Assyrian News In Focus 2017-11-14

2017/11/14 | Politik

Irak:

 • Assyriern Fuad Masoud, aktiv ledare i Zowaa och NPU, återvände på torsdagen hem till Telsesqof utan att hindras av någon. Tidigare hade han nekats inträde genom en kurdisk checkpoit som är enda vägen till staden. Även andra assyriska familjer som hade flytt till Alqosh eller Nohadra har återvänt hem till Telesqof, stärkta av Masouds återvändande.
 • Kurdiska Asayish och makthavare i norra Nineveslätten tar ut sin frustration på försvarslösa assyrier och fortsätter sina hämndaktioner mot dem som på något sätt har markerat sitt ogillande av kurdiska övergrepp. Fyra assyriska aktivister i Telesqof greps samtidigt som Fuad Masoud hindrades komma hem. En av dem är IT-ingenjör och har designat Facebooksidan ”Telesqos khalida” som avslöjar KDPs maktmissbruk. Han bakbands med bindel för ögonen och behandlades illa. En annan av de gripna driver FB-sidan. En tredje hade viftat med den irakiska flaggan i sin bil. Den fjärde assyriern anklagas för att ta bilder och skicka dem till Hash al-Sha’bi. De släpptes efter några dagar. Dessa påhittade anklagelser och arresteringar är ett sätt att skrämma assyrierna iväg eller till tystnad. Kurdiska styrkor vill markera att de fortfarande har makt i staden Telesqof.
 • Regeringen Abadi har ännu inte tagit itu med de kurdiska ockupationsstyrkorna i Telesqof och andra assyriska städer i norra Nineveslätten.
 • KRGs utrikesminister Fallah Mustafa besökte Brett McGurk i Washington för att söka stöd, men McGurk har tydligt sagt att KRG måste respektera Iraks integritet och att alla diskussioner måste utgå från konstitutionen, så som regeringen i Bagdad har krävt. Inför folkomröstningen undvek Barzani McGurk och vägrade lyssna på USAs invändningar. Nu jagar kurdiska ledare varje halmstrå för att rädda vad som räddas kan.
 • Ett uttalande från premiärminister Haidar Abadi under ett besök i staden Karbala för att fira en shiitisk högtid, tyder dock på att den kurdiska regionen KRG kommer att brytas upp i tre vanliga provinser. Abadi nämnde inte termen ”Eqlim Kurdistan Irak” i sitt tal när han sade att regeringen kommer att betala löner till vanliga tjänstemän i de tre ”provinserna i norr” Arbil, Dohuk och Suleymania. Det gäller vanliga anställda och inte rika tjänstemän med kopplingar till olika partier, tillade Abadi. Han sade vidare att regeringen fortsätter att följa konstitutionen, t ex i fråga om artikel 140 om så kallade omtvistade områden. Han sade också att artikel 110 ger ett tydligt mandat till den federala regeringen att kontrollera alla gränser, gränspassager och flygplatser.
 • KRGs premiärminister Nechirvan Barzani har efter ett möte med sin regering i ett skriftligt uttalande sagt att den kurdiska regeringen böjer sig för den federala Högsta domstolens beslut att någon separation för en region eller del av Iraq inte har stöd i konstitutionen. KRG återkallar därför folkomröstningens resultat.
 • FNs avdelning i Irak, United Nations Assistance Mission for Iraq (UNAMI), hade på lördagen ett möte i Nohadra med assyriska markägare, politiker och juridiskt sakkunniga för att informera sig om kurdiska konfiskeringar av assyrisk mark. Särskilt åtta fall av ockuperade byar har tagits upp men ytterligare 42 fall ska undersökas, varav en del går tillbaka till 1960-talet. Området Nahla inkluderades i diskussionen. Att frågan lyfts upp på en internationell nivå är ett positivt steg framåt för att assyriska bönder ska slippa utsättas för godtycklighet från kurdiska domstolar och inflytelserika klanmedlemmar. Om tre månader väntas FN-handläggaren lägga fram en rapport till FN som sedan ska ta ställning ifrågan.
 • Assyriska politiker som Michael Benjamin och andra aktivister har startat en namninsamlingskampanj på webben mot det nya lagförslaget i familjerätten som är byggt på muslimsk sharia. Kampanjen vill försvara kvinnors rättigheter och förhindra barnäktenskap med små flickor.

