Assyrian News in Focus 2017-10-31

av | 2017/10/31 | Politik

Irak:

 • De irakiska styrkornas offensiv i norra delen av Nineveslätten har stannat av efter överenskommelse med Peshmerga om gemensam skötsel av säkerheten. Men premiärminister Abadis uttalade mål att Peshmerga måste återgå till att agera under Bagdads order, gör att den kurdiska ockupationen ändå är till ända. Till Independent och BBC säger Abadi att de åtgärder regeringen kommer att vidta innebär att KRG i praktiken blir ett minne blott. Både gränser, flygplatser, oljeledningar och militära styrkor (Peshmerga) kommer att kontrolleras av Bagdad.
 • Massoud Barzani meddelade i ett bandat videomeddelande att han inte längre ställer upp till omval. Han anklagade också sina rivaler för förräderi och sade sig vara förvånad över uteblivet stöd från USA. Den 30 oktober sade USAs UD i ett uttalande att de berömmer Barzanis beslut och efterlyser en ny generation ledare inom KRG. Alla förhandlingar mellan Arbil och Bagdad måste ske inom ramen för konstitutionen, säger USA.
 • När Barzanis brev diskuterades i det kurdiska parlamentet, angrep KDP-vänliga ledamöter en ledamot från Goran. Senare höll civilklädda Peshmerga ledamöterna som gisslan, däribland de fem assyriska ledamöterna. Men till slut fick de eskort att lämna parlamentet. Partikontor som tillhör KDPs motståndare attackerades och sattes i brand.
 • KRGs premiärminister Nechirvan Barzani meddelade att man är beredd att frysa folkomröstningens resultat efter att Abadi krävt total ogiltigförklaring. Men Abadi avfärdar en frysning och är fast besluten att gå vidare med sina krav.
 • Vid ett möte med 32 partrier i KRG den 22 oktober, där 8 assyriska partinamn fanns med, har nu ytterligare 4 assyriska partier uttalat att de inte stödjer beslutet. De säger att de var med och diskuterade men att de inte står bakom beslutet. Bland dessa är Romeo Hakkaris BNDP och Dawronoye. En tydlig vändning av kappan efter vinden. Dawronoyes lojalitet är till salu och nu vänder de den fallne Barzani ryggen. Därmed kommer de många papperskonstruktioner till partier som Barzani stod bakom, att falla i glömska, , säger bedömare.
 • Abadi besökte Iran och vid ett möte med parlamentsledamöter framförde assyriernas representant Yonathan Betkolia sin oro över assyriernas bristande säkerhet i Irak. Abadi svarade att regeringen har en plan för hur säkerheten på Nineveslätten ska skötas.
 • Kurdiska mullor manifesterade nyligen sin ilska över vad som har hänt i Kirkuk och andra områden mot kurdiska styrkor. De kallade till jihad mot Shia. Ett tecken på att kurderna inte är de sekulariserade och demokratiska krafter som propagandan har gjort gällande, säger bedömare.
 • Beslutet att nya medlemmar i valkommissionen i Bagdad inte ska få rösträtt är undertecknat också av Yonadam Kanna.
 • Den administrativa domstolen i Bagdad har i ett utslag den 23 oktober gett den avsatte borgmästaren i Alqosh Fayez Abed Mikha rätt och ser hans avsättning som lagvidrig. Han måste återinsättas på sitt ämbete, enligt domen. Stadens fullmäktige har rätt att överklaga domen. Domstolen avfärdar alla anklagelsepunkter som utgör grunden för hans avsättning som motparten inte kunnat bevisa eller som inte varit skäl nog för att avsätta en vald borgmästare.
 • Domstolsförhandlingarna om Telkepes avsatte borgmästare Basem Bellos överklagan börjar den 27 november.

