Malke Romanus – en eldsjäl som brinner för språket

2017/09/22 | Kultur

Under vårt besök i Wiesbaden i september 2017 träffade vi den assyriske modersmålsläraren malfono Malke Romanus, en eldsjäl som anser att språket är huvudbärare av assyrisk identitet. Han föddes i Arbo i Turabdin 1949 och emigrerade till Wiesbaden i Tyskland 1980. I två decennier jobbade han hemspråkslärare i tyska skolor. Han är också en av eldsjälarna som har spridit kunskap om assyrisk historia och  en av grundarna till den lokala assyriska föreningen.

På frågan varför västassyrierna inte har öppnat egna privata skolor i diasporan under de gångna 40 åren, svarar han utan omsvep att nationalkänslan brister. Det medför att omtanken om språket blir så lågt att assyriska skolor inte har öppnats, medan kyrkor för miljoner har byggts. Innan han utvandrade till Tyskland ställde han upp som modersmålslärare i Istanbul i Mariakyrkan. Men ledande assyrier från Mardin såg till att skolan lades ner efter en kort tid. Orsaken var att de inte ville ha någon språkundervisning. Det enda som intresserade dem var att barnen skulle lära sig några hymner på turkiska för att delta i gudstjänsten.

på frågan om språket har en chans att överleva, har han ett pessimistiskt svar ach menar att den enda garantin för dess överlevnad och utveckling är en form av egen statsbildning i Assyrien. Assyrierna själva behöver ha makten över sin kultur och sitt språk. Språket är fullt utvecklat, trots att det har levt en tillbakadragen tillvaro under de senaste 500 åren, säger han. Det är bara att bygga på dess starka grund.

 

Pin It on Pinterest

Share This