Syrien:

 • På torsdagen meddelade syriska armén att den tagit över Bukamal eftersom IS hade gjort reträtt. Men bara två dagar senare fick vi veta att armén retirerat och att IS har återtagit staden. Många obesvarade frågor och märkliga turer. Sannolikt har USA utövat påtryckningar för att förhindra att shiitiska miliser (Hezbollah och irakiska Hashd al-Sha’bi) får fäste i staden. De anklagas för att vara Irans förlängda arm.
 • Detsamma har skett i Raqqa. Brittiska BBC har avslöjat den oheliga alliansen mellan IS och kurdiska YPG/SDF i en artikel med rubriken Raqqa’s dirty secret. Inför det slutliga övertagandet av Raqqa evakuerades ca 250 IS-krigare med sina familjer i en stor konvoj till Deir-ez-Zor eller till Turkiet. Det rör sig om ca 4000 IS-anhängare och tonvis med vapen, enligt vittnesmål från lastbilsförare som BBC talat med. USAs försvarsminister Mattis förnekar inblandning och hänvisar till beslut av SDF, lokala styrkor och lokala klaner. Men det är uppenbart att USA och dess allierade fortfarande använder IS som ett verktyg i ett försök att stoppa Irans inflytande, säger bedömare.
 • YPG gjorde en stor sak av att överlämna ett 40-tal kvinnor och barn till IS-krigare till Ryssland för vidare transport till deras ursprungsområden. Kurdiska YPG skryter över att ett officiellt protokoll har upprättats. Detta är ett desperat sätt att söka internationell legitimitet inför förhandlingarna så här vid krigsslutet, säger bedömare.
 • Lördagen den 4 november gjorde ryska ledningen vid militärbasen i Hmemin i Lattakia ett uttalande där man varnar SDF med militära attacker mot kurdiska områden om kurderna skulle ställa sig i vägen för en lösning av Syrienkrisen. Två dagar senare upprepade president Assads rådgivare Buthaina Sha’ban samma varning mot kurderna och uppmanade dem att dra lärdom av det som hände kurderna i Iraq efter folkomröstningen.
 • Vid APEC-mötet i Vietnam gjorde USAs president Trump och Rysslands president Putin ett gemensamt uttalande som säger att de är eniga om samarbete i Syrien för att bekämpa terror och behålla landets integritet, att lösningen inte är militär utan politisk, t ex i Genèveförhandlingarna, och att utländska truppers närvaro måste få ett slut. Turkiets president Erdogan ogillade det sistnämnda och sade att andra länder kan ta hem sina trupper, men att Turkiet inte tänker göra det. Idag är Erdogan på besök hos Putin i Sotchi och diskuterar utvecklingen i Syrien. Många politiska bedömare säger att USA inte har ett politiskt program för Syrien, utan är där med sin militär för att ”bekämpa IS”. Trump sade att han skulle göra ett viktigt tillkännagivande när han kommer hem till USA. Det kan handla om Nordkorea, men också att USA drar sig tillbaka från Syrien eftersom man anser att kriget mot IS är över. Då gäller det för kurdiska PYD i Syrien att vara förberedda på vad som komma skall. Inför befrielsen av Mosul av irakiska armén drabbade kurdiska och arabiska parlamentsledamöter i Bagdad samman, eftersom kurderna visste att turen skulle komma till dem när Mosul befriades. Detsamma gäller kurderna i Syrien, eftersom ingen regering accepterar en stat i staten, säger bedömare.
 • USAs försvarsminister James Mattis meddelade att koalitionens uppgift inte har någon deadline. Den upphör först när förhandlingarna i Genève gör framsteg och när syrierna själva bestämmer sin framtid.
 • Inför förhandlingarna i Genève den 28 november, kommer oppositionens tre plattformar (Moskva, Kairo, Riyadh) att mötas i Riyadh 22-24 november för att enas om sina krav och en gemensam representation i Genève.

Libanon:

 • Premiärminister Saad Hariris spektakulära avgångsbesked från Riyadh har stärkt misstankarna att han hålls kvar i Saudiarabien mot sin vilja. Libanons president Michel Aoun har krävt Saudiarabien på ett klargörande varför Hariri inte får komma hem. Hezbollahs ledare Hasan Nasralla har förnekat att Hezbolla skulle ha hotat Hariri och att samarbetet i regeringen fungerar bra. På söndagen framträdde Hariri i en intervju i sin egen tevekanal Future TV (al-Mustaqbal). Reportern Paula Yakubian flög till Riyadh från Libanon för att göra intervjun. Hariri meddelade att han ska återvända till Libanon inom några dagar och lämna sin avskedsansökan där hemma, så som president Aoun har krävt, med han fortsätter att säga att han är hotad till livet och vill ha garantier innan han kan återvända. Han vill också ha garantier att Hezbollah som Irans förlängda arm inte fortsätter med sitt engagemang i andra länder, utan håller sig till överenskommelsen att Libanon ska vara neutralt i grannländers konflikter.
 • Den maronitiske patriarken Beshara Ra’i har åkt till Saudiarabien för att möjligen ta med sig Hariri hem.
 • Frankrike har ökat sitt engagemang för att hålla stabiliteten i Libanon och stödjer Saad Hariri.
 • Saudiarabiens inblandning har också att göra med den interna maktkamp som pågår mellan olika prinsar. Kronprinsen förbereder sitt maktövertagande i en tid när landet är nära bankrutt. Oljepriset har halverats under de senaste 5-6 åren. Arresteringen av ett tiotal mäktiga och rika prinsar samt konfiskeringen av deras 100-tals miljarder dollar ses som ett desperat försök att rädda landets ekonomi från konkurs, tror bedömare. Även politiskt har Saudiarabiens försök att sprida sin salafism över mellanöstern misslyckats. Istället har Iran gått stärkt ur spelet, trots att avsikten från Saudiernas sida var just att begränsa Irans inflytande. Denna desperation riskerar nu att gå ut över Libanon, men libaneserna har erfarenhet av samförstånd och borde kunna undvika ett nytt krig i landet, säger bedömare.