Syrien:

 • Runda nr 7 av förhandlingar i Astana avslutas idag. Rapporterna säger att samtalsklimatet är mycket bättre än vid tidigare möten. Mötet kom överens om att observatörsstater som bevakar vapenvilan i de fyra de-eskalationsregeringen får verka i max sex månader med möjlighet till förlängning. Detta är en signal främst till Turkiet att inte ockupera syriskt territorium. Med detta som mål har Rysslands företrädare i Astana sagt att Ryssland ska medla mellan Syrien och Turkiet för att föra deras åsikter närmare varandra. Krigsfångar (även döda soldater) ska utväxlas mellan regimen och oppositionen. En tredje överenskommelse är att släppa igenom hjälpsändningar till utsatta och omringade områden. Idag har en konvoj hjälpsändning nått östra Ghouta utanför Damaskus som räcker till omkring 40.000 människor.
 • När det stridande parterna kommer överens i Astana, brukar det följas upp av ett möte i Genève. Staffan De Mistura har satt den 28 november som nästa runda i de politiska förhandlingarna i Genève (nr 8). Där ska främst diskuteras Syriens framtida regering och konstitution. En internationell kommitté står redo att hjälpa till med den nya konstitutionen.
 • Ryssland har försökt att samla olika folkgrupper till ett möte vid sin militärbas Hmemin i Lattakia, men har nu ändrat sig om både plats och namnet på mötet, enligt uppgifter under Astana-mötet. Nu heter det ”nationella syriska samtal” i Sochi den 18 november, istället för ”kongress för Syriens folkgrupper” för att undvika tolkningar om separatism.
 • Syriska regeringens officiella inställning i Raqqa är att det är fortfarande under ockupation när armén inte har kontroll. Det är en tydlig signal till SDF och USA att de ses som ockupanter. Bilderna från Raqqa visar samma plundringsiver hos kurderna som när IS hade drivits bort från Khabur. Då plundrade kurderna assyriska hem. Detsamma sker nu i Raqqa.
 • Ett av de sista fästena för IS är under attack av irakiska armén i Qa’em och av den syriska armén på andra sidan gränsen i Bukamal. Mayadin är kvar i arméns händer. I Der-ez-Zor har tre nya kvarter befriats. Rapporter fortsätter komma som säger att IS ofta drar sig tillbaka i samförstånd när områden befrias av SDF. Även irakiska befäl har i dagarna talat om samarbete mellan IS och Peshmerga. De anklagar kurderna för att ha gett fri lejd åt IS-toppar från Huweija nyligen.
 • FNs kommitté mot kemiska vapen har lagt skulden för gas attacken i Khan Shekhun på syriska regeringen. Säkerhetsrådets förslag att fatta samma beslut och att förlänga FN-inspektörernas mandat blockerades av Rysslands veto två dagar innan. Frågan är om FNs beslut har ett samband med ett uttalande från USAs utrikesminister Rex Tillerson som ånyo kräver att Bashar Assads fortsatta tid vid makten ska vara övergående.

Turkiet:

 • En domstol i Istanbul har släppt 8 av de 11 MR-aktivister som greps vid ett möte i Büyükada om internet säkerhet. Åklagaren krävde 7 frigivningar men domaren bestämde 8 – ett tydligt politiskt beslut, säger bedömare.
 • Steve Brennon, Trumps tidigare rådgivare, har klassat Turkiet under Erdogans styre som farligare än Iran. Ännu ett steg för USA att försöka bli av med Erdogan, tror bedömare. Likaså har den amerikanska domstol som utreder Riza Zarrab-fallet beslutat att ljudinspelningar från telefonsamtal med Erdogan och andra ska användas. Där sade Erdogan till sin son att nollställa alla kontanter. Där framgår också att Riza Zarrab mutade olika ministrar i Erdogans dåvarande regering.
 • Två assyriska riksdagsledamöter från Sverige, Yilmaz Kerimo och Robert Halef, har åkt till Ankara för att diskutera frågan om konfiskering av assyriska kyrkoegendomar i Turabdin. Även representanter från Turabdin och Istanbul kommer att ansluta sig till mötet i Ankara.

Besök Paris:

 • Assyria TV och ACE besökte i helgen assyrierna i Sarcelles i Paris. Dikran Ego berättar om sina intryck och om besökets avsikt.

Sverige:

 • Regeringen kommer på torsdag att besluta om förlängning av svensk träning av Peshmerga, trots att både Tyskland och USA har stoppat sitt stöd. Svensk försiktighet gör att man inte vågar ta klar ställning. Regeringen talar fortfarande om ”att stödja kampen mot IS” trots att IS snart är ute ur bilden. Det är ett sätt att gömma sig bakom, säger bedömare.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This