Assyrian News in Focus 2017-07-04

2017/07/04 | Nyheter

Turkiet:

 • Mardins guvernör hade ett möte med assyriska de stiftelserna för Mor Gabriel och Mardin på måndagen. Uppgiften om att han skulle ha makulerat likvideringskommissionens beslut att lämna förvaltningen av konfiskerade kyrkor till Diyanet stämmer inte, enligt vår intervju med Kuryakos Ergün samma dag. Guvernören saknar sådan behörighet och äganderätten till berörda kyrkor och kloster ligger alltjämt hos staten. Det är en skenmanöver för att tysta internationell kritik, befarar kritiker.
 • I samband med kommande G20-möte i Hamburg får Erdogan inte hålla offentliga tal till turkar i Tyskland eftersom det är snart val till förbundsdagen. En ny lag härom kommer att stiftas i Tyskland som förbjuder utländska ledare, utom från EU-länder, att propagera på offentliga platser.

Syrien:

 • En ny samtalsrunda har börjat i Astana idag.
 • På marken pågår strider vid gränsen till Jordanien, där armén beskjuter rebellfästen i Daraa, trots löfte om vapenvila. I Raqqa pågår striderna för fullt. Stadens gamla kärna har intagits av SDF.
 • Israel angrep förra veckan åter syriska armén med artilleri eftersom granater har landat på Golanområdet.
 • USA hotade regimen och till och med president Assad med attack om ett kemiskt anfall skulle göras, men efter Rysslands kraftiga reaktion tonade amerikanerna ner sina hotelser.

Irak:

 • Mosul deklarerades förra veckan som befriad och IS-kalifat i Irak tillintetgjort, när al-Nurimoskén intogs. Men mindre gatustrider förekommer när gömda IS-terrorister jagas. Tre äldre assyrier som var kvar i Mosul har av armén överlämnats till NPU som lokaliserade deras anhöriga. Men när NPU skulle köra dem till Ankawa hindrades de av den kurdiska checkpoint som kontrollerar infarten till Arbil. Dagen efter gick det bra. Två andra äldre assyriska kvinnor som var kvar under IS styre dog, troligen av svält eller sjukdom, enligt de överlevande.
 • Iranska revolutionsgardet har beskjutit kurdiska byar inom KRG vid gränsen efter att PKKs Pejak-gerilla har beskjutit iranskt territorium.
 • Patriarkatet för Österns assyriska kyrka kontaktade Assyria TV för att höra om Vatikanens nyhetssajt Fides hade citerat oss rätt. Där påstods nämligen att Assyria TV hade skrivit att orsaken till patriarkatets bojkott av Lars Adaktussons konferens i Bryssel var att den är kurdvänlig. Det var fel citerat. Assyria TV har inte lämnat någon förklaring på sin FB-sida, endast nyheten och citerat uttalandet av kyrkans Europaavdelning.

Brysselkonferensen:

 • Summering av de analyser som tre assyriska aktivister har gjort av slutdokumentet som antogs som policy för konferensen och de ändringar som gjordes som en skenmanöver för att mildra den hårda kritiken mot policyn att lägga assyriernas öde i Barzanis händer. De tre är Mardean Isaac, Elmer Abbo och Max J. Joseph, den senare på följande länk: https://medium.com/search?q=EU%20conference%3A%20The%20Evolution%20
 • I en artikel idag i tidningen Dagen skriver Gabriel Yossef, AUF, att Adaktusson inte företräder assyriernas intressen, medan stabchefen Charlie Weimer hittar på en bortförklaring till att Assyria TV inte fick svar på sin ackrediteringsansökan.

Pin It on Pinterest

Share This