II Karim tog också första spadtaget under sitt besök 2015. Men beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen kan bli prejudicerande för alla andra kommuner i landet.
 • Naum Faiqs minne i Södertälje direktsändes av oss på söndagen. På fredag sänder vi ett liknande arrangemang i mindre format från Assyriska föreningen i Eskilstuna och på söndagen i Västra Frölunda. Båda live.
 • Assyriska riksförbundet är det enda förbund bland den assyriska folkgruppen som har fått bidrag från MUCF, vid sidan av ett litet kaldeiskt förbund som fått knappt 200.000. ARS har efter att ha redovisat färre antal betalande medlemmar fått 2% mer i bidrag för 2018, trots att den så kallade oppositionen som leddes av en lokalförening i Botkyrka krävde att bidraget skulle stoppas. Varken AUF eller AKF har fått något bidraga, sannolikt för att de inte sökt när administrativa villkor inte är uppfyllda.
 • Assyriska riksförbundet i USA, AANF, vill anordna en årlig konferens i Washington för att öka möjligheterna för assyrisk lobby. I maj väntas den första konferensen äga rum.

Pin It on Pinterest

Share This