Assyrian News In Focus 2017-12-12

2017/12/12 | Politik

Syrien:

 • 5 bussförare från reseföretaget Izla i Qameshli och en från Ashur i Hassake har hållits gisslan hos IS sedan 2013. Nu har 250 av gisslan återfunnits i Deir-ez-Zor men ännu oklart om assyrierna är bland dem.
 • President Putin gjorde på måndagen en blixtvisit hos sina trupper i militärbasen Hmemim där han togs emot av president Assad och Rysslands försvarsminister. Putin sade att kriget mot terror är avslutat för Rysslands del och att majoriteten av trupperna ska tas hem. Samma dag fortsatte Putin till Kairo och Ankara.
 • Genèvesamtalens andra runda har börjat och regimens delegation deltog efter tveksamheter på söndagen. Pågår till 15/12.
 • Kurdiska YPGs kvinnliga avdelning YPJs taleskvinna Nasrin Abdallah sade att en koordination med Ryssland hade skett men inte med syriska armén. Det kurdiska styret försöker hålla en dörr öppen till Ryssland trots sitt samarbete med USA.
 • Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel har i ett uttalande uppmanat EU att inte följa USA i alla lägen och visa respekt åt ryska beslut om Mellanöstern.
 • Erdogan säger att det snart är dags att utrota PKK från Syrien och tar avstånd från ev försök av USA att stödja en kurdisk statsbildning i norra Syrien.
 • Trots att Ryssland uppger att IS är besegrat i Syrien förekommer mindre strider mellan IS och al-Nusra i södra Idlib.

USA:

 • President Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta amerikanska ambassaden från Tel Aviv dit har kritiserats och fördömts av omvärlden. Endast Tjeckien och Filippinerna har erkänt beslutet. Filippinernas president har under året varit i gräl med Trump och vill sannolikt förbättra relationerna. Beslutet att flytta amerikanska ambassaden till Jerusalem togs av kongressen 1995 men har inte ratificerats av någon president före Trump, som säger att han bara håller sina vallöften. Alla kyrkoledare i Jerusalem har skrivit ett upprop till Trump och bett honom omvärdera sitt beslut. Koptiska patriarken Tawadros II och stormuftin i muslimska Azhar-universitetet i Kairo vägrar ta emot vicepresident Mike Pence som kommer på ett sedan länge bokat besök. I Sverige har muslimer demonstrerat i Malmö och hotat att döda judarna. I Göteborg slängde nyanlända från Mellanöstern brandbomber mot synagogan.

Turkiet:

 • President Putin har uttalat sig för både Turkiets och Rysslands räkning och kritiserat president Trumps beslut. Erdogan har i sin inrikespolitiska retorik kallat Israel för ”en terrorstat” medan Netanyahu har svarat att han inte accepterar att bli uppläxad av en som bombar kurdiska byar.
 • Utrikesminister Mevlut Cavucoglu säger till Sputnik att Turkiet inte längre ser den syriska regeringen som ett hot. Han säger också att Turkiet kommer att koordinera eventuella insatser mot kurdiska PYD/PKK i Syrien med Ryssland. Från rysk sida har ingen kommentar kommit om påståendet.
 • Dawronoye-gruppens avdelning i Midyat har stämt in i kören av Erdogans hätska utfall mot Jerusalem-beslutet. Detta är ett typiskt agerande att ställa sin lojalitet till maktens förfogande, säger kritiker.

Libanon:

 • Efter sitt första möte med regeringen på tisdagen sade premiärminister Hariri att han drar tillbaka sin avskedsansökan. Han hänvisar till den sk Taif-överenskommelsen i slutet av 1980-talet där maktbalansen mellan olika partier och grupperingar ska upprätthållas. Avtalet kommer att fortsätta gälla. Därmed har den akuta risken för konflikt mellan Saudiarabien och Iran på libanesisk mark avvärjts. Hariri kritiserar dock Hezbollah för att ha låtit en representant för Hashd al-Sha’bi närvara i dess posteringar på gränsen till Israel.

