Assyria News, 20 november 2014

2014/11/20 | Nyheter

• Nineveslätten rensas från Islamiska statens, ISIS terrorister. I Baquba har ISIS flagga tagits ner och har assyriska flaggan hissats upp. Bassim Ballo från Telsqof, Nineveslätten berättar om läger i Nineveslätten.
• Stort möte i Mor Gabriel klostret i Libanon under ledning av Patriarken Afram Karim II. Under mötet redovisade Patriarken Afram Karim II vilka arbeten han har utfört sedan han installerades som Patriark. Mötet avhandlade frågor som, kidnappade biskopar Hanna Brahim, Poulus Yazici, planeringen för hedrandet av Seyfo och situationen av olika biskopsstift i mellanöstern.
• Assyriska Riksförbundet besökte nyligen flyktingarna i Irak. Viceordförande Tony Mishko berättar om resan.
• Lina Ezaraya, assyriska parlamentarikern i den regionala regeringen i Norra Irak har nyligen besökt Sveriges och EU-parlamentet för att uppmärksamma assyriernas situation i Iraq.
• Munken Yakub från byn Zaz har avlidit.
• Författaren och Assyrienvännen Lennart Warring har avlidit på ett vårdhem i Botkyrka, 60 år gammal. Hans död är en förlust för litteratur och historieskrivning om assyrierna. ennart Warring blev känd för den assyriska allmänheten 2001 när han tillsammans med Taina Kantola översatte assyriologen Simo Parpolas version av Gilgamesh-eposet till svenska. Därefter översatte författarparet gamla sumeriska dikter om gudinnan Inanna (av assyrierna kallad Ishtar) i boken Inanna – skymningens drottning 2011.

Pin It on Pinterest

Share This