Assyrian News in Focus 2017-12-19

2017/12/19 | Politik

Syrien:

 • Andra rundan av Genève 8 avslutades den 15/12 utan några framsteg. Inga direkta samtal mellan parterna skedde och FN-sändebudet DeMistura anklagar regimen för ovilja att medverka till framsteg.
 • President Assad har i intervjuer efter ett möte med Rysslands vice premiärminister i Damaskus svarat på frågor om Genève men också om PYD. Han trivialiserade oppositionens sammansättning och ”bristande” förankring och påpekade att de verkliga fredsförhandlingarna sker i Astana (21-22 dec) och Sotji. Om kurdiska styret i norra och östra Syrien sade han, utan att nämna PYD/YPG vid namn; ”alla som strider med utländska makter mot sitt eget folk är förrädare. Och det är så man ska se de grupper som strider i USAs namn – så enkelt är det.” SDF har svarat; ”det är Assad som är landsförrädare som har släppt 60 000 brottslingar ur fängelset 2011 och haft nära relationer till olika terrorgrupper”.
 • President Trump sade förra veckan till The New Yorker att Assad kan sitta kvar åtminstone till år 2021 då nästa allmänna val kommer att hållas. Vita huset har återigen meddelat att det militära stödet till SDF kommer att minskas eftersom kampen mot IS är över.
 • Frankrikes president Macron har till tevekanalen France 2 att IS kommer att ha besegrats i februari 2018 av koalitionen och att ”enda sättet för att få fram en politisk lösning är att samtala med president Assad, som kommer att sitta kvar eftersom han har stöd av de som vann på marken, må det vara Ryssland eller Iran”, rapporterar även Sputnik.
 • Rysslands ekonomiska intressen i Syrien har diskuterats mer konkret. Landet kommer i återuppbyggnaden att ha hand om energi- och elkraft. Möjligen kommer ryssarna att bygga kärnkraftverk så som det är kontrakterat i Turkiet och Egypten. Den ryska marinbasen i Tartus kommer att utvidgas. Ryssland har fyllt det vakuum som USAs agerande i Mellanöstern har skapat och erbjuder sig att medla en fred mellan Israel och palestinierna. Vis av sitt misstag i Libyen att överge Kaddafi har president Putin sagt att Ryssland aldrig kommer att upprepa det i fallet Syrien. Politiska bedömare är överens om att Putin spelar sina kort väl gentemot olika regionala aktörer i Mellanöstern.

Irak:

 • Partiet Bnay Nahrain höll sitt första årsmöte i Nohadra den 15 dec, där partiprogrammet presenterades och deltagandet i valet i maj 2018. En ny styrelse har också valts. Galita Shaba fortsätter att vara ordförande och Basem Bello, borgmästare i Telkepe, till vice ordförande. Övriga styrelseuppdrag ska utses internt av styrelsen. Flera kända namn är med i nya styrelsen, t ex Dr Srood Salim Maqdessi, unge eldsjälen Klapieel Benyamen, Michael Benjamin, Touma Khoshaba (make till Dr Muna Yaku), konstnären Thabet Mikhael och Adad Yousef. Under hösten hade både Bnay Nahren, APP och det sk Folkrådet Majlis blivit godkända partier.
 • Zawaa arrangerade en liknande kongress i Nohadra dagen efter, 16/12, i närvaro av högsta partimyndigheten, som kräver dessa formalia för att godkänna en organisation som politiskt parti. Även Zawaa väntas inom kort erhålla sitt tillstånd och bli registrerat som politiskt parti.
 • Nechirvan Barzani och Qubeid Talabani (v premiärmin) kallade ”representanterna de kristna i Kurdistan” till ett möte i Ankawa i veckan. Alla ledande assyriska partier deltog, utom Zawaa. På KRGs officiella hemsida skrev man sedan sensationella uttalanden i de närvarande partiernas namn, t ex att dessa skulle ha bett den federala regeringen att upphöra med sina militära insatser på Nineveslätten och överlämna ansvaret för säkerheten till KRG”. Det är ett osannolikt krav med tanke assyriernas bittra erfarenhet av kurdiska styrkors svek, men inget parti vågar dementera uttalandet. De sitter fortfarande som gisslan i kurdiska KRGs våld, säger bedömare och ifrågasätter om ämnet ens har tagits upp vid mötet. Kurdernas avsikt är att uppvisa bildbevis och därefter att fylla ut texten efter eget behag.
 • Nechirvan Barzani har också fortsatt sin charmoffensiv i EU, denna gång i Tyskland där han mötte Angela Merkel och Sigmar Gabriel. Dessa har uppmanat honom att förhandla med Bagdad och följa konstitutionen. Då kan Tyskland fortsätta vara en av de största bidragsgivarna till Irak som enhetligt land. KRG-kontoret i Washington har dock inte berättat om tyskarnas svar, annat än att Bayan Sami Rahman twittrat om att Tyskland kommer att fortsätta med sitt stöd.
 • I Suleymania har vanliga medborgare gjort upplopp och krävt KGR-regeringens avgång. De har bränt partikontor för alla stora partier och kräver slut på korruptionen och uteblivna löner. Asayish har svarat med att öppna eld mot demonstranterna. Klanstyrets effekter börjar skapa oroligheter och upplopp hos vanliga kurder som saknar bröd på sitt matbord. Regeringen Abadi har sannolikt insett att Barzanis fuskbygge håller på att rämna av sig självt och gjort halt i sin offensiv.
 • Regeringen Abadi har krävt att alla väpnade miliser ska överlämna sina vapen eller bli del av armén. Detta krav stöds nu även av tongivande Shialedare som Ali Sistani, Muqtada al-Sadr och Qays Khaz Ali. Även NPU och andra assyriska styrkor kommer troligen att omfattas, men kan omvandlas till en lokal polisstyrka inom den federala polisen. Detta var ett krav av assyrierna redan för mer än tio år sedan att ortens ungdomar skulle utgöra en lokal polisstyrka, men Massoud Barzani stoppade beslutet 2008 genom att erbjuda skydd av kurdiska styrkor och vaktstyrkan som skapades av hans marionett Sarkis Aghajan. Strax innan IS anföll Nineveslätten avväpnade Barzani både denna styrka och de civila assyrierna.

Sverige:

 • Nästa vecka ingen nyhetssändning p g a julhelgen.
 • Tisdagen den 2 januari sänder vi en årskrönika.
 • Konserten med Addo Rhawi kommer att återsändas när materialet har redigerats från våra kameror. Ljudet under söndagens live-streaming blev förstört eftersom vår utrustning inte klarade av en så hög utgående volym. Men allt finns inspelat i andra enheter.

 

Redaktionen önskar alla våra tittare och följare en God jul & ett gott nytt år!

Pin It on Pinterest

Share This