Assyrian News in Focus 2018-01-16

2018/01/16 | Politik

Syrien:

 • Den amerikanska koalitionen har meddelat att man kommer att bilda en så kallad gränsvaktsyrka på 30.000 man för att bevaka Syriens gräns mot Turkiet, Irak och östra banken av Eufrat. Styrkan kommer att bestå främst av kurdiska YPG, vilket har förargat inte bara Turkiet, utan även Ryssland och Syrien. Turkiet hotar med öppen konfrontation, Ryssland säger att detta i praktiken är att dela Syrien och att Turkiet har rätt i sin kritik. Syriens regering betecknar alla som medverkar eller samarbetar med denna ”kurdstyrka” som landsförrädare. USAs avsikt med detta kan vara att ha en fot kvar i dessa oljerika delar av Syrien genom sitt samarbete med YPG/PKK. Men det kan också vara ett sätt att provocera ett storskaligt turkiskt angrepp på PKK. USA har hittills ställt löften till YPG samtidigt som president Trump tydligt har deklarerat att Syrien inte ska delas och att hans administration vill avsluta USAs militära engagemang i Mellanöstern. Den närmaste framtiden kommer att utvisa vilken avsikt USA och dess koalition har med det nya beslutet om ”kurdstyrkan”.
 • Turkiet har redan börjat skjuta på avstånd mot Afrin och Erdogan hotar med att återta de delar som Turkiet lämnade efter sitt återtåg från Mabughområdet.
 • De senaste dagarna har den syriska armén återerövrat omkring 100 byar i södra Idlib från Nusra. Men Turkiet protesterar och betecknar det som ett övertramp mot området som enligt överenskommelse ska kontrolleras av Turkiet.
 • En känd ledamot av oppositionens Kairo plattform, Munir Darwish, kördes ihjäl av en bil utanför sitt hem i Damaskus. Ovisst om det var en olyckshändelse eller ett mord.
 • Prästen Gabriel Dawod, som i oktober 2016 hade suspenderats i två månader, har nu helt avsatts från ämbetet. Patriarkatet utfärdade igår, 15/1, ett uttalande där man anger orsaken som illojalitet och bristfälligt intresse för det prästerliga livets förpliktelser. Hur prästen själv reagerar är ännu obekant för oss.
 • Assyriska förbundet i Libanon under ledning av Robert David Rowel har initierat en insamlingskampanj för att hjälpa Khabur att återfå livsglädjen genom att t ex anordna Akitu och hjälpa assyriska unga män att gifta sig i ett massbröllop.

Irak:

 • Förberedelserna för parlamentsvalet den 15 maj är i full gång. Olika shiamilisgrupper har slutit sig samman i en gemensam vallista, men slitningar har uppstått ganska snabbt. Assyriska partier har gjort klart sina listor till de fem kvoterade platserna som är avsedda till ”det kristna blocket” men inga namn är kända än. Massoud Barzani har meddelat att KDP bojkottar valet i provinsen Kirkuk som han betecknar som ”ockuperad”. Tjuven säger ”tjuvar” om andra, säger bedömare.
 • Förhandlingar om gränser och flygplatser har ägt rum mellan Bagdad och Arbil. Enligt det som framkommit ska all kontroll över de två flygplatserna i Arbil och Suleymania skötas centralt från luftfartsmyndigheten i Bagdad, men kurdiska tjänstemän kommer att jobba kvar.
 • Nechirvan Barzani besökte påven i Vatikanen, där han fortsatte söka stöd i omvärlden genom att t ex använda sin invanda propaganda att KRG är ”de kristnas beskyddare”.

Turkiet:

 • Assyriern Petrus Karatay i byn Harbole i Sirnak har återigen arresterats anklagad för ”terrorstöd”. Han kan komma att friges snart säger dock våra rapporter. Han är den ende som har återvänt till sin hemby efter att området tömdes på sina assyriska invånare i början av 1990-talet.
 • En fattig medlem av AKP brände sig i protest utanför parlamentet eftersom han inte har råd att försörja sin familj på grund av det svåra ekonomiska läget för arbetarklassen.
 • EU uppger att Turkiet som har så hög andel fängslade journalister inte kan bli medlem i unionen om det fortsätter så.

USA:

 • Sammanfattning av USAs beslut att öronmärka 55 miljoner dollar till minoriteterna på Nineveslätten. Assyrierna behöver dock ett politiskt stöd för att kunna leva kvar eller återvända till sina hem, säger bedömare.

Sverige:

 • Ny bok av journalisten Baris Kayhan, Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall, Nordsteds 2017, sätter fokus på vad som verkligen hände när invånarna i staden hade försatts i en gisslansituation när det var som värst. I boken pekas särskilt på den interna maktstrukturen, ett sorts parallellsamhälle med intern låneverksamhet och intern rättsskipning, som en orsak till att det så kallade Nätverket kunde växa och få sådan ”framgång” innan polis och myndigheter i en gemensam storsatsning ingrep. Eftersom materialet som boken bygger på är så oerhört omfattande, t ex mer än 130.000 sidor förundersökningar och hundratusentals timmar avlyssning, menar bedömare att det måste vara en hel redaktion som har skrivit den, men att bara en ung invadrarkille har angetts som författare. Författaren uppger också att han har intervjuat nyckelpersonerna inom Nätverket, inklusive ledaren Bernard ”Berno” Khoury på Kumlaanstalten. Som en kurdisk invandrare från Turkiet som har växt upp i Stockholms stökiga förorter har Kayhan onekligen haft en fribiljett till Nätverket. Men bokens innehåll har tydligen inte tilltalat de intervjuade inom Nätverket, vilket lär ha lett till hot mot författaren. Boken är skriven på ett sakligt och koncist sätt att den sätter läsaren i första parkett medan Nätverkets uppgång och fall presenteras. Den kan mycket väl komma att användas som referenslitteratur i kriminologi på universitet och högskolor. I kommande program i veckan återkommer vi till det assyriska parallellsamhället och dess negativa effekt på assyriska rörelsen.

 

Pin It on Pinterest

Share This