Turkiet:

 • Kurder fortsätter att trakassera assyriska bybor i Turabdin för att skrämma iväg dem och lägga beslag på deras egendom. Det senaste fallet gäller byn Deirqubbe. Kurdiska byvakter klädde sig i PKK-uniform och frågade en assyrisk fåraherde om det finns militär inne i byn. Han sade nej. En stund senare kom samma kurder tillbaka i sina ordinarie uniformer tillsammans med några gendarmer och förhörde herden om det fanns PKK:are i byn. När han sade nej, började de hota och trakassera honom, medan gendarmerna stod tysta utan att ingripa. Fallet har fått uppmärksamhet i riksmedia och Midyats borgmästare säger att han inte accepterar det inträffade.
 • Samma smutsiga metoder använde kurder mot assyrierna i början av 1990-talet som ledde till att assyriska byar tömdes på sin befolkning, t ex i byarna kring Cudiberget i Sirnak. På natten brukade PKK knacka på dörren och ville ha mat och husrum. På morgonen kom samma gerillamän i statliga byvaktuniformer och pekade ut den exakta platsen för PKK-gerillans vistelse. Till slut gav militären order om att byarna skulle tömmas och de kaldeiska assyrierna massutvandrade till Frankrike och Belgien.
 • Mike Flynn, som tidigare var en av USAs säkerhetsrådgivare, fick efter sitt avskedande betalt av en turkisk multimiljonär att lobba för en bättre bild av Turkiet. Nu anklagas han för att ha försökt kidnappa imamen Fethullah Gülen och föra honom till Turkiet. Det är uppgifter i Zarrab-affären som kommer fram. Turkiets premiärminister Binali Yildirim besökte nyligen Washington och det första han nämnde var Zarrab-affären i ett försök att rentvå Erdogan och hans närmaste krets.
 • Turkiet har utfärdat en arresteringsorder mot amerikanen Henri Barkey, tidigare CIA-rådgivare som undervisar internationell politik vid ett universitet i Istanbul. Avsikten är att hålla amerikaner som förhandlingskort i fallet Zarrab, säger bedömare som pekar på att Turkiet därmed missbrukar sin rätt att låta Interpol arrestera människor.

Frankrike:

 • Den kaldeiske patriarken Louis Sako har vid sitt besök i Paris nyligen sått ännu mer splittring inom det assyriska kollektivet som tillhör hans kyrka. I mer än hundra år har Frankrike kallat dessa människor ”Assyro-Chaldéens” men patriark Sako har till kommunens ledare och klanledare inom gruppen sagt att han förbjuder ordet ”Assyro” i fortsättningen. Kaldeiska kyrkans senaste synod i Rom tog som bekant tydligt ställning mot alla benämningar utanför den kaldeiska, trots att påven Franciskus hade manat synoden till enighet.

Sverige:

 • Assyriskan Rosalin Marbinah har nu valts till LSUs ordförande, från att ha varit v ordf. LSU är paraplyorganisation för all ungdomsorganisationer i Sverige.
 • Polisen har på uppdrag av skattemyndigheten gjort razzia mot en kurdisk TV-kanal som sänder från Nacka i Stockholm. Kanalens ledning anklagas för ekonomisk oegentlighet, t ex att löner ges till fejkade medarbetare. Nu när det kurdiska fotbollslaget Dalkurd har tagit sig upp till Allsvenskan kommer sannolikt större granskning att ske även av lagets ekonomiska förehavanden.
 • Sveriges fotbollslandslag vann play-off matcherna mot Italien och g¨r vidare till VM i Ryssland 2018.

Pin It on Pinterest

Share This