Assyrian News in Focus 2016-12-04

av | 2016/12/04 | Nyheter

Syrien:

 • Uppdatering Aleppo. Regimen har tagit kontroll över en stor del av östra delen av staden och erbjuder fri lejd åt de stridande oppositionella grupperna, som
 • Ablahad Staifo, v ordf i oppositionsgruppen Ittilaf, har bett USA och dess allierade som har stött oppositionen att ingripa mot regimens och Rysslands bombningar av Aleppo.
 • Referat av vår tidigare intervju med Sleiman Youssef and kurdiska PYDs agerande gentemot assyrierna.
 • Turkiets president Erdogan sade vid en konferens i Istanbul att hans trupper hade gått in i Syrien för att störta Assad-regimen. Efter ett telefonsamtal med Rysslands president Putin backade Erdogan och sade att terrorister var ända målgruppen för Turkiets armé i Syrien.
 • USAs tidigare utrikesminister Madeleine Albright (dem) och förre nationella säkerhetsrådgivaren Steven Hadley (rep) har i en rapport föreslagit den tillträdande Trump-administrationen att öka det militära stödet till oppositionen för att inte förlora östra Aleppo, samt skicka amerikansk trupp om så behövs. Men bedömarna tror att slaget om Aleppo kan vara över redan innan Trump tillträder sitt ämbete den 20 januari 2017.

Irak:

 • Uppdatering Mosul-operationen och befrielsen av Nineveslätten. Endast den assyriska byn Tel Kef är kvar i IS’ händer. Resten är befriat men förödelsen är så stor att invånarna inte kan återvända än.
 • Den syrisk-katolske patriarken Josef III Younan besökte Nineveslätten den 28 november och förfärades över den stora förstörelsen som IS har lämnat efter sig. Han har också berättat det i internationella medier för att be omvärlden om hjälp för återuppbyggnad.
 • Mosuls syrisk-ortodoxe biskop Dawod Matte Sharaf har i en intervju i IshtarTV krävt att namnet Suryani måste fogas in i det nya ID-kortet. Annars ”kommer 10 miljoner syrianer runtom i världen att protestera” påstår biskopen. Han nämner inga namn men hävdar att några har hindrat namnet Suryani från att inkluderas i konstitutionen, annat än en beteckning för språket och kulturen. Hans kollega i London Tuma Dawod har tidigare öppet anklagat parlamentsledamoten Yonadam Kanna.
 • Yonadam Kanna, som också är generalsekreterare åt Zowaa, är för närvarande i Europa och föreläste den gångna helgen i Assyriska föreningen i Gütersloh. Han berättar om den senaste utvecklingen i Irak. I helgen kommer han till Sverige.

Turkiet:

 • Turkiets ekonomi påverkas negativt av att liran tappar mot dollarn. Försäljning av statliga bolag och byggbranschen försöker hålla ekonomin uppe men en större ekonomisk kris rycker allt närmare, tror bedömare. De assyrier som har köpt sommarbostäder i västra Turkiet kan således komma att drabbas av en bostadskris. En annan effekt av att assyrier i allt större utsträckning köper lägenhet i närheten av Izmir, är att Turabdin drabbas. De flesta av dessa bostadsköpare har redan återvänt till Turabdin under sommarhalvåret eller var på väg att göra det. Men nu blir det inget av det.
 • Kort referat av vår tidigare intervju med Şeref Öter, ordf för riksförbundet för civila institutioner i Mardin. Han berättar om den svåra period som invånarna i östra Turkiet genomlever. Han kritiserar även HDP för passivitet gentemot PKK som förde in kriget i städerna genom att barrikadera sig i skyttegravar.

Sverige:

 • Svt:s Uppdrag granskning har avslöjat att Säkerhetspolisen länge har känt till nyckelpersonerna bakom terrorsekten IS som opererar i Stockholm, men inte ingripit. Sannolikt beror det på rädsla för attentat i Sverige. Att jämföra det med Hitler-tidens s k Permittentrafik är fel säger Dikran Ego. Hitlers avsikt var att ockupera och härska, inte att ersätta svenskarnas livsstil. Men islamister vill införa sina egna lagar och avvisar den västerländska livsstilen. Skolavslutningar som inte längre får ske i kyrkan och Lucia som byter namn till Ljusets högtid, är ett sätt för de naiva att självmant avskaffa sin egen kultur och sina traditioner. Likaså vänsterorienterade medier medverkar till smygislamiseringen av samhället, menar kritikerna.

Pin It on Pinterest

Share This