Assyrian News In Focus 2017-11-21

2017/11/21 | Politik

Syrien:

 • I söndags meddelade armén att Bukamal nu är definitivt befriad från IS. Det skedde med hjälp av Hashd al-Sha’bi och Hezbollah. Därmed kan kriget mot IS betraktas som avslutat och de politiska förhandlingarna kommer nu att intensifieras. President Assad gjorde t ex ett oannonserat besök till Putin i Sotji på måndagen för att tacka Ryssland för att ha räddat hans land. Det är Assads andra besök utomlands sedan kriget började. Det första var också till Ryssland. Putin har informerat både Trumt och andra ledare om mötets avsikt.
 • Imorgon träffas Rysslands, Irans och Turkiets presidenter i Sotji inför förhandlingsrunda nr 8 i Genève den 28 november under FNs ledning. Inför presidenternas möte i Sotji träffades på lördagen de tre ländernas utrikesministrar i Antalya.
 • Samtidigt (22-24 nov) samlas oppositionen i Riyadh runda nr 2 för att enas om sina krav, men den har drabbats av stora avhopp de senaste dagarna. Högsta förhandlingsrådets ordförande Riad Hijab och sju andra har hoppat av paraplyorganisationen High Negotiation Committee (HNC), som representerar ett 30-tal oppositionella grupper.
 • Ryssland fortsätter med förberedelserna för en konferens i Sotji för olika grupperingar i Syrien, men kurdiska PYD/YPG kommer inte att närvara officiellt, enligt våra källor. Personer ur det kurdiska styret kommer dock att presentera kurdernas krav. Assyriska företrädare kommer att delta. Det gäller sådana som inte har varit knutna till kurdiska styret.
 • FNs säkerhetsråd har återigen försökt förlänga mandatet för kemvapeninspektörerna men Ryssland har för 11:e gången lagt sitt veto mot förslaget.
 • Efter BBCs avslöjande att kurdiska SDF gav IS fri lejd från Raqqa, sade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att detta visar att kurderna inte har för avsikt att bekämpa terroroganisationen IS. Det enda som de är ute efter är att expandera sitt territorium, enligt Cavusoglu.
 • Överenskommelsen mellan kurderna och IS (med USA:s goda minne) tål att jämföras med förhållandet mellan assyrierna i Khabur och IS i arabiska grannbyar. I fallet Raqqa har reaktionerna från omvärlden varit obefintliga. Men i Khabur kunde kurderna inte svälja att David Jendo och Elias Nasser hade underhandskontakter med arabiska klanledare i grannskapet för att freda sig mot IS. IS lokala ledare blev övertygade om att assyrierna inte utgjorde ett hot och lämnade dem därför i fred, tills kurdiska YPG och dess underhuggare Dawronoye började provocera en IS-attack som ledde till att 35 assyriska byar längs floden tömdes på sin befolkning i början av 2015. Kort därefter mördade YPG David Jendo på grund av hans kontakter med arabiska klanledare och på grund av hans protester mot kurdernas provokation.
 • Metin Rhawi, representant för Dawronoye, undrade i ett program på Suroyo TV för en vecka sedan varför kurdiska Pehmerga ”flydde Kirkuk som är värt miljarder men vägrar lämna Tellesqof i rivalitet med milisen Hashd al-Sha’bi. Varför måste de föra sitt krig i någon annans hem?”, säger han. Men frågan borde ställas till honom själv hur han hittills varit tyst om kurdiska övergrepp och etniska rensning mot assyrierna på Nineveslätten, eller hur han för ett par månader sedan ville besöka den av KDP:s Peshmerga tillsatta Lara Yousef mot assyriernas vilja. Han hycklar eftersom han själv är delaktig i alla övergrepp som KDP, Peshmerga eller YPG har begått mot assyrierna. Detta påminner om en syrisk-ortodox präst i Tyskland som har dömts för pedofili och som sitter i TV studio och lär ut barnuppfostran till assyriska föräldrar. Det visar den anpasslighet och de lögner som är karaktäristiska för Dawronoye, säger bedömare.
 • En turkisk postering i byn Daret Ezze nära Afrin beköts med fem raketer. Turkie anklagar kurdiska SDF.
 • Enligt USA kommer koalitionen inte att lämna Syrien förrän landets politiska fråga har lösts. Detta ger kurderna visst hopp.
 • Arabförbundet beslöt nyligen att peka ut Iran som obehörig aktör i arabiska länder. Som svar till detta och till Saudiarabiens agerande mot Iran via Saad Hariri, visade den syriska statliga TV:n för första gången den iranske generalen Qasem Soleimani i Bukamal som mannen bakom stadens befrielse från IS. Iran vill öppet visa sin styrka och inflytande och att landet har grönt ljus av Syriens regering.

