Assyrian News In Focus 2017-05-23

av | 2017/05/23 | Nyheter

UK:

 • Terrorattentatet i Manchester på måndagskvällen utfördes av en självmordsbombare, 22-årige Salman Abdi från Libyen. Han var född i Manchester. Polisen söker ev samband med islamistiska nätverk. Nu när IS snart kommer att besegras i Mosul och Raqqa och det sk Khalifatet upphör, befarar myndigheterna i EU och andra västländer att terrorn kommer att rikta sig ännu mer mot mål i dessa länder.

Kidnappade biskopar:

 • Expressens reporter Qassem Hamade har nyligen skrivit om en avhoppad IS-ledare som påstår att biskoparna Yuhanna Brahim och Paulus Yaziji lever och är i Mosul. De skulle ha förts dit från Raqqa eftersom IS uppfattade dem som för värdefulla. Men uppgifterna ifrågasätts starkt och reporterns trovärdighet likaså. Frågan är om källan har sett biskoparna levande med egna ögon i Raqqa. En annan fråga är vad väntar IS på under fyra år om biskoparna skulle användas som utpressningsmedel? IS är snart borta och det låter därför inte troligt att ledningen ligger på ett sådant ”trumfkort” i åratal utan att använda det. Assyria TV försöker få ett svar av Qassem Hamade. Hela reportaget påminner om ett påstått reportage av en känd assyrisk journalist som sommaren 2014 skulle ha gjort med en IS-företrädare per e-mail. Eftersom reportern inte kan arabiska påstod han att han använde sig av Googles översättning för att kommunicera med IS. Med största sannolikhet var alltihopa fejkat för att imponera på omgivningen.

Trump i MÖ:

 • President Donald Trumps första besök till utlandet gick till Saudiarabien där handels kontrakt med amerikanska företag värda 380 miljarder dollar undertecknades, varav 110 miljarder till köp av vapen. Sannolikt upprustar Saudiarabien för ett krig med Iran. Trumps stannade tre dagar i Riad och träffade kungen, ledarna för Gulfstaterna samt deltog i en amerikansk-arabisk-muslimsk konferens med deltagare från ett 50-tal arabiska-muslimska länder. Erdogan var inte bjuden. Det tolkas som att arabvärldens ledare inte vill ha honom i sin sunni-klubb eller i den militära styrka som dessa länder försöker bilda, ett ”NATO” för sunniländerna. Likaså Tyskland ser sig om efter alternativ till flygbasen Incirlik. Jordanien har erbjudit att hysa en tysk flygbas. Efter Saudiarabien fortsatte Trump till Israel.

Turkiet:

 • Kort referat av intervjun med Shabo Boyaci om Turkiets nya utrikespolitik.
 • Erdogan har återtagit ordförandeskapet för AKP, trots att den nya konstitutionen som tillåter detta träder i kraft först 2019. AKP har också antagit en ny paragraf i sina stadgar som stadfäster republikens policy om ett-folk-ett-språk-en nation för partiet. I praktiken är det ett steg mot enpartistat säger bedömare

Syrien:

 • Raqqa-operationen pågår i en lågintensiv takt. Eufratdammen i Tabqa som producerar 800 MW el och som numera är i händerna på kurdiska SDF/YPG sägs snart överlämnas i regimens händer, på samma sätt som de överlämnade Mabug/Manbij till regimen tidigare i år. IS har angripit delar av staden Deir-e-zor som är i regimens händer för att visa sin existens, men assyriska GPF-styrkan ännu inte inblandad i striderna mot IS. I södra Syrien har både USA och Ryssland byggt upp baser för att hålla olika miliser i schack.
 • USA flygbombade den 19 maj en konvoj med stridsvagnar och andra militära fordon i södra delen av landet under förevändningen att förhindra att Iran från att skicka förstärkning till Hezbollah.
 • Samtalen i Genève nr 6 är över. Inga konkreta resultat. Verkar bekräfta Bashar al-Assads uttalande att avgörandet är i Astana med de stridande parterna.
 • Homs är nu officiellt fritt från väpnade oppositionella grupper som har skickats iväg till Jarablus, men nya explosioner inträffade nyligen.

Irak:

 • Mosul väntas bli befriat av IS vid månadsskiftet.
 • Kaldeiska förbundet har i ett uttalande den 20 maj sagt att kaldéerna inte vill använda trippelbenämningen ChaldeanSyriacAssyrian utan varje samfund ska använda sitt eget namn. Trots man att man säger sig respektera de beteckningar som anges i konstitutionen, vill Kaldeiska förbundet helst använda bara ”den kristna enheten” som samlingsbeteckning.
 • Den kaldeiske patriarken Luis Sako har i en intervju till assyriska SBC radion i Australien läxat upp de tre biskopar som har krävt ett skyddat område för de kristna på Nineveslätten. Sako säger att dessa biskopar inte har rätt att tala för våra kyrkor som helhet. De är bara biskopar i sina egna stift och har inte rätt att tala i hela samfundets namn. Några dagar tidigare hade Sako utfärdat ett uttalande där hans patriarkat tog avstånd från biskoparnas krav. De var två syrisk-ortodoxa och en syrisk-katolsk. Sako fortsätter att motarbeta ett autonomt assyriskt skyddsområde eller egna assyriska styrkor.
 • Sammanfattning av intervju med NPUs nye politiske talesman Gevara Zaya. USA har nyligen krävt av Bagdad att avväpna alla miliser, inklusive shiitiska PMU (al-Hashd al-Sha’bi) där assyriska NPU ingår. Frågan är var NPUs framtid blir i ett sådant läge. Gevara kunde inte säga klart men mellan raderna uteslöt han inte en anslutning till Peshmerga. Han tillade att kurdiska övergrepp mot NPU fortsätter, om en i mindre skala. Han rapporterade också Nineveslätten nu är uppdelat i norr och söder med utgrävd gränslinje, men NPU försöker ena området igen.
 • Kurdisk folkomröstning om självständighet har ännu inte fastställts men kurdiska företrädare har ständiga möten med assyriska organisationer för att försöka knyta till sig assyrierna. Dock verkar ingen gemensam syn på saken finnas bland assyrierna. Pro-kurdiska ledamöter i olika församlingar, t ex de två assyrierna i Kirkuks länsfullmäktige, var de första som viftade kurdiska flaggan när kurderna beslöt att hissa upp den tillsammans med den irakiska flaggan. Det påminner om 1940-talet när arabiska nationalister ville driva ut fransmännen från Syrien, fanns det assyrier som var de första att placera den syriska flaggan på regeringsbyggnader. Dessa har kallats ”patrioterna” och den förre biskopen i Hassake Quryakos Tannurji var en av dem. Assyrisk slavmentalitet fortsätter än idag.

The Promise:

 • Efter att allt fler har sett filmen är intrycket att det är mer en kärlekssaga än en berättelse om folkmordet, ett populistiskt grepp som troligen går hem hos de breda folklagren bättre. Påminner om Titanic som blev en stor succé pga kärlekssagan.

 

Pin It on Pinterest

Share This