Irak:

 • Premiärminister Abadi meddelade att kriget mot IS är definitivt slut och att IS nu är utrensat från Irak. Han tackade alla militära och paramilitära enheter, utom Peshmerga. Det har lett till en skriftlig protest från Peshmerga-ministeriet. Men irakiska regeringstjänstemän tillbakavisar kritiken och vidhåller att Peshmerga inte har stridit mot IS. Tvärtom har Peshmergas krav inför befrielsen av Mosul varit en obstruktion, säger en r av Peshmerga som omfattar ca 13.000 yezider. Dessa får inte längre någon lön och behandlas alltså inte som kurdiska Peshmeregapådgivare till Abadi som anklagar Peshmerga för att blåsa upp sitt medlemsantal till närmare 100.000, trots att konstitutionen medger ca 35.000 Peshmerga som en lokal polisstyrka och inte en egen militär enhet, så som KRG har framställt Peshmerga i sin propaganda. Han nämner t ex staden Ba’shiqa där Peshmerga behövde en hel vecka för att driva ut 100 IS-krigare.
 • KRGs regering beslöt i veckan att upplösa två yezidiska enheter av Peshmerga som omfattar ca 13.000 yezider. Dessa får inte längre någon lön och behandlas alltså inte som kurdiska Peshmerega-medlemmar. I omvärlden hävdar kurderna att Yezider är kurder, men behandlingen av dem visar på andra erfarenheter. Såväl yezider som assyrier har tidigare avväpnats av Barzani strax innan IS anföll Shigor och Nineveslätten.
 • KRG fortsätter att intrigera mot assyriska intressen. Tisdagen den 5 december arrangerade Middle East Institute en konferens i Washington för att uppmärksamma kurdiska övergrepp mot assyrier och andra minoriteter, efter en amerikansk rapport., skriver Hujådå. Men KRGs kontor i USA lyckades kidnappa arrangemanget och vända det till kurdisk propaganda.
 • I Bartelle har en assyrisk studerande vid universitetet antastats av muslimska elever från andra städer. Den kaldeiska Babylonbrigaden och NPU har varit engagerade för att reda ut frågan. Det visar på fortsatt närvaro för Babylonbrigaden. Trakasserier och hot mot assyrierna som har återvänt till sina hem i området är vardagsmat, eftersom säkerhetsapparaten inte fungerar tillfredsställande ännu. Regeringen i Bagdad har, sannolikt på uppmaning av USA, gjort halt i sina försök att driva ut kurdiska styrkor från Nineveslätten och assyrierna får betala priset.
 • Patriark Sakos bildande av Chaldean League är med största sannolikhet en förberedelse för att få in kaldeiska ledamöter i parlamentet i Bagdad och underminera etablerade partier som Zawaa. I ett tal i Kanada nyligen sade Sako att omkring 75% av medlemmar i Zowaa är kaldéer och där för ”är det synd att vi inte ska ha egna kompetenta representanter”. Hans tal är inklipp i vår video.

Sverige:

 • På fredagen invigdes den nya kaldeiska kyrkan i Södertälje, där patriark Sako hade bara en biroll. Huvudpotentaten var den katolske kardinalen i Sverige Anders Arborelius och ett stort antal katolska biskopar från Tyskland. I verkligheten är denna kyrka inte riktigt assyrisk, säger bedömare som jämför med kyrkobyggnader som tillhör syrisk-ortodoxa kyrkan eller Österns assyriska kyrka. Här är det Vatikanen och svenska katoliker som bestämmer, säger dem.
 • Information om vikten av det nya centralregistret för assyriska föreningar som är i hamn.
 • På söndag hålls en assyrisk rockkonsert som en hyllning till ADDO Rhawis bidrag till assyrisk musik.

Plats: Assyriska föreningen Södertälje

Datum: 17 december, kl 18:00

Inträde: 100 kr för alla över 10 år.

Pin It on Pinterest

Share This