Libanon:

 • Premiärminister Saad Hariri anlände den 18 november till Paris. Idag är han i Egypten och imorgon väntas han åka hem till Libanon. Han säger att han är fast besluten att avgå och ska reda ut det i Beirut. Han ska också delta i firandet av Libanons självständighetsdag.
 • President Aoun tillbakavisar Arabförbundets anklagelser mot Libanon som delaktig i Irans militära aktioner i olika arabiska länder genom Hezbollah: Aoun försvarar Hezbollah som försvarare av landet gentemot Israel. Han nämner inget om Hezbollahs delaktighet i Syrien, Irak, Yemen mfl.
 • Arabförbundets ordförande Abu Ghait besökte Libanon för samtal med landets ledning om krisen mellan Saudiarabien och Iran.
 • Hezbollah-ledaren Hassan Nasralla har på knapps två veckor tre gånger gjort uttalanden där han tar avstånd från Saudiernas anklagelser och betraktar Hariri fortfarande som landets premiärminister.
 • Hur den politiska krisen i Libanon kommer att lösas och om den kommer att påverka kommande parlamentsval nästa år, återstår att se. Om landet saknar regering kan inte valet hållas.

Irak:

 • Högsta domstolen har beslutat att annullera den kurdiska folkomröstningen eftersom den bryter mot grundlagen. Massoud Barzani kallar det ett politiskt beslut och att domstolen inte är fri. Nechirvan Barzani avvisar inte direkt utslaget, men klagar över att KRG inte har varit delaktigt eller tillfrågats inför beslutet. Han uppmanar världssamfundet att ingripa för att återkalla de åtgärder som vidtagits av Abadis regering. President Fuad Masoum (kurd från PUK) säger sig vara nöjd med utvecklingen i regeringens förhandlingar med KRG. PUKs medlemmar i parlamentet i Bagdad säger att HD:s utslag måste respekteras i alla lägen. Kan inte ske godtyckligt.
 • KGSs talman Mohammed Sadeq (Goran) som sedan två år är förbjuden att sätta sin fot i Arbil, säger att KRGs landvinningar under de senaste 25 åren är nu tillintetgjorda efter folkomröstningen och lägger skulden på KDP. Han efterlyser en förändring och en dialog med Bagdad.
 • Den assyriske parlamentsledamoten Imad Yukhanna har i en intervju i al-Arabia al-Hadath lyft upp de hämndaktioner som KDPs Asayish-styrkor begår mot assyriska aktivister i Tellesqof och kräver åtgärder av regeringen att stoppa dem. Han undrar varför beslutet att återgå till 2003 års gränser har genomförts i Kirkuk och andra områden men stannat av i Tellesqof, som inte ens ingår i de sk omdiskuterade områdena.
 • Den kurd som ockuperade en åker i den assyriska byn Kashkawa i Nahla återkom den 18 november och började bygga ett hus och en pool för bevattning på ockuperad mark. Han tillhör en klan som står Barzani nära och bryr sig inte om ett domstolsbeslut den 27 augusti 2017 av en appellationsdomstol i Arbil att ockupationen måste upphöra.
 • Manifestationer har hållits i Bagdad och på andra håll mot det nya lagförslaget i familjerätten.

Turkiet:

 • En anställd vid NATO har förargat Turkiet efter att ha framställt Ataturk och Erdogan på fiendesidan inför en övning i Norge. Denne har avskedats men Erdogan tar tillfället i akt att visa att västvärlden är fientligt inställda till Turkiet och spelar offerrollen.
 • Egemen Bagis, fd EU-minister i Turkiet, har avsagt sig sitt turkiska medborgarskap och skaffat sig ett i Norra Cypern. Anledningen är att han vill undvika en eventuell arresteringsorder genom Interpol, eftersom KKTC (Norra Cyperns turkiska republik) inte erkänns som en stat av något land utom Turkiet. KKTC har därför inga internationella avtal om överlämning eller samarbete med Interpol. Det är Zarrab-affären som kommer allt närmare Erdogan och hans innersta krets av vänner. Turkiska banker som varit inblandade riskerar vite på ca 40 miljarder dollar om de fälls i USAs domstolar. Anklagelserna är att olovligen använda dollarn vid brott mot USAs sanktioner mot Iran. I ett sådant läge kan den turkiska ekonomin få en stor skada. Först när den vanlige turken känner av försämringar i sin plånbok, kan stödet för Erdogan minska. Så länge frågan ligger på politiskt-tjäbbel-nivå bryr sig vanligt folk inte om omvärldens reaktioner och anklagelser mot Erdogan, säger bedömare.
 • Kurdiska byvakter fortsätter att begå övergrepp mot assyrier. De hugger ner vingårdar i området Kerburan-Azakh och säljer det som ved, under förevändningen att PKK skulle kunna gömma sig i dessa vingårdar. Ofta är samma person statligt anställd byvakt på dagen och PKK-gerilla nattetid. Deras främsta avsikt är att skrämma assyrierna iväg för att lägga beslag på deras egendom.
 • Påven har gett sitt godkännande till att en ny syrisk-ortodox kyrka ska byggas på en latinsk kyrkogård i Yesilköy i Istanbul. Om bygget ändå blir av återstår att se.
 • Påven har fått en Lamborghini i present som han ska auktionera ut och hjälpa bl a assyriska flyktingar på Nineveslätten. Assyriska röster undrar varför påven inte sätter stopp för den kaldeiske patriarken Louis Sakos destruktiva splittringspolitik, istället för sådana här jippon med Lamborghini.

Sverige:

 • Tidningen Hujådå skriver att två personer har avhysts ur föreningslokalen i Linköping genom att tillkalla polis. En av dem sägs vara före detta medlem, den andra lär inte ha varit medlem. Det är första gången som en sådan åtgärd sker i en assyrisk förening, enligt Hujådå.

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This