Assyrian News in Focus 2017-03-07

2017/03/07 | Nyheter

Turkiet:

 • Tonläget hårdnar mellan Erdogan och tyska politiker efter att hans ministrar har vägrats hålla vaalmöten bland turkiska gästarbetare inför folkomröstningen om presidentstyre
 • Europadomstolen för mänskliga rättigheter har ändrat praxis och kommer i fortsättningen ta emot ärenden som rör Turkiet även om alla turkiska rättsinstanser inte har behandlat frågan. Det beror på att rättssäkerheten i Turkiet inte längre anses vara garanterad. Orimliga häktningstider på åratal utan rättegång är vanligt.
 • Inrikesministern Suleyman Soylu besökte nyligen Midyat där assyriska företrädare också hälsade honom välkommen. Kritik har riktats mot dem, men de gör det av artighet för en myndighetsperson och behöver inte nödvändigtvis dela hans åsikter.
 • Massoud Barzani besökte nyligen Ankara och hans flagga vajade på samma sätt som när ett statsöverhuvud tas emot. Erdogan har av MHP fått kritik för detta. Efter besöket började Barzanis milis som består av syriska kurder angripa yezider i Shigor. Barzani har sannolikt lovat Erdogan att angripa PKK i norra Irak, men hans egentliga avsikt är att tvinga yeziderna (och deras milis som stöds av PKK) till lydnad så att han kan ockupera Shigor-området. Detta är särskilt oroande eftersom Barzani troligen kommer att försöka med samma metod mot assyrierna på Nineveslätten och NPU-styrkan. Assyriska riksförbundet har uppmärksammat opinionen på detta genom en artikel i tidningen Dagen. ARS anklagar också de svenska medierna för att mörka sanningen om Barzanis avsikter när de skriver att det är kurder mot kurder, dvs Peshmerga mot PKK.

Irak:

 • Uppdatering befrielsen av västra Mosul. Operationen verkar gå snabbare än väntat och staden centrum och flera stadsdelar har befriats från IS. De politiska aktiviteterna om områdets framtid har därför intensifierats eftersom slutet för IS är nära i Mosul och övriga Irak.
 • En ny koalition av oberoende assyrier, yezider och turkmener har bildats som kräver att Nineveslätten, Shigor och Telafar blir tre nya provinser och bildar en region under namnet al-Rafidain. David William Lazar, ordförande för American Mesopotamian Organization är initiativtagare från assyriskt håll. Anledningen till att företrädare för minoriteten Shabak saknas är enligt Lazar att ingen oberoende organisation kunde hittas som inte är knuten till Barzanis KDP eller KRG. Men de är välkomna om det finns en sådan grupp, säger Lazar.
 • Sammanslutningen av 7 assyriska partier undertecknade en gemensam kravlista tillställt statsledningen i Bagdad, där man bl a uppmanar regering och parlament att implementera ministerrådets beslut att göra Nineveslätten till en egen provins i enlighet med beslutet i januari 2014. En särskild kravlista till KRG kräver att ockupationen av assyriska byar upphör och att förslaget till assyrisk autonomi inom KRG antas i den nya konstitution som är under behandling.

Syrien:

 • Utvecklingen i den strategiska staden Mabugh (Manbij) har visat att stormakterna USA och Ryssland gör en gemensam sak för att hindra Turkiet från att angripa kurdiska SDF/YPG. Amerikanska och ryska/syriska stridsfordon har bildat en sköld för att freda kurderna. Befälhavare för USA, Ryssland och Turkiet möttes i Antalya där anfallet mot Raqqa planeras.
 • PYD hålls däremot utanför fredsförhandlingarna både i Genève och Astana på begäran av Turkiet. Ryssland har sagt att kurderna måste vara representerade, men inte namngett PYD, enligt tidigare intervju med Bashir Saadi. Turkarna hävdar att kurderna är representerade av Fuad Aliko från Kurdish National Council, KNC, som är en del av oppositionen. PYD anses vara underordnat regimen och är indirekt representerat, säger Turkiet.
 • Palmyra/Tedmur är för andra gången befriat från IS. Bedömare misstänker dock att det finns underhandskontakter mellan regimen och IS, som lämnade Palmyra vid samma tid som förhandlingarna i Genève-4 pågick för att stärka regimens förhandlingsutrymme.
 • Dawronoye-företrädare har riktat fula ord mot Assyria TV efter vårt inslag om hur de ledsagar en kurd i Sverige för att samla pengar hos assyriska företagare. Men vi ser det som en relevant nyhet att upplysa vår publik om dessa utspel.

Sverige:

 • Den assyriska sångaren Yakub Shaheen från Bethlehem som nyligen vann tävlingen Arab Idol, kommer till Sverige i slutet av månaden för att hålla konserter, bl a i Södertälje. Han är uppenbarligen en duktig sångare, men många misstänker ändå att tv-ledningen för MBC medvetet låtit honom vinna som en PR för islam och araber efter att IS smutsat ner deras anseende i omvärlden. Om man låter en kristen vinna är det ett sätt att försöka tvätta bort skamstämpeln, säger kritikerna.
 • Vår serie att sända live från assyriska föreningar började i lördags i Norsborg. Vi tar tacksamt emot tips och information av våra föreningar för att planera kommande sändningar.
 • Seyfo-dokumentären The Assyrian Genocide kommer att visas även i cypriotisk tv imorgon onsdag.
 • Akitu-festivalen kommer att hållas den 2 april kl 12-19 i Assyriska föreningen i Södertälje, där 50-årstemat kommer att uppmärksammas med en ny bok av Svante Lundgren och andra evenemang.

Pin It on Pinterest

Share This